RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Plotki i pog³oski - Czyli co wiedz± Bohaterowie Graczy?  (Przeczytany 1446 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« : Lipiec 15, 2011, 12:10:30 »

(Abaddon i moja stara dru¿yna mog± pamiêtaæ, ¿e kiedy¶ ju¿ drêczy³em was w taki sposób. Tak, to fajna metoda, wiêc zamierzam pomêczyæ was znów).

S³owem wstêpu: Poni¿sza metoda czêsto bywa nazywana przeze mnie "indie", bo lubiê nazywaæ wszystko indie. To, co indie, jest modne i awangardowe (nawet je¿eli nie ma z tym przeklêtym, przereklamowanym s³owem nic wspólnego - "indie-RPG", "indie-narracja", "indie-MG" - bleh, rzygam na takie terminy).

Sprawa wygl±da tak, s³odko i przyjemnie: Proszê was, ¿eby¶cie do nastêpnej sesji (tj. dzieñ przed naszym spotkaniem, czyli najpó¼niej do niedzieli rana; najlepiej wcze¶niej) przygotowali i podzielili siê ze mn± (w tym w±tku) zestawem plotek, pog³osek, tudzie¿ informacji, w które wyposa¿y³ was Zakon Gryfa. Pytanie brzmi: "Co siê tu w³a¶ciwie dzieje, czyli w jakich jeszcze brudach tapla siê dwór carroburski?".

Przypominam, ¿e "ksi±¿ê" to ksi±¿ê Leopold von Bildhofen, czyli z ³aski Sigmara i Ulryka cny (podobno...) pan na Carroburgu, drugi po grafie Borisie Todbringerze (w³adcy prowincji Middenland). A "hrabia" (na którego zbieracie haki) to Jürgen von Bildhofen, kuzyn tego pierwszego.

Popu¶æcie wodze fantazji. Wiecie ju¿, ¿e hrabia kuma siê ze skavenami... ale czy na pewno? Wszystko, co wymy¶licie bêdzie brane pod uwagê. Wiem, ¿e czê¶æ z was s³abo zna setting - nie martwcie siê, nie musz± to byæ w 100% "poprawne" i "zgodne" informacje - po prostu wymy¶lcie co¶ fajnego, ja to dostosujê. Na przyk³ad, ¿e dobry Leopold von Bildhofen trzyma  w swoich podziemiach smoka Chaosu, a sam jest przebranym goblinem z dalekiego Kataju... na przyk³ad.

Wy poæwiczycie wyobra¼niê i wejdziecie bardziej w t³o kampanii. Ja bêdê mia³ z tego ubaw... a czê¶æ informacji mo¿e zostaæ potem wykorzystana. Jak dok³adnie - to ju¿ moja s³odka tajemnica...

Nie rozpisujcie siê za bardzo, zw³aszcza ¿e do poniedzia³ku (planowany dzieñ sesji) czasu ma³o. Od 2 do 5 krótkich informacji bêdzie ilo¶ci± po¿±dan±. Fajnie by by³o, gdyby ka¿dy z was odpisa³ do niedzieli rana. (Je¿eli siê nie uda, to mo¿ecie te¿ wys³aæ pó¼niej - w koñcu i tak szykuje siê nam przerwa, wiêc bêdê mia³ czas, ¿eby pozbieraæ i przetrawiæ te informacje).

Have fun.
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2011, 16:23:08 »

W imieniu Oficjum i Zakonu P³omienia oficjalnie informujê, ¿e tre¶æ tej korespondencji, zw³aszcza wszelkie oszczerstwa wobec Jego Wysoko¶ci, Ksiêcia Leopolda von Bildhofena, Ko¶cio³a, b±d¼ Jego Imperatorskiej Mo¶ci zostan± dostarczone odpowiednim w³adzom ¶wieckim i ko¶cielnym.

Z mocy praw nadanych mi przez Jego Wysoko¶æ oraz z racji dostojeñstwa tytu³u,

Inkwizytor Oficjum Adalbert von Gleich, £owca Czarownic.

PS Indie to ciota i chuj - tylko underground, heretyckie kurwy!

<Tu powinien byæ obrazek p.t. "BLACK METAL TO WOJNA! WIÊC POMPUJ ROWER DLA SIGMARA!">

Abaddon
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2011, 21:51:54 »

Ludzie z pospólstwa, którzy nie boj± siê mówiæ, uwa¿aj±, ¿e skaveny chc± podbiæ Stary ¦wiat. Ludzie (najprawdopodobniej) wrogo nastawieni do hrabiego Jürgena von Bildhofena twierdz±, ¿e wspó³pracuje on ze skavenami, poniewa¿ obiecali mu w³adzê, kiedy ju¿ sami bêd± rz±dzili.

Podobno kto¶ z dworu hrabiego zdradzi³ go i rozpowiada pog³oski o komnacie oznaczonej 3 liniami tworz±cymi trójk±t, co jest rzekomym znakiem skavenów. Komnata ta ma siê znajdowaæ gdzie¶ w podziemiach siedziby hrabiego. Zakon Gryfa nie dotar³ do to¿samo¶ci owego „zdrajcy”, ani nie potwierdzi³ tej informacji.

Kr±¿± plotki, ¿e skaveny porywaj± nie tylko ludzi. Podobno hrabia pomaga im ³apaæ tak¿e zwierzêta i bestie do eksperymentów i do tworzenia potê¿nych krzy¿ówek, które mutuj± przez Chaos.

Mówi siê, ¿e hrabia czêsto chodzi do prywatnej kaplicy w swojej siedzibie. Nikt poza hrabi± nie ma wstêpu do tego miejsca. Z³o¶liwi twierdz±, ¿e hrabia brata siê ze skavenami i ¿e w kaplicy czci bogów Chaosu. Niektórzy twierdz±, ¿e jest tam podobizna boga skavenów zwanego Rogatym Szczurem. Nie wiadomo czy plotki o tajemniczej komnacie i o kaplicy mówi± o tym samym miejscu czy nie.

¯adna z tych informacji nie jest sprawdzona ani wiarygodna. Zakon Gryfa zleca dok³adne przyjrzenie siê hrabiemu, oraz zbadanie jego siedziby jak najbardziej dyskretnymi sposobami. Najlepiej szpiegowaæ te¿ poczynania ksiêcia Carroburga Leopolda von Bildhofena. W jego wypadku nale¿y zachowaæ pe³n± ostro¿no¶æ i dyskrecjê. Zakon Gryfa nie ma ¿adnych informacji ani nawet plotek na temat jego zwi±zku z porwaniami ludzi i ze skavenami, poniewa¿ z racji jego urzêdu, nawet pospólstwo milczy. Zakon radzi najpierw zaj±æ siê hrabi±. Byæ mo¿e pó¼niej jakie¶ poszlaki wska¿± na zwi±zek ksiêcia z ostatnimi zaj¶ciami.

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 09, 2011, 13:08:30 »

Abaddon - dziêki za ciekawe plotki i pog³oski.

Czy mogê zmobilizowaæ resztê dru¿yny do brania przyk³adu z Abbiego i odpisanie w temacie? Wracamy do w±tku g³ównego ju¿ nied³ugo, a muszê jeszcze opracowaæ pewne sprawy... Macie jednak trochê czasu. Martin jest na razie usprawiedliwiony (³ódki), ale poza tym by³ym wniebowziêty, gdyby odpisali: Disposable89, Hela, Tromm, WhtMnk.

Mogê na was liczyæ?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

no umbercja kotyteam my-wery-world freeforall