Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego
>
RPG
>
Dresden Files
>
Miasto
(Moderator:
MichaÂł
) >
Po pierwszej kampanii
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Po pierwszej kampanii (Przeczytany 3189 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
Po pierwszej kampanii
«
:
Marzec 01, 2012, 18:03:54 »
Trochê siê w naszym Mieœcie w czasie tych nastu sesji wydarzy³o, warto chyba podsumowaÌ i zobaczyÌ co z tego wynika na przysz³oœÌ.
Prof. Schultz nie ¿yje, czym Erwin dope³ni³ zemsty, chocia¿ jej zabicie nie da³o mu oczekiwanej satysfakcji. Poszukiwania dziennika prof. Schultz doprowadzi³y bohaterów do ghouli prowadzonych przez Prometeusza. Sytuacjê skomplikowa³o pojawienie siê Ewy i Justyny, znajomych Daniela i Juliana z dawnych lat. S³uchaj¹c podszeptów Fahrenheita szalony mag Euzebiusz powo³a³ do ¿ycia mechanicznego dinozaura w Stoczni. To jednak by³o tylko odwróceniem uwagi od ataku na budynek Heweliusza. Podczas straszliwej walki na szczycie Heweliusza dru¿yna przegoni³a z tego œwiata Demona, który zabiera³ magom ich moc. Chocia¿ ostatecznie atak ghouli zosta³ powstrzymany, a Prometeusz poleg³, to straty jakie ponios³a Szko³a Heweliusza s¹ znaczne. W tym sensie Fahrenheit osi¹gn¹³ swój cel, koszt jednak by³ wysoki: Bia³y Wampir straci³ wszelk¹ w³adzê w Mieœcie. GwoŸdziem do trumny by³o wyst¹pienie Juliana w Cristalu. Wagner, dziekan Zielonych Magów, przepad³, a jego udzia³ w wydarzeniach wci¹¿ nie jest jasny.
To tak w wielkim skrĂłcie. A teraz pomysÂły co moÂżna na tej podstawie zbudowaĂŚ. Przede wszystkim wydaje mi siĂŞ, Âże potrzebujemy nowego ZagroÂżenia w miejsce "W nocy nigdzie nie jest bezpiecznie". Ghouli zostaÂła ledwie niezorganizowana garstka, wiĂŞc nie stanowiÂą one juÂż takiego niebezpieczeĂąstwa jak na poczÂątku.
PoniÂżej moje pomysÂły, napiszcie ktĂłre wam siĂŞ podobajÂą, zmieĂącie je, dodajcie swoje...
MÂłodzi magowie z Olimpu chcÂą udziaÂłu w Radzie.
Od kiedy Wagner znikn¹³ w Zieleniaku brakuje dziekana i kilka osób z Rady chce by Daniel przej¹³ obowi¹zki.
Heweliuszan zostaÂła ledwie garstka, tradycja i wiedza SzkoÂły jest w zagroÂżeniu.
Szerakowski, teraz bardziej Âświadom tego co siĂŞ dzieje w MieÂście, szuka haka na Juliana (ktĂłrego wpÂływy oczyÂściÂły go ze wczeÂśniejszych podejrzeĂą), szczegĂłlnie po tym jak dowiedziaÂł siĂŞ z kim spĂŞdziÂła raz noc jego cĂłrka.
BiaÂły DwĂłr jest podzielony, Julian zostaje przywĂłdcÂą jednego z odÂłamĂłw, nagle wyÂżej w hierarchii niÂż jego matka, a moÂże nawet po innej stronie?
A jak w to wszystko wpisuje siê Justyna? Czy Julian wci¹¿ coœ do niej czuje? Jakiego rodzaju k³opoty na niego to œci¹gnie? Czy Justyna jest jego zbawieniem i drog¹ do stania siê cz³owiekiem, czy raczej zgub¹?
Nowa moc Juliana daje mu dostĂŞp do wiedzy, o ktĂłrej wolaÂłby zapomnieĂŚ... ale ktĂłrej nie moÂże zignorowaĂŚ.
Wydarzenia w MieÂście nie uszÂły uwagi pasjonatĂłw magii czy innych czubkĂłw i zaczynajÂą eksperymenty z rytuaÂłami, ktĂłre ich przerastajÂą.
MÂłoda autorka pisze biografiĂŞ o prof. Schultz. Co powinna wiedzieĂŚ a co lepiej ukryĂŚ przed opiniÂą publicznÂą?
Euzebiusz wci¹¿ ¿yje, wykorzystany i oœmieszony czeka na w³aœciwy moment, by siê zemœciÌ.
Martwi mnie tu ma³a iloœÌ zajawek dla Erwina. Wygl¹da na to, ¿e przy wielu wydarzeniach Erwin by³ "przy okazji", a nie w ich œrodku. Jonasz, masz jakieœ pomys³y jak to zmieniÌ? Mo¿e coœ z siostr¹? Albo inn¹ rodzin¹, o której jednak wola³byœ zapomnieÌ (wampir/z³y mag/s³uga fae/itp)?
Do tego mamy jeszcze duÂżo motywĂłw z Miasta, ktĂłrych wcale nie ruszyliÂśmy: dresĂłw, gangsterĂłw, ludzi wiary, kilka lokacji. Przejrzyjcie Karty na tym podforum i napiszcie jeÂżeli coÂś wam wpadÂło w oko ciekawego.
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
Odp: Po pierwszej kampanii
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 02, 2012, 11:56:30 »
To teraz konkretniej potrzebujemy:
- nowej Motywacji dla st.asp. Krzysztofa Szerakowskiego
- nowej Twarzy na miejsce Ilony LeÂśnikowskiej albo nowej Motywacji dla niej
- nowej Motywacji dla Fahrenheita
- nowej Motywacji i PowiÂązania dla Euzebiusza
- nowej Twarzy na miejsce Prometeusza
- nowej Twarzy na miejsce Prof. Schultz
- nowej Twarzy dla Cristala na miejsce Krystyny
- nowy Aspekt dla Oruùskich kana³ów
- nowej Twarzy dla Zieleniaka
Nowe Twarze/Motywacje mogÂłyby byĂŚ zwiÂązane z nowym Aspektem Miasta.
I czytaÂłem ponownie trochĂŞ podrĂŞcznika i zauwaÂżyÂłem dwie rzeczy, ktĂłre Âźle stosowaliÂśmy. Pierwsza to leczenie Konsekwencji - okres dla kaÂżdego rodzaju Konsekwencji liczy siĂŞ od momentu, w ktĂłrym moÂże nastÂąpiĂŚ leczenie (np. dla fizycznych noc snu, wizyta w szpitalu, itp.), a nie od momentu wystÂąpienia Konsekwencji. W ten sposĂłb Konsekwencje podÂłapane w nocy ataku na Heweliusza, chociaÂż rozbite na trzy sesje, nie zniknĂŞÂłyby tak Âłatwo, a przez to miaÂłyby bardziej dramatyczny efekt.
Druga sprawa to iloœÌ i dzia³anie Compeli. Polecam wszystkim przeczytanie jeszcze raz rozdzia³u o Aspektach w podrêczniku, do tego ciekawe s¹ dwa artyku³y:
http://lcdarkwood.livejournal.com/3824.html
i
http://lcdarkwood.livejournal.com/3858.html
. OgĂłlnie sprowadza siĂŞ to do tego, Âże Compel to nie wymuszenie na postaci konkretnego dziaÂłania, ale tylko (i aÂż) spowodowanie konsekwencji/komplikacji bĂŞdÂących efektem tego dziaÂłania. PrzykÂładowo, mĂłj Compel na Danielu by zgodziÂł siĂŞ obiecaĂŚ Fahrenheitowi nieangaÂżowanie siĂŞ byÂł zupeÂłnie nietrafiony. Owszem, dotykaÂł AspektĂłw Daniela, ale nie wygenerowaÂł Âżadnych komplikacji. Teraz juÂż wiem czemu ten Compel wydawaÂł mi siĂŞ taki oszukany.
Inny przyk³ad to matka dzwoni¹ca do Juliana i chc¹ca wymusiÌ na nim obecnoœÌ w Cristalu. Przyjêcie compela nie oznacza wcale, ¿e Julian pojedzie! Oznacza tylko, ¿e Alex godzi siê na to, ¿e cokolwiek wybierze, bêd¹ z tego k³opoty dla jego postaci. Je¿eli pojedzie - bêdzie musia³ zrezygnowaÌ z czegoœ innego (np. nocy z córk¹ Szerakowskiego i potencjalnych nowych informacji). Je¿eli nie pojedzie - matka poœle za nim kilku "ochroniarzy", by sprowadzili go si³¹. Podsumowuj¹c: je¿eli nie ma w danej sytuacji potencja³u dla komplikacji, czy zwrotów akcji to nie mo¿na mówiÌ o Compelu, nawet je¿eli sytuacja pasuje do konkretnego Aspektu.
Ma³o was Compelowa³em i mam zamiar to zmieniÌ. Praktycznie ka¿dy test jest okazj¹ do Compela, o ile sugeruje ciekawe konsekwencje. Co wiêcej, do Compelowania mo¿na u¿yÌ nie tylko Aspektów postaci, ale i Aspektów Sceny albo Miasta. Chcia³bym po³o¿yÌ na to wiêkszy nacisk. I mam nadziejê, ¿e to spowoduje lepszy przep³yw Fate Pointów i w ten sposób wiêksz¹ iloœÌ Deklaracji z waszej strony.
Dajcie znaĂŚ co o tym myÂślicie.
AlexRiven
Akolita kultu
«
Odpowiedz #2 :
Marzec 02, 2012, 17:42:25 »
Ha!
ZacznĂŞ od rzeczy zwiÂązanych z Julianem. Jeszcze nie jestem wszystkiego pewien ale myÂślĂŞ, Âże:
- w Crystalu bêdzie rz¹dziÌ Barbara, uznana i m¹dra osoba, wiêkszoœÌ wampirów z poprzedniego Crystala pójdzie za ni¹,
- Julian moÂże byĂŚ jednym z jej przybocznych,
- matka Juliana moÂże rzeczywiÂście byĂŚ teraz niÂższa w hierarchii,
- po ostatnich wydarzeniach miêdzy Justyn¹ a Julianem trochê siê popsu³o, szczególnie, ¿e Julian zacz¹³ dziwnie siê zachowywaÌ. Justyna mog³a jednak dziêki nowemu porz¹dkowi znaleŸÌ ponownie swoje miejsce w Bia³ym Dworze. Teraz, kiedy nie ma ju¿ Krystyny, mo¿e byÌ spokojna. Z Julianem widzi siê czasami, ale trochê nie maj¹ dla siebie czasu. Jednak wraz z odzyskiwaniem pamiêci koszmary powracaj¹. Jeœli przypomni sobie wszystko, mo¿e to mieÌ przera¿aj¹ce skutki. Ciekawe co Krystyna i jej przyboczni chcieli ukryÌ przed ni¹ i przed œwiatem..
- Nowa moc Juliana bĂŞdzie tu, myÂślĂŞ, tematem przewodnim, kontakty z duchami, szepty, przywidzenia, nie wiadomo jak to wytrzyma i kogo spotka na swej drodze. Jego ojciec teÂż dorzuci swoje trzy grosze.
- Ilona Leœnikowska, niedawno piêkna i m³oda, dziœ wyniszczona i osiwia³a(!) przez wszystko co j¹ ostatnio spotka³o. Nadal nie wie gdzie jest jej ch³opak. Nie jest ju¿ t¹ sam¹ osob¹, teraz wie ju¿ bardzo du¿o i w³aœciwie, to mo¿e przewodziÌ grupie pasjonatów magii, dresów albo gangsterów. Mo¿e nawet zdobêdzie siê na oczyszczenie do reszty oruùskich kana³ów i za³o¿enie swojej "bazy" w podziemiach na Oruni. Mo¿e w pewnym momencie bêdzie próbowa³a znaleŸÌ Euzebiusza lub/i Fahrenheita, by wskrzesiÌ swojego ch³opaka. Tak czy inaczej odbi³o jej i jest nieprzewidywalna.
- MoÂżemy poszwendaĂŚ siĂŞ trochĂŞ po lesie oliwskim, tam moÂże byĂŚ fajnie (fae, Auril, ktĂłra chce siĂŞ na mnie zemÂściĂŚ, moÂże jakieÂś walczÂące frakcje. MoÂże tam prowadzi trop zaginionego Wagnera? Albo coÂś z Erwinem - porwÂą jego siostrĂŞ
Albo porwÂą Erwina
)
- Tak, mÂłodzi magowie chcÂą wÂładzy! To jest ich szansa.
- CDN
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #3 :
Marzec 02, 2012, 18:41:16 »
ÂŚwietnie, dziĂŞki za szybkÂą odpowiedÂź!
WidzĂŞ, Âże nie ciekawi CiĂŞ angaÂżowanie siĂŞ w politykĂŞ Dworu, to teÂż jest ok.
JeÂżeli chcesz, Âżeby nowa moc byÂła tematem przewodnim, warto wstawiĂŚ Aspekt z niÂą zwiÂązany w miejsce jakiegoÂś nieuÂżywanego.
I rozumiem, Âże Justyna przejdzie na drugi plan? Damy jej trochĂŞ czasu, Âżeby sobie wszystko przypomniaÂła.
Pamiêtaj te¿, ¿e m¹dra Barbara, czy "kochaj¹ca" Justyna to wci¹¿ Bia³e Wampiry i mo¿na im ufaÌ tylko w ograniczonym stopniu.
Motyw Ilony bardzo mi siĂŞ podoba, w ten sposĂłb zostaje nowÂą twarzÂą Oruni.
Masz pomys³y na nazwê Aspektu dla niej? "£owca ghouli", "Wszystko mi zabrali!", a mo¿e "Trzeba oczyœciÌ kana³y z plugastwa"? Ta samozwaùcza sprawiedliwoœÌ rezonuje doœÌ mocno z postaci¹ Erwina. Jonasz, co o tym myœlisz?
Lasy Oliwskie to moÂże byĂŚ ciekawa odmiana od miejskiego klimatu. Co do porwania to jeszcze usÂłyszĂŞ chĂŞtnie zdanie Jonasza w tym temacie.
AlexRiven
Akolita kultu
«
Odpowiedz #4 :
Marzec 02, 2012, 19:30:37 »
"BiaÂłowÂłosa Zemsta"
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #5 :
Marzec 03, 2012, 10:18:59 »
Cytat: AlexRiven Marzec 02, 2012, 19:30:37
"BiaÂłowÂłosa Zemsta"
Podoba mi siĂŞ, uzupeÂłniÂłem juÂż KartĂŞ Twarzy. Ilonie brakuje powiÂązania. MoÂże z siostrÂą Erwina, co ty na to Jonasz? Nie pamiĂŞtam niestety jej imienia.
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #6 :
Marzec 03, 2012, 10:25:21 »
Kolejna rzecz rzuci³a mi siê w oczy w sprawie regu³, które nie stosowaliœmy dobrze. Mianowicie chodzi o to, co dzieje siê po przegranym konflikcie. Po pierwsze, to zwyciêzca ma prawo narracji i decyduje o losie przegranego. W wiêkszoœci konfliktów (bo wiêkszoœÌ wygraliœcie) to do was nale¿a³o prawo narracji. Po drugie, przegrany, za ka¿d¹ konsekwencjê otrzyman¹ w konflikcie dostaje FP. Wydaje mi siê, ¿e poza jednym, czy dwoma przypadkami nie pilnowa³em tego.
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 03, 2012, 13:20:17 »
Jak bêdziecie czytaÌ o Aspektach warto zwróciÌ uwagê na podrozdzia³ "Situation vs. Story" na stronie 110. Aspekty "sytuacyjne" okreœlaj¹ w jakich okolicznoœciach bohater czêsto siê znajduje i jak na nie reaguje. Za to aspekty "opowieœciowe" wyjaœniaj¹ *dlaczego* bohater znalaz³ siê w danej sytuacji, czêsto tworz¹ te¿ czêœÌ settingu, stanowi¹ wiêc œwietne paliwo do rozpoczêcia przygody. Myœlê, ¿e o ile pierwszy rodzaj jest oczywisty i przypomina coœ w stylu Przewag i Zawad z Savage Worlds, czy Traitów z Mouse Guarda, to drugi wymaga spojrzenia na bohatera z innej perspektywy - nie z perspektywy gracza, który prowadzi postaÌ, ale bardziej z perspektywy re¿ysera/scenarzysty: co chcia³bym widzieÌ na sesji, jakie miejsca, postaci, jakie problemy.
Myœlê, ¿e ten cytat ze "Spirit of the Century", innej gry opartej o system FATE, dobrze wyjaœnia ró¿nicê: "You can most easily identify a story aspect by asking yourself if the aspect, independent of the character, is something other characters might interact with, affect, and change. Strange cults, lost artifacts, enemies, hidden lairs, foreign lands, spouses, and more, all fit into this category."
PozwoliÂłem sobie wypisaĂŚ Aspekty waszych postaci poniÂżej i podzieliĂŚ na te dwie kategorie. Lista moÂże byĂŚ nieaktualna, poprawcie wiĂŞc jÂą proszĂŞ.
STORY
Potomek Heweliusza
: w kontekœcie naszego Gdaùska daje pomys³y na opowieœci zwi¹zane z konkurencj¹ trzech szkó³ magicznych i pochodzeniem Daniela
PaktujÂący z wampirami
: chocia¿ trochê ogólny to w naszym Gdaùsku daje kilka haczyków do opowieœci; mo¿na by go ubarwiÌ zmieniaj¹c na coœ zwi¹zanego z konkretnym miejscem (np. zawarcia jednego z paktów), albo innym symbolem wspó³pracy
Erwin Rubbel - syn mojego przyjaciela
: bezpoœrednie nawi¹zanie do postaci innego gracza sugeruje mo¿liwoœÌ wci¹gniêcia Daniela we wszystkie k³opoty, w jakie wpakowa³ siê Erwin
BiaÂły DwĂłr wzywa
: ciut konkretniejsze od
PaktujÂącego z wampirami
, a w kontekÂście naszego GdaĂąska nabiera wiĂŞkszego znaczenia
Mi³oœÌ, któr¹ mi zabrali
: wskazuje wyraÂźnie na JustynĂŞ i na niezrealizowane marzenie z przeszÂłoÂści
CzĂŞÂściowo sparaliÂżowana starsza siostra
: rĂłwnieÂż wyraÂźne wskazanie na BNa, pomoc, ale i ciĂŞÂżar dla Erwina
Medalion ze zdjĂŞciem rodziny
: Âślad tragicznych wydarzeĂą i wspomnienie dzieciĂąstwa, ktĂłre za szybko siĂŞ skoĂączyÂło
SITUATION
Ekscentryczny badacz - mag
BezpoÂśredni do bĂłlu
"Ucz siĂŞ, ucz"
"CiekawoœÌ to pierwszy stopieù do..."
Wampir-student-imprezowicz
PiĂŞkny, mÂłody i bogaty
WolnoœÌ za wszelk¹ cenê
SzczĂŞÂście w pechu
DotrzymujÂący sÂłowa
SamozwaĂączy obroĂąca sprawiedliwoÂści
Ukierunkowana zemsta
ObroĂąca uciÂśnionych
Szybka sprawiedliwoœÌ
Wychowany pod kloszem
MoÂżecie pomyÂśleĂŚ nad przeniesieniem akcentĂłw z Situation na Story. W zasadzie niektĂłre z istniejÂących AspektĂłw sytuacyjnych moÂżna by zamieniĂŚ na Story bez zmieniania ich sensu. PrzykÂładowo: "Ucz siĂŞ, ucz" moÂżna by zamieniĂŚ na "Mariusz, rywal ze szkolnej Âławki" (od strony rywalizacji) albo "Kamizelka z herbem Zielonych MagĂłw" (od strony dyscypliny) albo "Nie miaÂłem rodzicĂłw, tylko nauczycieli" (od strony samotnoÂści).
Inna rzecz, ktĂłra rzuciÂła mi siĂŞ w oczy to to, Âże sÂą elementy na naszych sesjach, ktĂłre pojawiajÂą siĂŞ czĂŞsto, a dla ktĂłrych nie ma AspektĂłw, jak baszta czy automobil Daniela, telefony od matki do Juliana, jego menedÂżer i wielki garaÂż, czy kominiarka i karabin snajperski Erwina. MoÂże daÂłoby siĂŞ pokolorowaĂŚ niektĂłre z istniejÂących AspektĂłw wykorzystujÂąc te elementy?
AlexRiven
Akolita kultu
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 05, 2012, 05:58:02 »
ZmieniÂłem kilka swoich aspektĂłw, opisane w temacie Julian.
a dodatkowo przejrzaÂłem Lokacje i mamy tu fajnÂą lokacjĂŞ Twierdza WisÂłoujÂście, ktĂłra jest nawiedzona!
i mapka:
shg
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 05, 2012, 22:19:29 »
Kurde, ale tempo narzuciliœcie... Nie nad¹¿am!
PozwolĂŞ sobie na razie krĂłtko napisaĂŚ.
ZagroÂżenie w mieÂście:
Fajnie by byÂło powalczyĂŚ z czymÂś nowym. MoÂże jakieÂś stworzenia (fae? wampiry-inne-niÂż-biaÂłe?) przywabiÂła sytuacja w mieÂście?
A moÂże zagroÂżeniem byliby ludzie? KtĂłraÂś z grup dowiedziaÂła siĂŞ za duÂżo o nadprzyrodzonym Âświecie po ostatnich wydarzeniach i chce je wykorzystaĂŚ lub dorwaĂŚ (nie)winnych? Albo, jak byÂło wspomniane, jakieÂś czubki z rytuaÂłami.
Motywy z duchami - spoko, jestem za ich czĂŞstszÂą bytnoÂściÂą na sesjach. Sam na nie nieraz siĂŞ powoÂływaÂłem, chĂŞtnie to rozwinĂŞ.
Wagner - cholera wie co z nim! MoÂże nie wypaliÂł mu jakiÂś misterny plan pokonania Fahrenheita i jest teraz sex slave'em jakiejÂś fae. Albo po prostu nie Âżyje (wiem, to siĂŞ nie zdarza... ale jeÂśli byÂśmy nasÂłali na GdaĂąsk duchy, to...)
Ktoœ chce, ¿eby Daniel przej¹³ obowi¹zki dziekana? Nawiedzeni!
Ale kto wie, moÂże trochĂŞ polityki nie zaszkodzi kampanii.
Daniel pewnie bĂŞdzie rozdarty czy ubiegaĂŚ siĂŞ o stanowisko w Zieleniaku, czy pomĂłc Hewelianom.
Pierwsza opcja pewnie bêdzie implikowaÌ spore reformy w Zielonej Szkole. Potencjalnie mo¿e nawet przybli¿enie siê do Hewelian lub po³¹czenie Szkó³ (radykalne).
Druga opcja polegaÂłaby na przejÂściu Daniela do SzkoÂły Heweliusza (narobienie sobie Zielonych wrogĂłw). Odbudowa pewnie polegaÂłaby na werbowaniu mÂłodych z Olimpu.
Nie wiem tylko na ile da siĂŞ takie motywy zrobiĂŚ tak, Âżeby graÂła caÂła druÂżyna, a nie tylko ja
MichaÂł
Mistrz Celebrant
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #10 :
Marzec 06, 2012, 15:42:22 »
Cytat: shg Marzec 05, 2012, 22:19:29
[...]
Ale kto wie, moÂże trochĂŞ polityki nie zaszkodzi kampanii.
[...]
Nie wiem tylko na ile da siĂŞ takie motywy zrobiĂŚ tak, Âżeby graÂła caÂła druÂżyna, a nie tylko ja
Ach, przecie¿ w polityce du¿o jest manipulacji i podchodów (Julian), a czasami trzeba te¿ kogoœ przypilnowaÌ albo coœ wykraœÌ (Erwin), myœlê wiêc, ¿e je¿eli Daniel odpowiednio rozegra sytuacjê to nikt z nas nie bêdzie siê nudziÌ na sesji. Warto te¿ przy tej okazji wspomnieÌ, ¿e CompelowaÌ mo¿ecie siê te¿ nawzajem.
Chcia³bym spróbowaÌ rozegraÌ to w taki sposób: na podstawie waszych dotychczasowych sugestii ja przygotujê sytuacjê pocz¹tkow¹. Korzystaj¹c z trwaj¹cego przerywnika na D&D przygotujê te¿ lepiej aspekty i statsy wa¿niejszych BNów. Spotkamy siê na sesji i po pierwszej scenie (albo jeszcze w jej trakcie) ka¿dy z was korzystaj¹c z Deklaracji albo Compeli bêdzie ci¹gn¹³ akcjê w stronê, która jemu wydaje siê ciekawa. Ja z mojej strony postaram siê skomplikowaÌ sytuacje na tyle, ¿ebyœcie musieli szukaÌ pomocy u przyjació³. Je¿eli wyjdzie z tego chaos i trzy przeplataj¹ce siê historie to nie szkodzi, dopóki siê bêdziemy dobrze bawiÌ. Mo¿e te¿ okazaÌ siê to kompletn¹ klap¹. Ale jestem zdania, ¿e warto spróbowaÌ i postaraÌ siê wycisn¹Ì z tej mechaniki wiêcej ni¿ z typowego RPGa. Co wy na to, jesteœcie ze mn¹?
shg
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #11 :
Marzec 06, 2012, 16:00:01 »
Jestem za, a nawet z TobÂą!
Jak dobrze, Âże jutro d&d - nie trzeba myÂśleĂŚ
Strony: [
1
]
Do góry