Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego
>
RPG
>
Rekrutacja
>
Wakacyjne plany RPG-owe
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wakacyjne plany RPG-owe (Przeczytany 2175 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 311
All hail The Emperor!
Wakacyjne plany RPG-owe
«
:
Maj 08, 2011, 23:30:06 »
Czê¶æ z nas mieszka ca³y rok w Gdañsku, i planuje w wakacje (mimo ró¿nych wyjazdów, dalej pracy i innych planów) mieæ w wakacje te¿ wiêcej czasu na granie (czê¶æ planuje mieæ mniej czasu).
W zwi±zku z powy¿szym ten w±tek mo¿e pomóc w przysz³o¶ci kilka dru¿yn skompletowaæ.
Ze swojej strony w wakacje nadal bêdê prowadzi³ Neuroshimê (przynajmniej jedn± grupê), ale chcia³bym te¿ doprowadziæ do zorganizowania sesji/kampanii nastêpuj±cych rzeczy:
1. Interface Zero - jak to nazywamy "duchowy spadkobierca Cyberpunka 2020", rzecz któr± w wakacje wyda wydawnictwo Gramel s³ynne dziêki Savage Worlds ;-) Gra oczywi¶cie jest domy¶lnie oparta o silnik Savage Worlds.
Na prowadzenie Interface Zero mam nawet ogólny pomys³. Pomys³ ten zak³ada nie rozpoczynanie du¿ej z³o¿onej kampanii, a raczej ci±g lu¼no powi±zanych (lub nawet nie powi±zanych) scenariuszy trwaj±cych od jednej do maximum trzech sesji. Zak³adam du¿± rotacjê w sk³adach dru¿yn, jak i opcje czêstego zmieniania postaci. Wrêcz "nowy scenariusz, nowa dru¿yna", raz na poziomie 5 a raz na poziomie 40, a potem znowu 10. Tak samo zak³adam scenariusze ró¿nego stylu, ró¿nej tematyki (policyjne, szpiegowskie, korporacyjne, cyberprzestêpcze etc).
2. Wolsung - prawdopodobnie na zasadach Savage Worlds. Tu wizji kampanii jeszcze nie mam, i w³a¶ciwie równie chêtnie móg³bym w to graæ co prowadziæ ;-) Ale kilka pomys³ów mam i uwa¿am ¿e magiczny steampunk to ciekawa rzecz.
3. RPG w stylu mecha-anime, z naciskiem na akcjê, ale w ogóle bez wizji jak to bêdê prowadzi³. My¶lê jedynie o jakiej¶ wariacji na temat uniwersum Cthulhu-techa i Universal Century, i o wykorzystaniu rdzenia mechaniki Savage Worlds (jak zwykle; w tym wypadku od do¶æ dawna pracujê, ale bardzo ma³o intensywnie, nad "dodatkiem do SW" opisuj±cym mechanikê customizacji mechów i walki mechów). Tutaj jestem bardzo otwarty na sugestie.
4. Delta Green - kolejne scenariusze podobne do tego co dostali jaki¶ czas temu Ash i SHG.
Z zestawu wy¿ej IZ jest prawie pewne, natomiast jeszcze jedno te¿ ma spor± szansê siê pojawiæ (powiedzmy, s± te 4 projekty u³o¿one w kolejno¶ci malej±cego prawdopodobieñstwa zaistnienia). Piszcie, czym z tego zestawu jeste¶cie najbardziej zainteresowani, i jak kto¶ ma plany wakacyjne jakiego¶ RPG prowadziæ, to te¿ o tym piszcie w tym w±tku.
Jestem ¶wiadom, ¿e w±tek wyjdzie chaotyczny do¶æ, ale bywa ;-)
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 154
Nowi ludzie w dru¿ynie, nowe pomys³y na grê
«
Odpowiedz #1 :
Maj 09, 2011, 06:09:10 »
Jak ju¿ wspomina³em w kilku miejscach - wakacje u mnie jak zawsze stoj± pod znakiem wyjazdów. Nie wiem czy bêd± 2 czy 6, wiêc trudno mi przewidzieæ kiedy bêdê mia³ czas na granie, ale wiadome, ¿e jak bêdê na miejscu, to bêdê gra³.
Je¶li chodzi o opcje to Interfejs jak najbardziej. Delta równie¿, bo podoba³a mi siê nasza ma³a kampania prze¶ladowania indian.
Mecha-anime to niespecjalnie. O ile bardzo lubiê t± pierwsz± czê¶æ, o tyle uwa¿am ¿e w walkach 100-tonowych maszyn bojowych na wielkie oczy i kolorowe w³osy miejsca nie ma. Definitywnie wolê uniwersum Battletecha (Mechwarrior). Jak kto¶ w±tpi:
http://www.youtube.com/watch?v=orhOvbfyyJw
W Wolsunga nigdy nie gra³em. I chyba odpuszczê, bo za du¿o tych sesji by by³o.
Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
Micha³
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 187
«
Odpowiedz #2 :
Maj 09, 2011, 13:35:47 »
Z tych rzeczy wymienionych to chêtnie spróbowa³bym jedn± lub dwie sesje w Interface Zero i zagra³bym lub poprowadzi³ Wolsunga, ale za to koniecznie na oryginalnej mechanice, w³a¶nie ¿eby zobaczyæ jak ona dzia³a.
shg
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 150
«
Odpowiedz #3 :
Maj 09, 2011, 14:35:49 »
Niema³± czê¶æ wakacji siedzê w Gdañsku i chêtnie pogram.
Delta Green mi siê podoba³a, wiêc w razie kolejnych sesji - zg³aszam siê.
Reszta... no có¿, nie znam, ale mogê poznaæ. Wy³±czaj±c anime.
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 133
«
Odpowiedz #4 :
Maj 09, 2011, 17:15:15 »
Cyberpunk i steampunk... brzmi nie¼le, ale zobaczy siê. Co do mecha... wolê klasyczne "walkery" (w stylu Land Walkera, Goliatha z SC, Battlesuits albo AT-ST i pochodnych) od chodz±cych wie¿owców.
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu
P³eæ:
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #5 :
Maj 10, 2011, 07:35:37 »
Mo¿e i trzeba tej wolsungowej mechanice daæ szansê ;-) przy czytaniu mnie z³o¿ono¶æ tego wynalazku odrzuci³a masakrycznie, z drugiej jednak strony kompletno¶æ zasad mo¿e grê niesamowicie ulepszyæ (ró¿ne rodzaje konfrontacji rozpisane ze szczegó³ami, wiêcej sposobów u¿ycia kart etc.).
Okej
To co¶ siê ruszy w temacie CP. i DG lub Wolsung ;-) A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s± du¿o mniej ciekawe
)
TensaiOni
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 50
«
Odpowiedz #6 :
Maj 11, 2011, 03:14:40 »
Mo¿e w Gdañsku nie mieszkam, ale dojazd jest (relatywnie) komfortowy, wiêc te¿ siê na co¶ bêdê pisa³.
Najbardziej chyba na "¶rodkowe" opcje, to jest Wolsung i mecha-anime, ale reszta te¿ by by³a odpowiednia gdyby jakie¶ grupy siê formowa³y.
Cytat: RDO Maj 10, 2011, 07:35:37
A ¿e na mechy (szczególnie z wielkimi oczami i kolorowymi w³osami) chêtnych nie ma - no có¿ ;-) (ja tam wielkie oczy i kolorowe w³osy lubiê ;-) I uwa¿am, ¿e bez nich walki 100-tonowych maszyn s± du¿o mniej ciekawe
)
Ja jestem chêtny, ale raczej ciebie to nie dziwi
I tak przy okazji, zareklamujê trochê mecha-anime na przyk³adzie Super Robot Wars (chocia¿ pewnie i tak nikogo nie przekonam, ale mo¿e kto¶ zainteresowany obejrzy i bêdzie siê cieszy³)
AMV1
AMV2
Atak1
Atak2
Ale co¶ mi siê wydaje, ¿e nie o ten styl chodzi³o mecha-anime RDO...
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 133
«
Odpowiedz #7 :
Maj 11, 2011, 12:02:11 »
A¿ zmieni³em podpis
...tak, wiem "haters gonna hate" xD
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu
P³eæ:
All hail The Emperor!
Odp: Wakacyjne plany RPG-owe
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 10, 2011, 16:17:14 »
Czê¶æ z tych planów zosta³a prze³o¿ona na dalsze-pó¼niej, ale... w miêdzyczasie wpad³a mi do g³owy inna opcja.
W³a¶nie naby³em dodatek do Nemezis. Fajny jest, i to na tyle ¿e chyba odpuszczê Interfejs Zero ;-) Nemezis z dodatkiem zaspokaja moje zapotrzebowanie na (post)cyberpunkow± tre¶æ. I oficjalnie ma sieæ komputerow± dzia³aj±c± normalnie, a nie na zasadzie jakiego¶ voodoo jak w IZ. Nemezis obecnie zaspokaja wszystkie moje wymagania odno¶nie space opery i postcyberpunka ;-) Dwa w jednym.
Interfejs Zero, którego wyczekujê od dawna (i który nied³ugo, wierzê, nadejdzie), bêdê chyba u¿ywa³ jedynie jako ¼ród³o dodatkowych mechanicznych opcji do grania w Nemezis.
Powiedzmy nie koniecznie Nemezis zamiast IZ, mo¿e jako pi±ta opcja... mo¿e IZ w czystej postaci te¿ zrobimy... ale na razie Nemezis widzi mi siê jako co¶ zamiast Neuroshimy - co¶ w czym jestem w stanie zrobiæ d³u¿sz± kampaniê.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Organizacyjne
-----------------------------