RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Manga i anime  (Przeczytany 4859 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tromm
Woj Chaosu

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« : Luty 09, 2011, 14:00:26 »

Jak wy¿ej, wszyscy siedzimy w temacie mniej lub bardziej, piszmy, dyskutujmy, polecajmy sobie fajny stuff, bo dzieñ bez wielkich oczu jest dniem straconym a dziury po dobrym anime nale¿y zalewaæ innymi anime

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2011, 14:14:59 »

Ja mam tak, ¿e od czasu do czasu nachodzi mnie faza na anime i wtedy przez parê dni nie wychodzê z domu Ostatnio spróbowa³em przekonaæ siê do Bleacha, ale jako ¿e pierwsze odcinki s± nie do zniesienia, a ja nie znoszê zaczynaæ od ¶rodka, to chyba siê nie przekonam

W nieod¿a³owanym Kawaii (kto¶ czyta³??) by³ niegdy¶ artyku³ o Phantom Quest Corporation, wiêc moje oko zatrzyma³o siê na tym tytule na d³u¿ej podczas przegl±dania listy na RealityLapse, no i ¶ci±gn±³em i mnie zjad³o Anime jest o agencji, której seksowna i biu¶ciasta pani prezes w towarzystwie niezdarnego gliny likwiduje wszelkich paranormalnych przestêpców i stwory z za¶wiatów. Niby prosta linia fabularna, ale anime jest naprawdê wysokiej jako¶ci, jest ¶mieszne, inteligentnie napisane, dynamiczne i z jajcem. Trochê w klimacie Lupin III Miyazakiego, podobny klimacik przygodowy z takim specyficznym sznytem. No i klimacik Tokio na prze³omie 80's/90's.

Kolejn± rzecz± jest You're Under Arrest Fujishimy, kolesia od Oh! My Goddess, sympatyczna opowiastka o dwóch fajowych policjantkach, któr± jak dot±d skoñczy³em na wybitnie transseksualnym odcinku, po którym muszê zdecydowanie odpocz±æ od ca³ej serii. Plusami tego anime jest zajebista kreska Fujishimy, ta specyficzna plastyczno¶æ, której pe³no jest równie¿ w jego mangach, oraz dynamika i tempo.

Ostatnie anime to Photon, który klimatem przypomina joterpegi w stylu Alundra, Final Fantasy czy Breath of Fire (takie specyficzne fantasy, jak wiemy, z mnóstwem cudacznych ras i fajowymi wynalazkami) i jest tak zajebi¶cie ¶mieszny i nieprzewidywalny, ¿e ma³a bania. G³ównym bohaterem jest zidiocia³y dzieciak o wielkiej sile, mnóstwo fajnych panienek i adwersarz w postaci galaktycznego ksi±¿±tka z mani± wielko¶ci i wielkimi ambicjami. Polecam równie¿, bo beka i czasem mignie cyc.

Ma kto¶ dostêp do Soul Eatera inny, ni¿ przez torrenty?

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2011, 00:19:55 »

Jestem totalnym ignorantem w tej dziedzinie, ale mam kumpla który siedzi w tym po uszy i w sumie dziêki niemu parê rzeczy widzia³em, po które sam bym pewnie nie siêgn±³.

Z tytu³ów które wymieni³ Tromm to chyba niczego nie widzia³em. Na pewno.

W wersji filmowej Ghost in the Shell i Ghost in the Shell 2: Innocence. And that impressed me! A by³em sceptycznie nastawiony.
Co ja jeszcze widzia³em?
Kilka odcinków Black Lagoon, z których najbardziej w pamiêæ i tak zapad³a mi czo³ówka, muzycznie. Kinda cool:)
http://www.youtube.com/watch?v=IOmNWL5nzE4&feature=related
Cowboy Bepop. Cholera, dawno to by³o, ju¿ nawet nie pamiêtam fabu³y do koñca, ale guns were blazing;d
Niestety nie pamiêtam nazwy filmu który zrobi³ na mnie najwiêksze wra¿enie. Fabularnie wygl±da to tak, ¿e kto¶ zapada w sen, kto¶ inny pod³±cza siê do tego snu? (brzmi jak Incepcja:D) W tym ¶nie jest jaki¶ potwór, wielki, który kroczy po mie¶cie, ale ten potwór jest jaki¶ "niepotworzasty" ...-_-?Chichot Co¶ w stylu Piankowego Marynarzyka z Ghostbustersów(love it). Jedna ze scen, jest niemal wyjêta z "L¶nienia" - scena gdzie Jack Nicolson siedzi w hotelowym barze.
Damn, ale chaos.
No.
That would be all.
A kiedy¶ te¿ Daimosa i Czarodziejkê z Ksiê¿yca:D (ta zielona by³a fajna:P z Jupitera bodaj¿e:D:D)
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2011, 13:16:22 »

Zaciekawi³o mnie to anime o pod³±czaniu siê do snu, co¶ mi ¶wita, ale nie wiem w którym ko¶ciele Chichot

Cowboy Bebop jest przereklamowany trochê, je¶li o mnie chodzi. Za du¿o ludzi lubi go przez ¶cie¿kê d¼wiêkow±.

GITS to klasyka i kult, genialne anime genialnego cz³owieka, Masamune Shirow. Polecam mangi.

Delajlal, powiniene¶ obejrzeæ Akirê. W ogóle wszyscy powinni

Od Sailor Moon tak naprawdê wszystko siê zaczê³o, ale przed ni± by³y jeszcze kulty z Polonii 1 i kilka anime emitowanych nawet w jedynkach czy dwójkach: Robin Hood, Sara Ma³a Ksiê¿niczka i Ganbare Kickers. Ale to stare dzieje.

Z bólem serca skonstatowa³em jaki¶ czas temu, ¶ci±gn±wszy wszystkie odcinki Genera³a Daimosa w takiej formie, w jakiej by³y emitowane na Polonii 1, to jest z polskim lektorem i w³oskim dubbingiem, ¿e nie kopie po mordzie jak kiedy¶. Jakby skoñczy³a siê pewna era i zaczê³a nastêpna. Z natury sentymentalny ze mnie typ, wiêc ka¿da taka cezura mnie smuci

A wiecie, ¿e Pszczó³ka Maja i Muminki to te¿ anime? Zw³aszcza Muminki by³y w pytê.

Black Lagoon ma ZAJEBISTY opening, tu siê zgadzam! W ogóle to anime z jajcem i lekko psychodelicznym sznytem.

Lunar
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2011, 22:55:22 »

Cowboy Bebop przereklamowany? Pod jakim wzglêdem? By³o to jedno z pierwszych anime które ogl±da³em, co na pewno wp³ynê³o na jego odbiór. Zrobi³ na mnie ogromne wra¿enie - g³ównie dziêki fantastycznej ¶cie¿ce d¼wiêkowej w³a¶nie. Ale z tego co pamiêtam historia, szczególnie pod koniec, by³a nielicho epicka.

Meldujê, ¿e Akirê ogl±da³em. I Ghost in the Shell. I wszystkie filmy Miyazakiego.

Pszczó³kê Majê i Muminki te¿, ale te dzie³a s± imo warte osobnego tematu.

Je¶li chodzi o serie które mogê poleciæ: HELLSING, HELLSING I HELLSING, ponadto HELLSING i HELLSING te¿. Nie OVA.

Ponadto! Polecam przede wszystkim Death Note i Full Metal Alchemist (mam kilka tomów mangi, je¶li kto¶ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wcze¶niej, to do¶æ popularne anime.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2011, 13:19:48 »

Dobra japoñszczyzna nie jest z³a! Moja przygoda z M&A zaczê³a siê od Pokémona. Oj, to by³ sza³ Chichot Ale ja nie by³em jak inne bachory - by³em  true-fanem Nie tylko ogl±da³em anime, ale od Pokémona zaczê³a siê moja mi³o¶æ do kieszonsolek. Gameboy Advance - mój pierwszy sprzêcior elektroniczny na w³asno¶æ A jak siê gra³o w Pokémon Gold! Mieli¶my na podwórku zgrany team trenerów - i tak! - uda³o mi siê uzbieraæ wszystkie (!) pokémony - pe³ne 251 sztuk. To by³ wyczyn dziejowy i nieprawdopodobny. W tym 2 pokémony dostêpne tylko i wy³±cznie podczas specjalnych eventów turniejowych. Pamiêtam jeszcze, jak kumpel przywióz³ z Niemiec upragnione Mew i Celebi - có¿ to by³o za ¶wiêto :')

A potem... có¿, okaza³o siê, ¿e stare kartrid¿e do Gameboya Color (bo to by³a gra ze starej platformy, odpalana na nowszej konsoli) nie s± niezawodne. Obudzi³em siê pewnego smutnego dnia, odpali³em konsolê, a tam "File corrupted"... Save'y nie do odzyskania. To by³a cholerna czarna rozpacz. Wszystkie pokémony. Ponad 360 godzin gry. Tak, p³aka³em...

Ale do rzeczy Dziêki pokémonom kupi³em pierwsze w ¿yciu Kawaii To by³ rok 1999. Oj, tak, dziwne to by³o i cudaczne odkrycie. "Jakie¶ takie kolorowe to wszystko i pokrêcone. O, cycki. O, jeszcze wiêcej cycków" (Tak, M&A deprawuje m³odzie¿, ale to temat na inny topic ) Na pocz±tku niewiele z tego rozumia³em... Ale szybko zakocha³em siê w tej pokrêconej japoñszczy¼nie. Moje pierwsze serie to m.in.:
- Dragonball. Bardziej manga, bo anime straszliwie siê d³u¿y, a i nie chce mi siê ¶ci±gaæ 1,000+ odcinków... O polskim lektorze przez lito¶æ nie wspomnê
- Video Girl Ai. Niezno¶ny baga¿ z czasów, kiedy by³em (bardzo) m³ody i (ciê¿ko) nadwra¿liwy (choæ to ponoæ prawda, ¿e ka¿dy twardy macho-man poczytuje shojo pod ko³derk±, co? )
- Teknoman. Do dzisiaj s±dzê, ¿e to anime rz±dzi; pod infantylnym p³aszczem amerykañskiej wersji i polskiego t³umaczenia siedzie ca³kiem powa¿ny serial...

A potem odkry³em Neon Genesis Evangelion i wsi±k³em po uszy. Kurde, to jest rzecz g³êboka. Mecha to oczywi¶cie tylko przykrywka dla opowie¶ci najwy¿szych lotów... Mroczna metafizyka, thriller psychologiczny, powalaj±ca g³êbi± i wielow±tkowo¶ci± fabu³a... Chyba NGE walnie przyczyni³o siê do tego, jaki dzisiaj jestem powalony Chichot

Tak¿e Akira rz±dzi, przyznajê racjê Trommowi (zreszt± ta seria to i tak kult).

Ghost in the Shell - a jak¿e. Chocia¿ wolê wersjê papierow±. Odno¶nie filmu - nie wiedzieæ czemu wolê pierwsz± czê¶æ ('95).

Blue Submarine No. 6 (anime z 2000, nie stara manga) tak¿e mnie urzek³o. ¦wietny klimat à la Waterworld. Super przes³anie, animacja etc. Szkoda tylko, ¿e takie krótkie...

Z innych fajnych rzeczy, które pozna³em parê lat temu (z mainstreamu)... Record of Lodoss War jest spoko. ¦wietny przyk³ad na to, jak ¿ó³ci bracia postrzegaj± europejskie fantasy Zreszt± – lubiê j-RPG, a ta seria ma fajny klimacik... Podobnie jak np. Slayers (manga!). Final Fantasy Unlimited te¿ jest bardzo fajne.

Cowboy Bepop to nie moje klimaty... Nie wiem dlaczego. Mo¿e trochê odrzuca mnie w³a¶nie ta szeroko opiewana oprawa muzyczna i ogólny klimat Choæ byæ mo¿e podejdê do niego kiedy¶ jeszcze raz...

Je¶li chodzi o serie które mogê poleciæ: HELLSING, HELLSING I HELLSING, ponadto HELLSING i HELLSING te¿. Nie OVA.

Oj tak, Hellsing rz±dzi Chichot Ale k³óci³bym siê, czy manga lepsza od OAV. OAV pozna³em jako pierwsze, a surrealistyczno-humorystyczny aspekt mangi mnie nie przekonuje w pe³ni...

Ponadto! Polecam przede wszystkim Death Note i Full Metal Alchemist (mam kilka tomów mangi, je¶li kto¶ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wcze¶niej, to do¶æ popularne anime.

Death Note - nie przekonuje mnie, moim zdaniem to w³a¶nie ten tytu³ jest przereklamowany. Full Metal Alchemist - hej, mo¿e spróbujê od Ciebie po¿yczyæ tomik czy dwa

A wiecie, ¿e Pszczó³ka Maja i Muminki to te¿ anime? Zw³aszcza Muminki by³y w pytê.

Wiemy A co wiêcej - istniej± dowody na to, ¿e jest to hentai:
http://www.youtube.com/watch?v=p-TNrJnmGuU

Tak poza tym, to poza j-RPG ostatnio trochê zarzuci³em kontakt z szerok± pojêt± japoñszczyzn±... Mi³y temat, fajnie by³o zrobiæ retrospekcjê tudzie¿ przegl±d zbiorów na pó³ce i na dysku Chichot
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2011, 14:58:25 »

Mam na pó³ce dwa tomy Hellsinga i s± tragiczne. ¦rednio narysowane, fabu³y praktycznie nie ma, a t³umaczenie ju¿ zupe³nie ssie. Nie wiem jak z anime, 'll give it a shot, skoro Lunar poleca

Video Girl Ai to jest co¶ zajebistego dla mnie, mam wszystkie tomy na pó³ce. Wydawa³oby siê, ¿e zwyk³a rzecz o zwi±zkach i wchodzeniu w doros³o¶æ, ale jest to autentycznie jedna z najlepszych mang, jakie czyta³em, wchodzi tak g³êboko w g³owê nieporadnego jeszcze, targanego emocjami dzieciaka, ¿e Freud i Jung mog± siê schowaæ z psychoterapiami, kozetkami i innymi fiksacjami oralnymi. Polecam, choæ nie w ka¿dym wieku. Katsura ponadto zajebi¶cie rysuje.

Amen, Akirê i Ghost in the Shell powinien obejrzeæ ka¿dy. To s± dzie³a tak wiekopomne, ¿e ¶wiat niewiele by³by bez nich wart.

Jov, przykro mi z powodu Pokemonów, te¿ wiem jak to jest bezpowrotnie utraciæ sejvy, nad którymi siedzia³o siê wiele godzin. Mój bracki, jak Pokemon by³ emitowany w TV, te¿ mia³ na tym punkcie niez³ego hopla. Zosta³o nam do dzi¶ mnóstwo kart, tylko, ¿e bez energii, bo opyli³ je komu¶, ¿eby kupiæ sobie Herosy III Chichot Tak czy inaczej - doskonale kumam, ¿e to mo¿e wci±gn±æ. W liceum mieli¶my nawet znajomego, na którego wo³ali "Pokemon", be je zbiera³, ale gra³ w kosza i nosi³ szerokie spodnie, wiêc go wspó³uczniowie nie zjedli. I mia³ uroczy¶cie wyjebane na nasze ¶mieszki, a ja zaczyna³em wtedy s³uchaæ Dark Funeral i Mayhem i nie waha³em siê okazywaæ pogardy Chichot

Otar³em siê o Teknomena, jak pojawi³ siê ten nowy kana³ w TV, ale nie wsi±k³em, podobnie jak w Guyvera.

Kawaii z kolei to by³ pocz±tek nowej ery. Byli¶my z kumplem wyg³odniali tego czego¶, co wygl±da jak Yattaman i Sailor Moon i byli¶my w podstawówce na wycieczce w Gniewie, bo zamek czy cu¶, i znale¼li¶my to pismo i to chyba by³ mój pierwszy w ¿yciu orgazm z zewn±trz,o który nie zadba³em sam, a który sp³yn±³ na mnie b³og± fal± Krótko mówi±c, zajeba³em siê w mandze na chuj i w 2010 roku orgazmy wci±¿ mi siê zdarzaj±

Slayers i Lodoss to jak dla mnie typowe jrpg, nie widzê nawi±zañ do europejskich erpegów. Nie mog³em z motywu w pierwszym odcinku Slayersów, gdzie pojawi³o siê chyba trzech identycznych zbirów w trzech identycznych sytuacjach w ró¿nych punktach fabu³y, no nie mog³em Chichot

Blue Submarine No.6 przyku³o moj± uwagê, ale na krótko, i nie obejrza³em w koñcu.

Lunar - filmi Miyazakiego ³ykam bezkrytycznie od lat, uwielbiam po prostu, ostatnio dorwa³em ten najnowszy, Ponyo, i te¿ chwyci³o Miyazaki jest genialny, w jakim¶ wywiadzie powiedzia³ kiedy¶, ¿e nie ma za wiele do przekazania i przede wszystkim chce, ¿eby ludzie wychodzili z kina szczê¶liwi. Jak na razie nie by³em szczê¶liwy tylko po Hotaru no Haka, czyli Grobowcu ¦wietlików, który mnie zdewastowa³ na jednym z gdyñskich Manga no Sekajów.

A propo konwentów, kto¶ bywa³ na MnS w gdyñskiej YMCE? Albo na jakich¶ innych? Mam kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z organizatorami paru takich eventów, co wy na to, ¿eby siê kiedy¶ wybrac ponerdziæ i pogeekowac na ca³ego? :>

rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 311

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2011, 00:55:24 »

Przyniesiesz mi na ¶rodê 1 tom Death Note?

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2011, 09:12:26 »

Z innej beczki, czyta³ kto¶ mo¿e wydawanego przez Waneko Tu detektyw je¿?

To jest jedna z najlepszych mang jakie czyta³em, bez cycków, bez du¿ych oczu, genialna fabularnie.

rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 311

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2011, 20:04:56 »

Nie znam, a ciekaw jestem tego. Aczkolwiek brak du¿ych oczu i cycków to jakie¶ niedopatrzenie Chichot

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ebonitowy_Ryszard
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2011, 20:50:35 »

Czy ja wiem? Czyta³em jak kupowa³em Kawaii jeszcze.
Dla mnie to by³o takie CSI ambitniejsze. Mo¿e wtedy za g³upi by³em jednak, ¿eby poj±æ.

A od Cowboya Bebop'a wara! Czarny humor, papierosy i taoizm ³±cz± siê bardzo dobrze.
Nawet bez muzyki ca³o¶æ by³aby niesamowita

GITS wymiata, je¿eli mówimy o mandze i serialu. Filmy zosta³y do¶æ mocno skrócone i wykastrowane przez to.

Deathnote oczywi¶cie jeszcze, appleseed z takich innych.

Rozczulaj± mnie wszystkie filmy Miyazaki.

Teraz  ogl±dam Monstera i Mushishi i nie wiem do czego bardziej gruchê waliæ Nawet CB jaki¶ ubogi siê wydaje...
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2011, 09:16:46 »

Monster to jest absolutny killer, zjad³o mnie jaki¶ czas temu absolutnie. Takie wykrêcone anime, ¿e proszê siadaæ. Zajebiste. Aczkolwiek niepokoi mnie fakt, ¿e kto¶ miêtosi f±fla przy tym :>

Lunar
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2011, 22:06:17 »

Przyniesiesz mi na ¶rodê 1 tom Death Note?

Nieporozumienie: Mam kilka tomów FMA, Death Note niestety nie.

Co do anime Monster, skoro takie emocje tutaj wzbudza, to chyba siê z nim zapoznam nied³ugo.
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #13 : Marzec 29, 2011, 10:34:26 »

Polecam ¶ci±gaæ przez RealityLapse.

Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 01, 2011, 11:34:17 »

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum