RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Dead but dreaming

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wakacyjne plany RPG-owe  (Przeczytany 2355 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« : Maj 08, 2011, 23:30:06 »

CzêœÌ z nas mieszka ca³y rok w Gdaùsku, i planuje w wakacje (mimo ró¿nych wyjazdów, dalej pracy i innych planów) mieÌ w wakacje te¿ wiêcej czasu na granie (czêœÌ planuje mieÌ mniej czasu).

W zwiÂązku z powyÂższym ten wÂątek moÂże pomĂłc w przyszÂłoÂści kilka druÂżyn skompletowaĂŚ.

Ze swojej strony w wakacje nadal bĂŞdĂŞ prowadziÂł NeuroshimĂŞ (przynajmniej jednÂą grupĂŞ), ale chciaÂłbym teÂż doprowadziĂŚ do zorganizowania sesji/kampanii nastĂŞpujÂących rzeczy:

1. Interface Zero - jak to nazywamy "duchowy spadkobierca Cyberpunka 2020", rzecz ktĂłrÂą w wakacje wyda wydawnictwo Gramel sÂłynne dziĂŞki Savage Worlds ;-) Gra oczywiÂście jest domyÂślnie oparta o silnik Savage Worlds.

Na prowadzenie Interface Zero mam nawet ogĂłlny pomysÂł. PomysÂł ten zakÂłada nie rozpoczynanie duÂżej zÂłoÂżonej kampanii, a raczej ciÂąg luÂźno powiÂązanych (lub nawet nie powiÂązanych) scenariuszy trwajÂących od jednej do maximum trzech sesji. ZakÂładam du¿¹ rotacjĂŞ w skÂładach druÂżyn, jak i opcje czĂŞstego zmieniania postaci. WrĂŞcz "nowy scenariusz, nowa druÂżyna", raz na poziomie 5 a raz na poziomie 40, a potem znowu 10.  Tak samo zakÂładam scenariusze ró¿nego stylu, ró¿nej tematyki (policyjne, szpiegowskie, korporacyjne, cyberprzestĂŞpcze etc).

2. Wolsung - prawdopodobnie na zasadach Savage Worlds. Tu wizji kampanii jeszcze nie mam, i w³aœciwie równie chêtnie móg³bym w to graÌ co prowadziÌ ;-) Ale kilka pomys³ów mam i uwa¿am ¿e magiczny steampunk to ciekawa rzecz.

3. RPG w stylu mecha-anime, z naciskiem na akcjê, ale w ogóle bez wizji jak to bêdê prowadzi³. Myœlê jedynie o jakiejœ wariacji na temat uniwersum Cthulhu-techa i Universal Century, i o wykorzystaniu rdzenia mechaniki Savage Worlds (jak zwykle; w tym wypadku od doœÌ dawna pracujê, ale bardzo ma³o intensywnie, nad "dodatkiem do SW" opisuj¹cym mechanikê customizacji mechów i walki mechów). Tutaj jestem bardzo otwarty na sugestie.

4. Delta Green - kolejne scenariusze podobne do tego co dostali jakiÂś czas temu Ash i SHG.

Z zestawu wyÂżej IZ jest prawie pewne, natomiast jeszcze jedno teÂż ma sporÂą szansĂŞ siĂŞ pojawiĂŚ (powiedzmy, sÂą te 4 projekty uÂłoÂżone w kolejnoÂści malejÂącego prawdopodobieĂąstwa zaistnienia). Piszcie, czym z tego zestawu jesteÂście najbardziej zainteresowani, i jak ktoÂś ma plany wakacyjne jakiegoÂś RPG prowadziĂŚ, to teÂż o tym piszcie w tym wÂątku.

Jestem œwiadom, ¿e w¹tek wyjdzie chaotyczny doœÌ, ale bywa ;-)

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2011, 06:09:10 »

Jak juÂż wspominaÂłem w kilku miejscach - wakacje u mnie jak zawsze stojÂą pod znakiem wyjazdĂłw. Nie wiem czy bĂŞdÂą 2 czy 6, wiĂŞc trudno mi przewidzieĂŚ kiedy bĂŞdĂŞ miaÂł czas na granie, ale wiadome, Âże jak bĂŞdĂŞ na miejscu, to bĂŞdĂŞ graÂł.

JeÂśli chodzi o opcje to Interfejs jak najbardziej. Delta rĂłwnieÂż, bo podobaÂła mi siĂŞ nasza maÂła kampania przeÂśladowania indian.

Mecha-anime to niespecjalnie. O ile bardzo lubiê t¹ pierwsz¹ czêœÌ, o tyle uwa¿am ¿e w walkach 100-tonowych maszyn bojowych na wielkie oczy i kolorowe w³osy miejsca nie ma. Definitywnie wolê uniwersum Battletecha (Mechwarrior). Jak ktoœ w¹tpi: http://www.youtube.com/watch?v=orhOvbfyyJw

W Wolsunga nigdy nie graÂłem. I chyba odpuszczĂŞ, bo za duÂżo tych sesji by byÂło.

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
MichaÂł
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2011, 13:35:47 »

Z tych rzeczy wymienionych to chĂŞtnie sprĂłbowaÂłbym jednÂą lub dwie sesje w Interface Zero i zagraÂłbym lub poprowadziÂł Wolsunga, ale za to koniecznie na oryginalnej mechanice, wÂłaÂśnie Âżeby zobaczyĂŚ jak ona dziaÂła.
shg
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2011, 14:35:49 »

Niema³¹ czêœÌ wakacji siedzê w Gdaùsku i chêtnie pogram.
Delta Green mi siĂŞ podobaÂła, wiĂŞc w razie kolejnych sesji - zgÂłaszam siĂŞ.
Reszta... no có¿, nie znam, ale mogê poznaÌ. Wy³¹czaj¹c anime.
Martin
Komandor Orderu MaÂłego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #4 : Maj 09, 2011, 17:15:15 »

Cyberpunk i steampunk... brzmi nieÂźle, ale zobaczy siĂŞ. Co do mecha... wolĂŞ klasyczne "walkery" (w stylu Land Walkera, Goliatha z SC, Battlesuits albo AT-ST i pochodnych) od chodzÂących wieÂżowcĂłw.

rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2011, 07:35:37 »

Mo¿e i trzeba tej wolsungowej mechanice daÌ szansê ;-) przy czytaniu mnie z³o¿onoœÌ tego wynalazku odrzuci³a masakrycznie, z drugiej jednak strony kompletnoœÌ zasad mo¿e grê niesamowicie ulepszyÌ (ró¿ne rodzaje konfrontacji rozpisane ze szczegó³ami, wiêcej sposobów u¿ycia kart etc.).

Okej To coœ siê ruszy w temacie CP. i DG lub Wolsung ;-) A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s¹ du¿o mniej ciekawe Chichot )

TensaiOni
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2011, 03:14:40 »

MoÂże w GdaĂąsku nie mieszkam, ale dojazd jest (relatywnie) komfortowy, wiĂŞc teÂż siĂŞ na coÂś bĂŞdĂŞ pisaÂł.
Najbardziej chyba na "Âśrodkowe" opcje, to jest Wolsung i mecha-anime, ale reszta teÂż by byÂła odpowiednia gdyby jakieÂś grupy siĂŞ formowaÂły.

A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s¹ du¿o mniej ciekawe Chichot )

Ja jestem chĂŞtny, ale raczej ciebie to nie dziwi

I tak przy okazji, zareklamujĂŞ trochĂŞ mecha-anime na przykÂładzie Super Robot Wars (chociaÂż pewnie i tak nikogo nie przekonam, ale moÂże ktoÂś zainteresowany obejrzy i bĂŞdzie siĂŞ cieszyÂł)
AMV1
AMV2
Atak1
Atak2

Ale coÂś mi siĂŞ wydaje, Âże nie o ten styl chodziÂło mecha-anime RDO...
Martin
Komandor Orderu MaÂłego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2011, 12:02:11 »

AÂż zmieniÂłem podpis

...tak, wiem "haters gonna hate" xD

rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2011, 16:17:14 »

CzêœÌ z tych planów zosta³a prze³o¿ona na dalsze-póŸniej, ale... w miêdzyczasie wpad³a mi do g³owy inna opcja.

W³aœnie naby³em dodatek do Nemezis. Fajny jest, i to na tyle ¿e chyba odpuszczê Interfejs Zero ;-) Nemezis z dodatkiem zaspokaja moje zapotrzebowanie na (post)cyberpunkow¹ treœÌ. I oficjalnie ma sieÌ komputerow¹ dzia³aj¹c¹ normalnie, a nie na zasadzie jakiegoœ voodoo jak w IZ. Nemezis obecnie zaspokaja wszystkie moje wymagania odnoœnie space opery i postcyberpunka ;-) Dwa w jednym.

Interfejs Zero, ktĂłrego wyczekujĂŞ od dawna (i ktĂłry niedÂługo, wierzĂŞ, nadejdzie), bĂŞdĂŞ chyba uÂżywaÂł jedynie jako ÂźrĂłdÂło dodatkowych mechanicznych opcji do grania w Nemezis.

Powiedzmy nie koniecznie Nemezis zamiast IZ, moÂże jako piÂąta opcja... moÂże IZ w czystej postaci teÂż zrobimy... ale na razie Nemezis widzi mi siĂŞ jako coÂś zamiast Neuroshimy - coÂś w czym jestem w stanie zrobiĂŚ dÂłuÂższÂą kampaniĂŞ.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

no umbercja conworlder zmiany-2tia maro