RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Dead but dreaming

Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mag WstÂąpienie  (Przeczytany 7302 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
BlizZ
Akolita kultu
*

« : Grudzień 08, 2011, 20:23:48 »

Hej. ZwaÂżywszy, Âże jestem tu nowy, czujĂŞ Âże wypada siĂŞ przywitaĂŚ.
CzeœÌ!

Kierowany dawnym afektem kupiÂłem niedawno podrĂŞcznik do starego Maga i myÂślĂŞ nad planem/szkicem kampanii. ZwaÂżywszy Âże studiujĂŞ na UG a to forum RPG-UG, chciaÂłbym zrobiĂŚ pewne rozeznanie - czy ktoÂś z was byÂłby zainteresowany grÂą ?
Nie jestem najlepszym MG i mam tego œwiadomoœÌ, choÌ z drugiej strony znam gorszych Chichot Chcia³bym postawiÌ nacisk na odgrywanie postaci i swoist¹ g³êbiê systemu, nie ukrywam ¿e Mag z uwagi na mo¿liwoœci dla graczy prowadzi siê cholernie trudno, ale liczy³bym na wspó³pracê ponad podzia³ami. Przede wszystkim zaœ na pewne powa¿ne podejœcie do tematu, poniewa¿ graj¹c za m³odu w ten system, nawet w po³owie nie ogarn¹³em tego co wnosi on do metafizyki oWoda, pojêcia typu Avatar, Esencja itd zostawiaj¹c poza marginesem bardziej samotne ni¿ orkowa kurtyzana w G³êbi Dorna.

JeÂżeli znajdzie siĂŞ druÂżyna chĂŞtnych ÂśmiaÂłkĂłw, po uprzednim przeanalizowaniu obligatoryjnych historii postaci, moÂżna by byÂło z tym ruszyĂŚ na bliÂżej nieokreÂślonÂą "wiosnĂŞ" [ na 100% po sesji (tej niedobrej sesji) ], w odstĂŞpach czasowych pi przez drzwi raz na dwa tygodnie.
Czekam na odzew i pozdrawiam
BlizZ z Miasta ÂŚwiĂŞtej WieÂży
shg
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2011, 22:43:24 »

Hej. Ja na pewno jestem chĂŞtny!

Wprawdzie w starego Maga nie graÂłem, ale w Wampira niemaÂło... ZalegÂłoÂści nadrobiĂŞ
O rozbudowanÂą historiĂŞ mojej postaci baĂŚ siĂŞ nie musisz. Do WoDa tylko takie!

Mam nadziejĂŞ, Âże ta inicjatywa wypali, bo juÂż od daawna chcĂŞ w to zagraĂŚ.
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2011, 00:00:52 »

Te¿ mam nadziejê, ¿e wypali chcia³bym dodatkowo zapytaÌ, czy ktoœ jeszcze ma dostêp do podrêcznika ? Bo bardzo bym chcia³, jeœli ju¿ siê zbior¹ chêtni, ¿eby ka¿dy ogarn¹³ pewne fragmenty - nie tyle mechanikê, bo ta w WoDzie nie jest szczególnie trudna, ale w³aœnie te metafizyczne powiedzmy aspekty : )
shg
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2011, 13:16:07 »

Mam niestety tylko w wersji elektronicznej. Nie wykluczam jednak zakupienia papieru.
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2011, 14:15:45 »

Myœlê ¿e jeden papierowy chyba wystarczy na trupê, ogólnie moim zdaniem to co jest zawarte w tym podrêczniku na temat kosmologii WoDa jest bardzo ma³o konkretne i w³aœciwie mo¿na to na dziesiêÌ ró¿nych sposobów interpretowaÌ ( to w sumie w ogóle chyba jest taka wada - albo dla niektórych zaleta starego WoDa, ale w przypadku Maga - przynajmniej samej podstawki - jeszcze bardziej wyrazista ). Jeœli ktoœ mia³ do czynienia z Wilko³akiem wczeœniej ( Umbra, Triada, te sprawy ), to trochê pomaga ogarn¹Ì, ja osobiœcie nie mia³em za bardzo do czynienia z ww. Wampir ju¿ mniej ma wspólnego, klimatem i otoczeniem settingu - w sumie jest te¿ spójniejszy do ogarniêcia Chichot. Ale generalnie uwa¿am, ¿e nale¿a³oby przynajmniej raz przeczytaÌ pewne fragmenty Maga, ¿eby mieÌ punkt odniesienia. Mo¿e nawet pozwolê sobie od razu podaÌ co : )

- Rdz 1 - bez informacji o zaÂświatach
- Rdz 2 -
- Rdz 3 - raczej koniecznie o Tradycjach, inne frakcje fakultatywnie, na pewno nie zaszkodzi
- Rdz 4 -
- Rdz 5 - mechanika - raczej ka¿dy kto gra³ w WoDa ³atwo ogarnie. S¹ pewne ró¿nice, w sumie mechanika wampira jakoœ bardziej do mnie przemawia, ale lepiej nie ¿onglowaÌ za bardzo zasadami.
- Rdz 6 - tworzenie postaci, w swoim czasie raczej konieczne do poznania : )
- Rdz 8 - zasady magyi - przeczytaĂŚ i dodatkowo sprĂłbowaĂŚ zrozumieĂŚ ; ) w praktyce i tak zawsze wyjdzie coÂś pomiĂŞdzy. O wszystkich sferach czytaĂŚ nie trzeba, przede wszystkim o tych ktĂłre was zainteresujÂą

ostatnie 65 stron nie jest konieczne, jest tam trochĂŞ podstawowych zasad, ale na to wystarczy parĂŞ minut przed sesjÂą.
Ogólnie jest trochê fragmentów do przeczytania, ale czas absolutnie nie goni, a jakbyœmy ju¿ mieli z czymœ startowaÌ, to lepiej podejœÌ do tego na poziomie albo nie podchodziÌ wcale Dla mnie jako ewentualnego MG to te¿ bêdzie pocz¹tek takiego "doroœlejszego" podejœcia do Maga i nie chcia³bym nikogo rozczarowaÌ, wiêc lepiej ¿eby od strony graczy p³ynê³a pomoc, inicjatywa i inspiracja, ni¿ k³ody pod nogi : )
To ¿e system ma potencja³, jest dla mnie jasne jak s³oùce, sama idea jest genialna - postaci mog¹ w³aœciwie robiÌ to, co sobie wyobra¿¹.
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2012, 23:27:34 »

Hej, zwaÂżywszy Âże zaraz zacznÂą siĂŞ ferie, chciaÂłbym siĂŞ zorientowaĂŚ czy zainteresowanie grÂą w maga jest w dalszym ciÂągu tak bujne jak do tej pory ; ) ? Bo w ferie moÂżna by byÂło juÂż z grubsza ogarniaĂŚ co i jak, ale do tego potrzebna ekipa !
shg
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2012, 09:33:40 »

Ja potwierdzam swoje zainteresowanie.
Niestety kolejka chĂŞtnych nie jest zbyt dÂługa Smutny
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2012, 12:06:24 »

Ja niestety zapewne nie podoÂłam (poza tym "czysty" Mag to trochĂŞ nie moje klimaty, jednak), ale postaram siĂŞ werbowaĂŚ graczy aktywnie (mam juÂż parĂŞ trafieĂą w kategorii "jest szansa, Âże on/ona zagra..."). Trzy osoby wystarczÂą chyba, co, BlizZ? (Tj.: dokoptowaĂŚ jeszcze dwie + shg - aÂż siĂŞ zrymowaÂło! Chichot).
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2012, 23:30:08 »

Ok, wielkie dziêki za wsparcie Chichot Mo¿e coœ z tego bêdzie : ) Jak nie, to liczê i tak, ¿e zobaczymy siê przy innej sesji, ale przy takich samych o³ówkach i koœciach
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2012, 17:46:16 »

OK, odnoÂśnie organizacji Maga na naszym Forum. ZaÂświtaÂła jutrzenka nadziei dla tego systemu.

Na razie zgÂłosiÂł siĂŞ shg.

Tutaj widzimy, Âże chĂŞtny byÂłby takÂże AlexRiven:
http://www.rpg-ug.darmowefora.pl/index.php?topic=43.msg2441#new

To ju¿ dwie osoby, a tak da siê ju¿ graÌ. Ale nieœmia³o i (nie)dyskretnie kopnê te¿ pewnego naszego usera pod sto³em w kostkê - Bestyj, ujawniaj siê! Podobno te¿ mia³eœ mo¿noœÌ zagrania.

No, panowie, organizujcie siĂŞ.

Bestyj
Berzerker Khorna
Akolita kultu
*

Grour !

« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2012, 19:16:01 »

Po przeanalizowaniu moich najbli¿szych zasobów czasowych i mo¿liwoœci niestety nie ma szans w najbli¿sze 2 miesiace, z ledwoœci¹ znajde czas na prowadzenie BC, nie mówiac ju¿ o doadtkowych sprawach. Mo¿e ewentualnie po wielkanocy mi sie rozluŸni, ale do tego czasu sporo z mojego czasu zosta³o ju¿ odgórnie zaplanowane, zaklepane i zabukowane. Ale ¿ycze wam powodzenia i bêde za wasze powodzenie sk³¹da³ mod³y i ofiary

Bogowie pomagajÂą tym, ktĂłrzy pomagajÂą sobie sami...
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2012, 21:59:57 »

Jak widaĂŚ zbieranie ekipy do erpega poÂśrĂłd studentĂłw samo w sobie jest ciĂŞÂżkim questem W sumie rozumiem, bo mnie teÂż wiele terminĂłw dogniata. Ale Âżeby nie byÂło, Âże siĂŞ wycofujĂŞ, to caÂły czas czekam. Dla trĂłjki moÂżna juÂż nieÂśmiaÂło zaczynaĂŚ, ja pewien koncept mam juÂż od wakacji. Nie chcĂŞ nikomu robiĂŚ nadziei na nic nadzwyczajnego, ale sam fakt jak dawno w nic nie graÂłem sprawia, Âże czujĂŞ jakby na widok koÂści i Âświec mĂłj potencjaÂł miaÂł eksplodowaĂŚ kreatywnoÂściÂą Chichot co jakiÂś czas tu zajrzĂŞ, moÂże znajdzie siĂŞ trzeci wybraniec ; >
AlexRiven
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2012, 23:10:17 »

no to chwila, moÂże ja kogoÂś jeszcze znajdĂŞ
AlexRiven
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2012, 02:55:46 »

koleÂżanka coÂś mĂłwi, Âże by zagraÂła, ale nie wiem na ile jest ogarniĂŞta. zobaczymy jaka bĂŞdzie jej reakcja, jak zacznĂŞ jej tÂłumaczyĂŚ. podobno graÂła juÂż w call of cthulhu i fallouta, zobaczymy.

a ja juÂż mam ogĂłlny zarys postaci
BlizZ
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2012, 09:55:28 »

Ok : ) we czwĂłrkĂŞ moÂżna siĂŞ umĂłwiĂŚ na spotkanie i obgadaĂŚ temat. Ja sam nie podchodziÂłem do maga nigdy na tyle g³êboko na ile chciaÂłbym podejœÌ teraz, w sensie Âże zawsze pewne aspekty byÂły traktowane co najmniej marginesowo, teraz chciaÂłbym rzeczywiÂście uwzglĂŞdniĂŚ wszystko co zawiera podrĂŞcznik. Nie wykluczam, Âże caÂła trupa siĂŞ zbierze na spokojnie, i razem wymienimy poglÂądy na ró¿ne elementy gry, kaÂżdy we wÂłasnym zakresie tak czy siak moÂże ( powinien ? ) siĂŞ trochĂŞ "doksztaÂłciĂŚ" : ) 
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zmiany-2tia my-wery-world maro muzycznekoloseum no