Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego
>
RPG
>
Rekrutacja
>
Wakacyjne plany RPG-owe
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wakacyjne plany RPG-owe (Przeczytany 2355 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu
All hail The Emperor!
Wakacyjne plany RPG-owe
«
:
Maj 08, 2011, 23:30:06 »
CzêœÌ z nas mieszka ca³y rok w Gdaùsku, i planuje w wakacje (mimo ró¿nych wyjazdów, dalej pracy i innych planów) mieÌ w wakacje te¿ wiêcej czasu na granie (czêœÌ planuje mieÌ mniej czasu).
W zwiÂązku z powyÂższym ten wÂątek moÂże pomĂłc w przyszÂłoÂści kilka druÂżyn skompletowaĂŚ.
Ze swojej strony w wakacje nadal bĂŞdĂŞ prowadziÂł NeuroshimĂŞ (przynajmniej jednÂą grupĂŞ), ale chciaÂłbym teÂż doprowadziĂŚ do zorganizowania sesji/kampanii nastĂŞpujÂących rzeczy:
1. Interface Zero - jak to nazywamy "duchowy spadkobierca Cyberpunka 2020", rzecz ktĂłrÂą w wakacje wyda wydawnictwo Gramel sÂłynne dziĂŞki Savage Worlds ;-) Gra oczywiÂście jest domyÂślnie oparta o silnik Savage Worlds.
Na prowadzenie Interface Zero mam nawet ogólny pomys³. Pomys³ ten zak³ada nie rozpoczynanie du¿ej z³o¿onej kampanii, a raczej ci¹g luŸno powi¹zanych (lub nawet nie powi¹zanych) scenariuszy trwaj¹cych od jednej do maximum trzech sesji. Zak³adam du¿¹ rotacjê w sk³adach dru¿yn, jak i opcje czêstego zmieniania postaci. Wrêcz "nowy scenariusz, nowa dru¿yna", raz na poziomie 5 a raz na poziomie 40, a potem znowu 10. Tak samo zak³adam scenariusze ró¿nego stylu, ró¿nej tematyki (policyjne, szpiegowskie, korporacyjne, cyberprzestêpcze etc).
2. Wolsung - prawdopodobnie na zasadach Savage Worlds. Tu wizji kampanii jeszcze nie mam, i w³aœciwie równie chêtnie móg³bym w to graÌ co prowadziÌ ;-) Ale kilka pomys³ów mam i uwa¿am ¿e magiczny steampunk to ciekawa rzecz.
3. RPG w stylu mecha-anime, z naciskiem na akcjê, ale w ogóle bez wizji jak to bêdê prowadzi³. Myœlê jedynie o jakiejœ wariacji na temat uniwersum Cthulhu-techa i Universal Century, i o wykorzystaniu rdzenia mechaniki Savage Worlds (jak zwykle; w tym wypadku od doœÌ dawna pracujê, ale bardzo ma³o intensywnie, nad "dodatkiem do SW" opisuj¹cym mechanikê customizacji mechów i walki mechów). Tutaj jestem bardzo otwarty na sugestie.
4. Delta Green - kolejne scenariusze podobne do tego co dostali jakiÂś czas temu Ash i SHG.
Z zestawu wyÂżej IZ jest prawie pewne, natomiast jeszcze jedno teÂż ma sporÂą szansĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ (powiedzmy, sÂą te 4 projekty uÂłoÂżone w kolejnoÂści malejÂącego prawdopodobieĂąstwa zaistnienia). Piszcie, czym z tego zestawu jesteÂście najbardziej zainteresowani, i jak ktoÂś ma plany wakacyjne jakiegoÂś RPG prowadziĂŚ, to teÂż o tym piszcie w tym wÂątku.
Jestem œwiadom, ¿e w¹tek wyjdzie chaotyczny doœÌ, ale bywa ;-)
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
Nowi ludzie w druÂżynie, nowe pomysÂły na grĂŞ
«
Odpowiedz #1 :
Maj 09, 2011, 06:09:10 »
Jak juÂż wspominaÂłem w kilku miejscach - wakacje u mnie jak zawsze stojÂą pod znakiem wyjazdĂłw. Nie wiem czy bĂŞdÂą 2 czy 6, wiĂŞc trudno mi przewidzieĂŚ kiedy bĂŞdĂŞ miaÂł czas na granie, ale wiadome, Âże jak bĂŞdĂŞ na miejscu, to bĂŞdĂŞ graÂł.
JeÂśli chodzi o opcje to Interfejs jak najbardziej. Delta rĂłwnieÂż, bo podobaÂła mi siĂŞ nasza maÂła kampania przeÂśladowania indian.
Mecha-anime to niespecjalnie. O ile bardzo lubiê t¹ pierwsz¹ czêœÌ, o tyle uwa¿am ¿e w walkach 100-tonowych maszyn bojowych na wielkie oczy i kolorowe w³osy miejsca nie ma. Definitywnie wolê uniwersum Battletecha (Mechwarrior). Jak ktoœ w¹tpi:
http://www.youtube.com/watch?v=orhOvbfyyJw
W Wolsunga nigdy nie graÂłem. I chyba odpuszczĂŞ, bo za duÂżo tych sesji by byÂło.
Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
MichaÂł
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #2 :
Maj 09, 2011, 13:35:47 »
Z tych rzeczy wymienionych to chĂŞtnie sprĂłbowaÂłbym jednÂą lub dwie sesje w Interface Zero i zagraÂłbym lub poprowadziÂł Wolsunga, ale za to koniecznie na oryginalnej mechanice, wÂłaÂśnie Âżeby zobaczyĂŚ jak ona dziaÂła.
shg
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #3 :
Maj 09, 2011, 14:35:49 »
Niema³¹ czêœÌ wakacji siedzê w Gdaùsku i chêtnie pogram.
Delta Green mi siĂŞ podobaÂła, wiĂŞc w razie kolejnych sesji - zgÂłaszam siĂŞ.
Reszta... no có¿, nie znam, ale mogê poznaÌ. Wy³¹czaj¹c anime.
Martin
Komandor Orderu MaÂłego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #4 :
Maj 09, 2011, 17:15:15 »
Cyberpunk i steampunk... brzmi nieÂźle, ale zobaczy siĂŞ. Co do mecha... wolĂŞ klasyczne "walkery" (w stylu Land Walkera, Goliatha z SC, Battlesuits albo AT-ST i pochodnych) od chodzÂących wieÂżowcĂłw.
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #5 :
Maj 10, 2011, 07:35:37 »
Mo¿e i trzeba tej wolsungowej mechanice daÌ szansê ;-) przy czytaniu mnie z³o¿onoœÌ tego wynalazku odrzuci³a masakrycznie, z drugiej jednak strony kompletnoœÌ zasad mo¿e grê niesamowicie ulepszyÌ (ró¿ne rodzaje konfrontacji rozpisane ze szczegó³ami, wiêcej sposobów u¿ycia kart etc.).
Okej
To coœ siê ruszy w temacie CP. i DG lub Wolsung ;-) A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s¹ du¿o mniej ciekawe
)
TensaiOni
Akolita kultu
«
Odpowiedz #6 :
Maj 11, 2011, 03:14:40 »
MoÂże w GdaĂąsku nie mieszkam, ale dojazd jest (relatywnie) komfortowy, wiĂŞc teÂż siĂŞ na coÂś bĂŞdĂŞ pisaÂł.
Najbardziej chyba na "Âśrodkowe" opcje, to jest Wolsung i mecha-anime, ale reszta teÂż by byÂła odpowiednia gdyby jakieÂś grupy siĂŞ formowaÂły.
Cytat: RDO Maj 10, 2011, 07:35:37
A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s¹ du¿o mniej ciekawe
)
Ja jestem chĂŞtny, ale raczej ciebie to nie dziwi
I tak przy okazji, zareklamujĂŞ trochĂŞ mecha-anime na przykÂładzie Super Robot Wars (chociaÂż pewnie i tak nikogo nie przekonam, ale moÂże ktoÂś zainteresowany obejrzy i bĂŞdzie siĂŞ cieszyÂł)
AMV1
AMV2
Atak1
Atak2
Ale coÂś mi siĂŞ wydaje, Âże nie o ten styl chodziÂło mecha-anime RDO...
Martin
Komandor Orderu MaÂłego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #7 :
Maj 11, 2011, 12:02:11 »
AÂż zmieniÂłem podpis
...tak, wiem "haters gonna hate" xD
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu
All hail The Emperor!
Odp: Wakacyjne plany RPG-owe
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 10, 2011, 16:17:14 »
CzêœÌ z tych planów zosta³a prze³o¿ona na dalsze-póŸniej, ale... w miêdzyczasie wpad³a mi do g³owy inna opcja.
W³aœnie naby³em dodatek do Nemezis. Fajny jest, i to na tyle ¿e chyba odpuszczê Interfejs Zero ;-) Nemezis z dodatkiem zaspokaja moje zapotrzebowanie na (post)cyberpunkow¹ treœÌ. I oficjalnie ma sieÌ komputerow¹ dzia³aj¹c¹ normalnie, a nie na zasadzie jakiegoœ voodoo jak w IZ. Nemezis obecnie zaspokaja wszystkie moje wymagania odnoœnie space opery i postcyberpunka ;-) Dwa w jednym.
Interfejs Zero, ktĂłrego wyczekujĂŞ od dawna (i ktĂłry niedÂługo, wierzĂŞ, nadejdzie), bĂŞdĂŞ chyba uÂżywaÂł jedynie jako ÂźrĂłdÂło dodatkowych mechanicznych opcji do grania w Nemezis.
Powiedzmy nie koniecznie Nemezis zamiast IZ, moÂże jako piÂąta opcja... moÂże IZ w czystej postaci teÂż zrobimy... ale na razie Nemezis widzi mi siĂŞ jako coÂś zamiast Neuroshimy - coÂś w czym jestem w stanie zrobiĂŚ dÂłuÂższÂą kampaniĂŞ.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Organizacyjne
-----------------------------