Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego
>
RPG
>
Rekrutacja
>
Mag Wst±pienie
Strony: [
1
]
2
3
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Mag Wst±pienie (Przeczytany 6959 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 19
Mag Wst±pienie
«
:
Grudzieñ 08, 2011, 20:23:48 »
Hej. Zwa¿ywszy, ¿e jestem tu nowy, czujê ¿e wypada siê przywitaæ.
Cze¶æ!
Kierowany dawnym afektem kupi³em niedawno podrêcznik do starego Maga i my¶lê nad planem/szkicem kampanii. Zwa¿ywszy ¿e studiujê na UG a to forum RPG-UG, chcia³bym zrobiæ pewne rozeznanie - czy kto¶ z was by³by zainteresowany gr± ?
Nie jestem najlepszym MG i mam tego ¶wiadomo¶æ, choæ z drugiej strony znam gorszych
Chcia³bym postawiæ nacisk na odgrywanie postaci i swoist± g³êbiê systemu, nie ukrywam ¿e Mag z uwagi na mo¿liwo¶ci dla graczy prowadzi siê cholernie trudno, ale liczy³bym na wspó³pracê ponad podzia³ami. Przede wszystkim za¶ na pewne powa¿ne podej¶cie do tematu, poniewa¿ graj±c za m³odu w ten system, nawet w po³owie nie ogarn±³em tego co wnosi on do metafizyki oWoda, pojêcia typu Avatar, Esencja itd zostawiaj±c poza marginesem bardziej samotne ni¿ orkowa kurtyzana w G³êbi Dorna.
Je¿eli znajdzie siê dru¿yna chêtnych ¶mia³ków, po uprzednim przeanalizowaniu obligatoryjnych historii postaci, mo¿na by by³o z tym ruszyæ na bli¿ej nieokre¶lon± "wiosnê" [ na 100% po sesji (tej niedobrej sesji) ], w odstêpach czasowych pi przez drzwi raz na dwa tygodnie.
Czekam na odzew i pozdrawiam
BlizZ z Miasta ¦wiêtej Wie¿y
shg
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 150
Odp: Mag Wst±pienie
«
Odpowiedz #1 :
Grudzieñ 08, 2011, 22:43:24 »
Hej. Ja na pewno jestem chêtny!
Wprawdzie w starego Maga nie gra³em, ale w Wampira niema³o... Zaleg³o¶ci nadrobiê
O rozbudowan± historiê mojej postaci baæ siê nie musisz. Do WoDa tylko takie!
Mam nadziejê, ¿e ta inicjatywa wypali, bo ju¿ od daawna chcê w to zagraæ.
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #2 :
Grudzieñ 09, 2011, 00:00:52 »
Te¿ mam nadziejê, ¿e wypali
chcia³bym dodatkowo zapytaæ, czy kto¶ jeszcze ma dostêp do podrêcznika ? Bo bardzo bym chcia³, je¶li ju¿ siê zbior± chêtni, ¿eby ka¿dy ogarn±³ pewne fragmenty - nie tyle mechanikê, bo ta w WoDzie nie jest szczególnie trudna, ale w³a¶nie te metafizyczne powiedzmy aspekty : )
shg
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #3 :
Grudzieñ 09, 2011, 13:16:07 »
Mam niestety tylko w wersji elektronicznej. Nie wykluczam jednak zakupienia papieru.
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #4 :
Grudzieñ 09, 2011, 14:15:45 »
My¶lê ¿e jeden papierowy chyba wystarczy na trupê, ogólnie moim zdaniem to co jest zawarte w tym podrêczniku na temat kosmologii WoDa jest bardzo ma³o konkretne i w³a¶ciwie mo¿na to na dziesiêæ ró¿nych sposobów interpretowaæ ( to w sumie w ogóle chyba jest taka wada - albo dla niektórych zaleta starego WoDa, ale w przypadku Maga - przynajmniej samej podstawki - jeszcze bardziej wyrazista ). Je¶li kto¶ mia³ do czynienia z Wilko³akiem wcze¶niej ( Umbra, Triada, te sprawy ), to trochê pomaga ogarn±æ, ja osobi¶cie nie mia³em za bardzo do czynienia z ww. Wampir ju¿ mniej ma wspólnego, klimatem i otoczeniem settingu - w sumie jest te¿ spójniejszy do ogarniêcia
. Ale generalnie uwa¿am, ¿e nale¿a³oby przynajmniej raz przeczytaæ pewne fragmenty Maga, ¿eby mieæ punkt odniesienia. Mo¿e nawet pozwolê sobie od razu podaæ co : )
- Rdz 1 - bez informacji o za¶wiatach
- Rdz 2 -
- Rdz 3 - raczej koniecznie o Tradycjach, inne frakcje fakultatywnie, na pewno nie zaszkodzi
- Rdz 4 -
- Rdz 5 - mechanika - raczej ka¿dy kto gra³ w WoDa ³atwo ogarnie. S± pewne ró¿nice, w sumie mechanika wampira jako¶ bardziej do mnie przemawia, ale lepiej nie ¿onglowaæ za bardzo zasadami.
- Rdz 6 - tworzenie postaci, w swoim czasie raczej konieczne do poznania : )
- Rdz 8 - zasady magyi - przeczytaæ i dodatkowo spróbowaæ zrozumieæ ; ) w praktyce i tak zawsze wyjdzie co¶ pomiêdzy. O wszystkich sferach czytaæ nie trzeba, przede wszystkim o tych które was zainteresuj±
ostatnie 65 stron nie jest konieczne, jest tam trochê podstawowych zasad, ale na to wystarczy parê minut przed sesj±.
Ogólnie jest trochê fragmentów do przeczytania, ale czas absolutnie nie goni, a jakby¶my ju¿ mieli z czym¶ startowaæ, to lepiej podej¶æ do tego na poziomie albo nie podchodziæ wcale
Dla mnie jako ewentualnego MG to te¿ bêdzie pocz±tek takiego "doro¶lejszego" podej¶cia do Maga i nie chcia³bym nikogo rozczarowaæ, wiêc lepiej ¿eby od strony graczy p³ynê³a pomoc, inicjatywa i inspiracja, ni¿ k³ody pod nogi : )
To ¿e system ma potencja³, jest dla mnie jasne jak s³oñce, sama idea jest genialna - postaci mog± w³a¶ciwie robiæ to, co sobie wyobra¿±.
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #5 :
Styczeñ 19, 2012, 23:27:34 »
Hej, zwa¿ywszy ¿e zaraz zaczn± siê ferie, chcia³bym siê zorientowaæ czy zainteresowanie gr± w maga jest w dalszym ci±gu tak bujne jak do tej pory ; ) ? Bo w ferie mo¿na by by³o ju¿ z grubsza ogarniaæ co i jak, ale do tego potrzebna ekipa !
shg
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #6 :
Styczeñ 20, 2012, 09:33:40 »
Ja potwierdzam swoje zainteresowanie.
Niestety kolejka chêtnych nie jest zbyt d³uga
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 459
To ja jestem RPG-UG
«
Odpowiedz #7 :
Styczeñ 25, 2012, 12:06:24 »
Ja niestety zapewne nie podo³am (poza tym "czysty"
Mag
to trochê nie moje klimaty, jednak), ale postaram siê werbowaæ graczy aktywnie (mam ju¿ parê trafieñ w kategorii "jest szansa, ¿e on/ona zagra..."). Trzy osoby wystarcz± chyba, co,
BlizZ
? (Tj.: dokoptowaæ jeszcze dwie +
shg
- a¿ siê zrymowa³o!
).
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #8 :
Styczeñ 29, 2012, 23:30:08 »
Ok, wielkie dziêki za wsparcie
Mo¿e co¶ z tego bêdzie : ) Jak nie, to liczê i tak, ¿e zobaczymy siê przy innej sesji, ale przy takich samych o³ówkach i ko¶ciach
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 459
To ja jestem RPG-UG
«
Odpowiedz #9 :
Luty 13, 2012, 17:46:16 »
OK, odno¶nie organizacji
Maga
na naszym Forum. Za¶wita³a jutrzenka nadziei dla tego systemu.
Na razie zg³osi³ siê
shg
.
Tutaj widzimy, ¿e chêtny by³by tak¿e
AlexRiven
:
http://www.rpg-ug.darmowefora.pl/index.php?topic=43.msg2441#new
To ju¿ dwie osoby, a tak da siê ju¿ graæ. Ale nie¶mia³o i (nie)dyskretnie kopnê te¿ pewnego naszego usera pod sto³em w kostkê -
Bestyj
, ujawniaj siê!
Podobno te¿ mia³e¶ mo¿no¶æ zagrania.
No, panowie, organizujcie siê.
Bestyj
Berzerker Khorna
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 36
Grour !
«
Odpowiedz #10 :
Luty 13, 2012, 19:16:01 »
Po przeanalizowaniu moich najbli¿szych zasobów czasowych i mo¿liwo¶ci niestety nie ma szans w najbli¿sze 2 miesiace, z ledwo¶ci± znajde czas na prowadzenie BC, nie mówiac ju¿ o doadtkowych sprawach. Mo¿e ewentualnie po wielkanocy mi sie rozlu¼ni, ale do tego czasu sporo z mojego czasu zosta³o ju¿ odgórnie zaplanowane, zaklepane i zabukowane. Ale ¿ycze wam powodzenia i bêde za wasze powodzenie sk³±da³ mod³y i ofiary
Bogowie pomagaj± tym, którzy pomagaj± sobie sami...
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #11 :
Luty 14, 2012, 21:59:57 »
Jak widaæ zbieranie ekipy do erpega po¶ród studentów samo w sobie jest ciê¿kim questem
W sumie rozumiem, bo mnie te¿ wiele terminów dogniata. Ale ¿eby nie by³o, ¿e siê wycofujê, to ca³y czas czekam. Dla trójki mo¿na ju¿ nie¶mia³o zaczynaæ, ja pewien koncept mam ju¿ od wakacji. Nie chcê nikomu robiæ nadziei na nic nadzwyczajnego, ale sam fakt jak dawno w nic nie gra³em sprawia, ¿e czujê jakby na widok ko¶ci i ¶wiec mój potencja³ mia³ eksplodowaæ kreatywno¶ci±
co jaki¶ czas tu zajrzê, mo¿e znajdzie siê trzeci wybraniec ; >
AlexRiven
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 64
«
Odpowiedz #12 :
Luty 15, 2012, 23:10:17 »
no to chwila, mo¿e ja kogo¶ jeszcze znajdê
AlexRiven
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 64
«
Odpowiedz #13 :
Luty 16, 2012, 02:55:46 »
kole¿anka co¶ mówi, ¿e by zagra³a, ale nie wiem na ile jest ogarniêta. zobaczymy jaka bêdzie jej reakcja, jak zacznê jej t³umaczyæ. podobno gra³a ju¿ w call of cthulhu i fallouta, zobaczymy.
a ja ju¿ mam ogólny zarys postaci
BlizZ
Akolita kultu
P³eæ:
«
Odpowiedz #14 :
Luty 16, 2012, 09:55:28 »
Ok : ) we czwórkê mo¿na siê umówiæ na spotkanie i obgadaæ temat. Ja sam nie podchodzi³em do maga nigdy na tyle g³êboko na ile chcia³bym podej¶æ teraz, w sensie ¿e zawsze pewne aspekty by³y traktowane co najmniej marginesowo, teraz chcia³bym rzeczywi¶cie uwzglêdniæ wszystko co zawiera podrêcznik. Nie wykluczam, ¿e ca³a trupa siê zbierze na spokojnie, i razem wymienimy pogl±dy na ró¿ne elementy gry, ka¿dy we w³asnym zakresie tak czy siak mo¿e ( powinien ? ) siê trochê "dokszta³ciæ" : )
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------