RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Rejestracja nowych userów  (Przeczytany 3572 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 311

All hail The Emperor!

« : Lipiec 20, 2011, 06:25:01 »

http://www.rpg-ug.darmowefora.pl/index.php?topic=178.0

I ju¿ strony nie ma, PBF-Action przesta³o byæ rzeczywisto¶ci± miesi±c po pojawieniu siê.

Proponujê, aby ograniczyæ spam, rzeczywi¶cie wprowadziæ mo¿liwo¶æ rejestracji tylko dla zaproszonych, a nie dla - excusez le mot - plebsu z ulicy.

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2011, 18:15:42 »

Zgadzam siê. Plusiq dostaje bana i raczej nie ma widoków na odbanowanie. Specjalnie dla niego stworzy³em now± rangê - Banitê. Je¿eli skontaktuje siê ze mn± (co na 99% nie nast±pi) mogê rozwa¿yæ odblokowanie; w innym wypadku - usuwam jego konto po miesi±cu.

Ten w±tek tak¿e zostanie usuniêty... chocia¿ nie w tym momencie.

Pamiêtacie dyskusjê o Forum, rozwoju Forum, rejestracji userów itp. z naszej przedostatniej sesji Neuroshimy? RDO i Martin mieli du¿o dobrych pomys³ów. Jak winni¶my zmodyfikowaæ kwestiê rejestracji? Co z pomys³em - rzuconym przez RDO - podzia³u Forum na "plebs" i "patrycjat"? (Ja to widzê... do¶æ mgli¶cie). Jakie¶ insze uwagi?

Wasze posty wydzielê potem do osobnego w±tku, a ten Plusiqowy siê usunie. Ale to w sierpniu, na razie wyje¿d¿am.
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2011, 21:02:24 »

Podzia³owi by³em przeciwny. Po prostu rejestracja na zaproszenia. A jak plebs ma co¶ do powiedzenia to niech siê odzywa na shoutboxie. Do niczego innego wa¿nego sb i tak nie s³u¿y.

A jak kto¶ chce dostaæ zaproszenie na forum, to niech siê odezwie do kogo¶ kto na forum ju¿ jest... niech ten kto przeka¿e tak± deklaracjê, i bêdziesz rozpatrywa³ - kto siê nadaje a kto nie. Nie mo¿emy pozwoli¶ by nasze forum sta³o siê ogólno-trójmiejsk± tablic± og³oszeñ oko³o-RPG-owych dla gimnazjalistów ;-)

Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2011, 21:51:27 »

Owszem, to ja by³em zwolennikiem zamkniêcia g³ównego forum tylko dla u¿ytkowników i pozostawienia podforum dla go¶ci. (Go¶cie to chyba ciut ³adniej ni¿ "plebs" )

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2011, 18:07:44 »

Nie mo¿emy pozwoli¶ by nasze forum sta³o siê ogólno-trójmiejsk± tablic± og³oszeñ oko³o-RPG-owych dla gimnazjalistów ;-)

Zgadzam siê z Tob±. Pytanie: Co zrobiæ z Hexem? (I z innymi takimi potencjalnymi userami). Pan ten raz siê zarejestrowa³, wrzuci³ "og³oszenie" na ShoutBoxie - i tyle go widaæ (czasem siê loguje, ale postów - wci±¿ 0)... (Trochê chamskie swoj± drog± te og³oszenie - potraktowaæ nas jako tablicê, na któr± ka¿dy mo¿e - pardon my French - narobiæ, bez pytania, czy w ogóle potrzebujemy MG do Neuroshimy/Wolsunga. Wielkopañskie takie, protekcjonalne). Napisa³em do niego maila (odno¶nie jego dalszego udzia³u w Forum, prowadzeniu sesji itp.) - nie odpisa³... Poczekaæ i kasowaæ konto? Czy uczyniæ go Banit± od razu? Ty, RDO, podobno wiesz o nim co¶ wiêcej? (Czy tylko to, ¿e istnieje?).
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2011, 20:52:56 »

Ty jeste¶ adminem ;-)

Ja bym wywala³ za ³amanie regulaminu. A wprowadzone zmiany ("rejestracja na zaproszenia") w naturalny sposób odnosi³ do nowych (potencjalnych przysz³ych) u¿ytkowników (a nie tych, którzy ju¿ s±).

Abaddon
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2011, 22:24:44 »

Je¿eli mogê wtr±ciæ swoje trzy grosze, to polecam zrobienie ogólnodostêpnego tematu odno¶nie rejestracji. Jov - napisz w nim, ¿e rejestracja tylko manualna przez Ciebie na takich i takich warunkach i niech zainteresowani wysy³aj± do Ciebie maile z informacjami kim s±, czego chc± + konto i has³o na pocz±tek (które pó¼niej mog± sobie zmieniæ w profilu) i wtedy mo¿esz sam zak³adaæ im konta.

Dla chc±cych problemem nie powinno byæ napisanie maila z informacj± typu imiê, gry, które dan± osobê interesuj±, czy chce graæ czy mistrzowaæ albo w ogóle czy przybywa w pokoju czy nie i z którego uniwersum pochodzi . Tym sposobem pozbêdziesz siê z forum niechcianych go¶ci, botów etc. i bêdziesz wiedzia³ z góry czego dany "klient" tutaj szuka. Pewnie mniej wiêcej o czym¶ takim mówili¶cie na sesjach, bo tutaj widzê tylko ogólniki, tak czy inaczej ja bym w³a¶nie tak zrobi³ ;p.
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 154

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2011, 10:31:55 »

A ja siê tylko zastanawiam ile czasu minie zanim wymaganiem do posiadania konta bêdzie lodzik dla admina na wej¶cie. Bo segregacja wiekowa, rasowa i p³ciowa to ju¿ ani chybi wkrótce.

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2011, 18:10:32 »

Dziêki za wszystkie rady; jak wrócê w po³owie sierpnia, to zajmê siê spraw± rejestracji i ca³± reszt± tego bajzlu, przeanalizujê wasze propozycje i wprowadzê stosowne zmiany.

Je¿eli bêdziecie mieli jakie¶ insze pomys³y - piszcie koniecznie.

Poni¿szy post mia³em pozostawiæ bez komentarza... Nah, jednak nie mogê siê powstrzymaæ.

A ja siê tylko zastanawiam ile czasu minie zanim wymaganiem do posiadania konta bêdzie lodzik dla admina na wej¶cie.

Tylko po uprzednim przys³aniu do Admina zdjêcia osoby, która mia³aby takiego lodzika strzeliæ.

Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Lipiec 27, 2011, 10:08:50 »

Sekciarstwo.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #10 : Lipiec 27, 2011, 15:31:46 »

Sekciarstwo.

Flame! Chichot Del, tego mi brakowa³o! Ju¿ dawno nie mieli¶my okazji pokopaæ siê na Forum - good job, ¿e w koñcu siê odezwa³e¶!

Jednakowo¿...

Jest problem - podniesiony przez innych userów - Admin stara siê go rozwi±zaæ (i to - patrz pan! - zasiêgaj±c porady u¿ytkowników, a nie odwo³uj±c siê do panuj±cego powszechnie na Forum zamordyzmu). Zatem zapoznaj siê z problemem i rozwiñ swoj± my¶l, pisz±c co¶ konstruktywnego. Je¿eli podasz jakie¶ "za" lub "przeciw" - wtedy, mimo wszystko, jest szansa na porozumienie i dialog.

PS. Spontaniczny pomys³: Mo¿e wprowadzê dla Ciebie i Asha rangê Kontestator? Chichot Co wy na to?
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 06, 2011, 18:11:23 »

http://www.rpg-ug.darmowefora.pl/index.php?topic=232.0

To tak w temacie. "Nie, nie potrzebujemy ograniczeñ co do rejestracji". Dzisiaj usun±³em 8 userów - fake konta, reklamiarzy, SPAM-erów. Ostatnio prze¿yli¶my prawdziwy atak takiego g..na.

Wznawiam wiêc ten w±tek.

Moje plany na najbli¿sz± przysz³o¶æ: Uniemo¿liwiæ natychmiastow± rejestracjê, wprowadzaj±c rejestracjê za zgod± Admina. To wyeliminuje wszystkich tych "Xd65Kk", którzy rejestruj± siê na ka¿dym Forum w Internecie i na wieki wieków pozostajê "postów: 0". A, przepraszam, czê¶æ z nich reklamuje jakie¶ swoje przedsiêwziêcia. Jedna z usuniêtych userek reklamowa³a stronê o weselach. Pochlastaæ siê idzie.

Bardzo ³atwo jest zweryfikowaæ intencje usera - z regu³y wystarczy wygooglaæ jego adres e-mail.

A i tak nasza ma³a rodzina (25 osób na teraz) powsta³a poczt± pantoflow± - kto¶ kogo¶ poleci³, kto¶ kogo¶ wci±gn±³... Tak tworzy siê Forum, gdzie wiêzi miêdzy userami s± autentyczne.

Nabijanie statystyk ("Hej, dzisiaj dobili¶my do 1,567 userów! I ro¶nie!") w ogóle mnie nie krêci. I chyba nie jest jednak naszym celem.

Co s±dzicie o powy¿szym pomy¶le?

PS. Proszê o konstruktywne posty, nie o kontestowanie dla samego kontestowania.
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 06, 2011, 19:08:10 »

uwa¿am, ¿e chyba dobrze zrobi³e¶

rejestracja przez Twoj± akceptacjê jest jednak pewnym spowolnieniem,
czy jest raczej drobn± k³od± rzucon± pod nogi zanim kto¶ bêdzie móg³
siê tu udzielaæ <no dobra nie tak± ma³± skoro to Ty musisz potwierdziæ,
a jeste¶ online raz na +/-eon>.
ale mimo wszystko - raczej nikt nie bêdzie tu na gwa³t siê rejestrowa³,
tylko po to ¿eby napisaæ, ¿e go okradaj± czy pali mu siê dom - tj. nic siê
nie stanie jak nowy user chwile poczeka, o ile w ten czas jego zapa³ tylko
nie ostygnie!

pewnie, lepiej mieæ tu 'swoich ludzi', a nie gniazgo bot-spamerów, wiêc
jak zwykle: cel u¶wiêca ¶rodki.

Deval
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 06, 2011, 22:06:53 »

Drobniutki wtrêt drobniutkiego lurkera (osoba - ten wygl±daj±c jak podgolony ogr osobnik na sesji NS/SW graj±cy staruszka)- proszê mnie nie usuwaæ - mam zdecydowanie rozwiniête pomys³y acz po prostu zwyk³± ludzk± nie¶mia³o¶æ do udzielania siê (i poczucie - odezwê siê, to idiotê z siebie zrobiê) (co planujê jako¶ zmieniæ) - mi podobnych pewnie te¿ kilkoro jest.

“Chaos is a name for any order that produces confusion in our minds.” George Santayana
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 07, 2011, 13:57:28 »

Ja bym zostawi³ zwyk³± rejestracjê... stworzy³ podforum ogólnodostêpne i specjaln± grupê u¿ytkowników dla graczy (np. tylko oni mogliby pisaæ w konkretnych dzia³ach g³ównego forum, reszta tylko czytaæ i nie ¶mieciæ). Pierwsza zaleta tego rozwi±zania jest taka, ¿e admin nie musi co chwila weryfikowaæ nowych userów wysysaj±c sobie wie¶ci o nich z palca, po drugie pozwala to pisaæ obcym (w pewnym ograniczonym zakresie i w sposób bardziej uporz±dkowany ni¿ shoutbox), po trzecie oddziela ziarno od plew, pozwalaj±c jednocze¶nie na "przyjmowanie go¶ci" i np. zapraszanie chêtnych na sesje.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

no conworlder trzywahaty my-wery-world kotyteam