RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Dead but dreaming

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sesje PBF (Play-by-Forum): ParĂŞ pytaĂą na poczÂątek  (Przeczytany 5648 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« : Styczeń 20, 2011, 12:21:09 »

WiêkszoœÌ z was zapewne wie, co to jest PBF (Play-by-Forum). Dla tych, którzy tego terminu nie znaj¹, spieszê z wyjaœnieniem.

PBF to - najproÂściej ujmujÂąc - sesje RPG via Internet. Typowe PBF dziaÂła tak, Âże MG ogÂłasza temat kampanii, zbiera karty biorÂących w grze udziaÂł postaci (przesyÂłane w formacie elektronicznym) i zakÂłada odpowiedni wÂątek na forum. Gra zazwyczaj idzie tak - MG pisze "dopiskĂŞ" (turĂŞ), w ktĂłrej opisuje kaÂżdemu z graczy co siĂŞ dzieje, co gracz widzi/sÂłyszy/czuje, jakie efekty przynoszÂą jego dziaÂłania etc. NastĂŞpnie gracze po kolei odpisujÂą, co robiÂą dalej, i tak siĂŞ to krĂŞci. Typowe PBF przypomina raczej bardziej zÂłoÂżonÂą grĂŞ paragrafowÂą, niÂż prawdziwe RPG (pozbawione jest efektu spontanicznoÂści i interakcji na Âżywo miĂŞdzy graczami), ale przy odpowiednio utalentowanym MG i odpowiednio zaangaÂżowanych graczach, sesje PBF mogÂą byĂŚ caÂłkiem fajnym uzupeÂłnieniem dla sesji live

PrzekÂładajÂąc to na ludzki jĂŞzyk: Tak, PBF-y sÂą proste, przyjemne, nie stwarzajÂą problemĂłw organizacyjnych i nie trzeba na nie poÂświĂŞcaĂŚ aÂż tyle czasu

Pisalibyœcie siê na rozruszanie tego k¹cika naszego Forum? Moglibyœmy odpaliÌ coœ ciekawego, mo¿e jak¹œ egzotyczn¹ sesjê D&D, albo detektywistyczn¹ kampaniê w realiach Œwiata Mroku/Zewu Cthulhu? A mo¿e WFRP, tylko trochê inaczej? A mo¿e macie jeszcze jakieœ inne propozycje?

JeÂżeli ktoÂś jest contra, to teÂż niech siĂŞ wypowie. Ostatecznie moÂżemy zrezygnowaĂŚ z tej inicjatywy.

Wszelkie przemyœlenia i sugestie tak¿e bêd¹ mile widziane i po¿¹dane

Wypowiadajcie siĂŞ!

bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2011, 20:05:06 »

A jeÂśli chcemy mieĂŚ jakieÂś epickie wirtualne przygody, to moÂże coÂś bardziej pod storytelling?
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2011, 15:48:47 »

Play-by-Forum. WchodzĂŞ w to! KiedyÂś uczestniczyÂłem w takiej wersji PbF --> http://tfarchive.com/rpg/site/

PamiĂŞtacie "Transformery"? Serial animowany, lata 80, USA, Optimus Prime? Rings any bells? W tym rpgu, moÂżesz siĂŞ wcieliĂŚ w rolĂŞ jednego z wielkich robotĂłw i uczestniczyĂŚ w epickich zmaganiach AutobotĂłw z Decepticonami.

Co ciekawe, wszystko odbywa siĂŞ bez jednego rzutu koÂściÂą. Przeczytajcie dwa krĂłtkie paragrafy w tym dziale --> http://tfarchive.com/rpg/site/rpg_rules_and_guidelines
Part Five: General Posting Guidelines
Part Six: Combat Guidelines

OczywiÂście, taki sposĂłb rozgrywki wymaga od graczy duÂżej dozy krytycyzmu wobec poczynaĂą i moÂżliwoÂści swoich postaci.

Co o tym sÂądzicie?
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2011, 10:58:20 »

A jeÂśli chcemy mieĂŚ jakieÂś epickie wirtualne przygody, to moÂże coÂś bardziej pod storytelling?

Zdecydowanie storytelling. WÂłaÂściwie ciĂŞÂżko graĂŚ w to inaczej (via forum)

Play-by-Forum. WchodzĂŞ w to! KiedyÂś uczestniczyÂłem w takiej wersji PbF --> http://tfarchive.com/rpg/site/

PamiĂŞtacie "Transformery"? Serial animowany, lata 80, USA, Optimus Prime? Rings any bells? W tym rpgu, moÂżesz siĂŞ wcieliĂŚ w rolĂŞ jednego z wielkich robotĂłw i uczestniczyĂŚ w epickich zmaganiach AutobotĂłw z Decepticonami.

Co ciekawe, wszystko odbywa siĂŞ bez jednego rzutu koÂściÂą. Przeczytajcie dwa krĂłtkie paragrafy w tym dziale --> http://tfarchive.com/rpg/site/rpg_rules_and_guidelines
Part Five: General Posting Guidelines
Part Six: Combat Guidelines

OczywiÂście, taki sposĂłb rozgrywki wymaga od graczy duÂżej dozy krytycyzmu wobec poczynaĂą i moÂżliwoÂści swoich postaci.

Co o tym sÂądzicie?

O coÂś w tym stylu mi chodziÂło, tylko Âże z uproszczonymi zasadami walki. To TFRPG jest ciut zbyt techniczne jak na mĂłj gust Niezdecydowany
bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2011, 19:54:37 »

Mia³am na myœli storytelling do tego stopnia, ¿e nie ma w ogóle instytucji MG. Dawno, dawno temu gra³am ³adnych parê miesiêcy w³aœnie w taki sposób w Wampira i jeszcze jedno story bez konkretnego systemu, ale w realiach lekko Warhammerowych. Wygl¹da³o to w ten sposób, ¿e gracze po kolei pisali d³ugaœne posty,w których co prawda wydarzenia opisywane by³y z punktu widzenia "ich" postaci, ale mo¿na tam te¿ by³o pchn¹Ì opowieœÌ do przodu, opisuj¹c dzia³ania innych charakterów (zarówno NPC-ów jak i postaci pozosta³ych graczy, w granicach rozs¹dku i prawdopodobieùstwa). Naturalnie, trzeba mieÌ du¿o zaufania do pozosta³ych graczy, ¿eby w swoim kawa³ku historii nie zrobili czegoœ dziwnego z nasz¹ postaci¹ Chichot , ale ja mam z tym pozytywne doœwiadczenia, moja dru¿yna dobrze sobie z tym radzi³a i by³o naprawdê ciekawie.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2011, 14:08:30 »

Ej, to jest ca³kiem ciekawa koncepcja... I w sumie nawet fajniejsza dla mnie, bo po d³u¿szym czasie gry PBF w dzia³ania MG czêsto wkrada siê monotonia... Niezdecydowany A je¿eli pozwoliÌ graczom jeszcze aktywniej tworzyÌ œwiat gry (choÌ w PBF-ach gracze z regu³y wspó³tworz¹ œwiat bardziej ni¿ w papierowych RPG), to mo¿e wyjœÌ z tego coœ naprawdê fajnego.

Ja jestem za! Spoko Czy ktoÂś jeszcze raczyÂłby wypowiedzieĂŚ siĂŞ w temacie? Bo bez waszych chĂŞci nie ruszymy...
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Luty 16, 2011, 17:19:15 »

Jestem chĂŞtny. SzczegĂłlnie podoba mi siĂŞ forma o jakiej mĂłwi Bodysnatcher! Tylko jak w takim ukÂładzie toczyÂła by siĂŞ walka np.?
bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2011, 20:00:04 »

Captain obvious strikes again, ale oczywiÂście ja teÂż siĂŞ piszĂŞ :P

Szczegó³y techniczne mo¿na ustaliÌ, jak ju¿ siê zbierze konkretna grupka chêtnych. W moim pbf-ie walka wygl¹da³a tak, ¿e... noo, normalnie wygl¹da³a, opisy starÌ by³y elementem postów, bez ¿adnej mechaniki - wszystko zale¿a³o od inwencji i pomys³u autora. Jedyn¹ zasad¹ by³o tylko to, ¿e nie mo¿na zabiÌ postaci innego gracza, oprócz tego - co komu do g³owy przysz³o. Tak jak pisa³am, nie ma MG - albo z drugiej strony patrz¹c, wszyscy s¹ Mistrzami; historia uk³ada siê i dryfuje tak, jak wyobraŸnia (i poczucie realizmu, hihi) graczom podpowie.

OczywiÂście w naszym wypadku moÂżemy wprowadziĂŚ bardziej sformalizowane rozwiÂązania, jeÂśli macie jakieÂś techniczne preferencje; to tylko propozycja ;)
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2011, 10:25:01 »

Myœlê, ¿e czas na bardziej techniczne rozwi¹zania wyjdzie w praniu. Regu³y walki na pe³nym spontanie podobaj¹ mi siê. W koùcu to ma³e forum, znamy siê i ufamy sobie (Utajone Drugie "Ja" Jovaena: - Taaa, a "harmider"? Chichot ), wiêc nie bêdzie ryzyka jakiegoœ niezdrowego wy¿ynania siê, manczkinizmu, jakiego czasami doœwiadcza³em prowadz¹c PBF-y np. na WarhammerWorld (forum o zasiêgu ogólnopolskim - du¿o niesprawdzonych, czêsto m³odych i g³upich graczy). Zasada niemordowania to dobra zasada. Wci¹¿ jest za, je¿eli chodzi o ideê naszych sesji przez Internet.

Mamy 3 osoby chĂŞtne do gry - Bodysnatcher!, Deliala, mnie. Ustalamy w co gramy i ruszamy, czy pierwej zagonimy do wypowiedzenia siĂŞ resztĂŞ (np. na nastĂŞpnej sesji)?
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Luty 18, 2011, 13:23:54 »

WÂłaÂśnie, wÂłaÂśnie, w co gramy?
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2011, 13:25:15 »

<Âściana>

No, to jest wÂłaÂśnie pytanie do was Skoro juÂż Bodysnatcher! zarzuciÂła pomysÂłem PBF-Ăłw bez MG, to moÂże wymyÂślcie sami coÂś kreatywnego. Czy mam zrobiĂŚ ankietĂŞ? Wtedy pojedziemy schematem. (D&D? WFRP? WoD? Cyberpunk 2020? Zew Cthulhu? Deadlands? Neuroshima? Inne?)
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2011, 15:38:41 »

Post-Apo Gestapo!
bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2011, 16:34:41 »

Post-apo = seal of approval ^^ Jestem jak najbardziej za.
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2012, 22:26:34 »

Ja to kiedyÂś odpalĂŞ, obiecujĂŞ.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2012, 12:08:49 »

Moja lista noworocznych postanowieĂą:

- znaleŸÌ sobie ¿ycie;
- znaleŸÌ sobie maszynkê do zgolenia brody;
- znaleŸÌ kogoœ, kto mnie zrozumie;
- wyÂładnieĂŚ;
- uÂśmiechaĂŚ siĂŞ...

A tak na serio: trzymam za sÂłowo, Del! Bo akurat jest szansa, Âże w PBF-a byÂśmy grali regularnie... jakkolwiek. Chichot
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

trzywahaty my-wery-world umbercja muzycznekoloseum no