Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego
>
Offtopic
>
Dysputy przy piwie
>
Manga i anime
Strony: [
1
]
2
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Manga i anime (Przeczytany 5095 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
Manga i anime
«
:
Luty 09, 2011, 14:00:26 »
Jak wyÂżej, wszyscy siedzimy w temacie mniej lub bardziej, piszmy, dyskutujmy, polecajmy sobie fajny stuff, bo dzieĂą bez wielkich oczu jest dniem straconym a dziury po dobrym anime naleÂży zalewaĂŚ innymi anime
"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
Odp: Manga i anime
«
Odpowiedz #1 :
Luty 09, 2011, 14:14:59 »
Ja mam tak, Âże od czasu do czasu nachodzi mnie faza na anime i wtedy przez parĂŞ dni nie wychodzĂŞ z domu
Ostatnio sprĂłbowaÂłem przekonaĂŚ siĂŞ do
Bleach
a, ale jako Âże pierwsze odcinki sÂą nie do zniesienia, a ja nie znoszĂŞ zaczynaĂŚ od Âśrodka, to chyba siĂŞ nie przekonam
W nieodÂżaÂłowanym
Kawaii
(ktoÂś czytaÂł??) byÂł niegdyÂś artykuÂł o
Phantom Quest Corporation
, wiêc moje oko zatrzyma³o siê na tym tytule na d³u¿ej podczas przegl¹dania listy na RealityLapse, no i œci¹gn¹³em i mnie zjad³o
Anime jest o agencji, ktĂłrej seksowna i biuÂściasta pani prezes w towarzystwie niezdarnego gliny likwiduje wszelkich paranormalnych przestĂŞpcĂłw i stwory z zaÂświatĂłw. Niby prosta linia fabularna, ale anime jest naprawdĂŞ wysokiej jakoÂści, jest Âśmieszne, inteligentnie napisane, dynamiczne i z jajcem. TrochĂŞ w klimacie
Lupin III
Miyazakiego, podobny klimacik przygodowy z takim specyficznym sznytem. No i klimacik Tokio na przeÂłomie 80's/90's.
KolejnÂą rzeczÂą jest
You're Under Arrest
Fujishimy, kolesia od
Oh! My Goddess
, sympatyczna opowiastka o dwóch fajowych policjantkach, któr¹ jak dot¹d skoùczy³em na wybitnie transseksualnym odcinku, po którym muszê zdecydowanie odpocz¹Ì od ca³ej serii. Plusami tego anime jest zajebista kreska Fujishimy, ta specyficzna plastycznoœÌ, której pe³no jest równie¿ w jego mangach, oraz dynamika i tempo.
Ostatnie anime to
Photon
, który klimatem przypomina joterpegi w stylu Alundra, Final Fantasy czy Breath of Fire (takie specyficzne fantasy, jak wiemy, z mnóstwem cudacznych ras i fajowymi wynalazkami) i jest tak zajebiœcie œmieszny i nieprzewidywalny, ¿e ma³a bania. G³ównym bohaterem jest zidiocia³y dzieciak o wielkiej sile, mnóstwo fajnych panienek i adwersarz w postaci galaktycznego ksi¹¿¹tka z mani¹ wielkoœci i wielkimi ambicjami. Polecam równie¿, bo beka i czasem mignie cyc.
Ma ktoÂś dostĂŞp do
Soul Eater
a inny, niÂż przez torrenty?
"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Delial
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #2 :
Luty 10, 2011, 00:19:55 »
Jestem totalnym ignorantem w tej dziedzinie, ale mam kumpla który siedzi w tym po uszy i w sumie dziêki niemu parê rzeczy widzia³em, po które sam bym pewnie nie siêgn¹³.
Z tytu³ów które wymieni³ Tromm to chyba niczego nie widzia³em. Na pewno.
W wersji filmowej
Ghost in the Shell
i
Ghost in the Shell 2: Innocence
. And that impressed me! A byÂłem sceptycznie nastawiony.
Co ja jeszcze widziaÂłem?
Kilka odcinkĂłw
Black Lagoon
, z których najbardziej w pamiêÌ i tak zapad³a mi czo³ówka, muzycznie. Kinda cool:)
http://www.youtube.com/watch?v=IOmNWL5nzE4&feature=related
Cowboy Bepop
. Cholera, dawno to byÂło, juÂż nawet nie pamiĂŞtam fabuÂły do koĂąca, ale guns were blazing;d
Niestety nie pamiêtam nazwy filmu który zrobi³ na mnie najwiêksze wra¿enie. Fabularnie wygl¹da to tak, ¿e ktoœ zapada w sen, ktoœ inny pod³¹cza siê do tego snu? (brzmi jak Incepcja:D) W tym œnie jest jakiœ potwór, wielki, który kroczy po mieœcie, ale ten potwór jest jakiœ "niepotworzasty" ...-_-?
CoÂś w stylu Piankowego Marynarzyka z GhostbustersĂłw(love it). Jedna ze scen, jest niemal wyjĂŞta z "LÂśnienia" - scena gdzie Jack Nicolson siedzi w hotelowym barze.
Damn, ale chaos.
No.
That would be all.
A kiedyÂś teÂż Daimosa i CzarodziejkĂŞ z KsiĂŞÂżyca:D (ta zielona byÂła fajna:P z Jupitera bodajÂże:D:D)
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #3 :
Luty 10, 2011, 13:16:22 »
Zaciekawi³o mnie to anime o pod³¹czaniu siê do snu, coœ mi œwita, ale nie wiem w którym koœciele
Cowboy Bebop
jest przereklamowany trochĂŞ, jeÂśli o mnie chodzi. Za duÂżo ludzi lubi go przez ÂścieÂżkĂŞ dÂźwiĂŞkowÂą.
GITS
to klasyka i kult, genialne anime genialnego czÂłowieka, Masamune Shirow. Polecam mangi.
Delajlal, powinieneÂś obejrzeĂŚ
AkirĂŞ
. W ogĂłle wszyscy powinni
Od Sailor Moon tak naprawdĂŞ wszystko siĂŞ zaczĂŞÂło, ale przed niÂą byÂły jeszcze kulty z Polonii 1 i kilka anime emitowanych nawet w jedynkach czy dwĂłjkach:
Robin Hood
,
Sara MaÂła KsiĂŞÂżniczka
i
Ganbare Kickers
. Ale to stare dzieje.
Z bĂłlem serca skonstatowaÂłem jakiÂś czas temu, ÂściÂągnÂąwszy wszystkie odcinki
GeneraÂła Daimosa
w takiej formie, w jakiej byÂły emitowane na Polonii 1, to jest z polskim lektorem i wÂłoskim dubbingiem, Âże nie kopie po mordzie jak kiedyÂś. Jakby skoĂączyÂła siĂŞ pewna era i zaczĂŞÂła nastĂŞpna. Z natury sentymentalny ze mnie typ, wiĂŞc kaÂżda taka cezura mnie smuci
A wiecie, Âże
Pszczó³ka Maja
i
Muminki
to teÂż anime?
ZwÂłaszcza Muminki byÂły w pytĂŞ.
Black Lagoon
ma ZAJEBISTY opening, tu siĂŞ zgadzam! W ogĂłle to anime z jajcem i lekko psychodelicznym sznytem.
Lunar
Akolita kultu
«
Odpowiedz #4 :
Luty 12, 2011, 22:55:22 »
Cowboy Bebop
przereklamowany? Pod jakim wzglêdem? By³o to jedno z pierwszych anime które ogl¹da³em, co na pewno wp³ynê³o na jego odbiór. Zrobi³ na mnie ogromne wra¿enie - g³ównie dziêki fantastycznej œcie¿ce dŸwiêkowej w³aœnie. Ale z tego co pamiêtam historia, szczególnie pod koniec, by³a nielicho epicka.
MeldujĂŞ, Âże
AkirĂŞ
oglÂądaÂłem. I
Ghost in the Shell
. I wszystkie filmy Miyazakiego.
Pszczó³kê Majê
i
Muminki
teÂż, ale te dzieÂła sÂą imo warte osobnego tematu.
JeÂśli chodzi o serie ktĂłre mogĂŞ poleciĂŚ:
HELLSING, HELLSING I HELLSING
, ponadto
HELLSING i HELLSING
teÂż. Nie OVA.
Ponadto! Polecam przede wszystkim
Death Note
i
Full Metal Alchemist
(mam kilka tomów mangi, jeœli ktoœ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wczeœniej, to doœÌ popularne anime.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu
To ja jestem RPG-UG
«
Odpowiedz #5 :
Luty 18, 2011, 13:19:48 »
Dobra japoĂąszczyzna nie jest zÂła!
Moja przygoda z M&A zaczĂŞÂła siĂŞ od
PokĂŠmona
. Oj, to byÂł szaÂł
Ale ja nie byÂłem jak inne bachory - byÂłem
true
-fanem
Nie tylko oglÂądaÂłem anime, ale od
PokĂŠmona
zaczê³a siê moja mi³oœÌ do kieszonsolek. Gameboy Advance - mój pierwszy sprzêcior elektroniczny na w³asnoœÌ
A jak siĂŞ graÂło w
PokĂŠmon Gold
! MieliÂśmy na podwĂłrku zgrany
team
trenerów - i tak! - uda³o mi siê uzbieraÌ wszystkie (!) pokÊmony - pe³ne 251 sztuk. To by³ wyczyn dziejowy i nieprawdopodobny. W tym 2 pokÊmony dostêpne tylko i wy³¹cznie podczas specjalnych
eventĂłw
turniejowych. Pamiêtam jeszcze, jak kumpel przywióz³ z Niemiec upragnione Mew i Celebi - có¿ to by³o za œwiêto :')
A potem... có¿, okaza³o siê, ¿e stare kartrid¿e do Gameboya Color (bo to by³a gra ze starej platformy, odpalana na nowszej konsoli) nie s¹ niezawodne. Obudzi³em siê pewnego smutnego dnia, odpali³em konsolê, a tam "
File corrupted
"...
Save'y
nie do odzyskania
. To byÂła cholerna czarna rozpacz. Wszystkie pokĂŠmony. Ponad 360 godzin gry. Tak, pÂłakaÂłem...
Ale do rzeczy
DziĂŞki pokĂŠmonom kupiÂłem pierwsze w Âżyciu
Kawaii
To byÂł rok 1999. Oj, tak, dziwne to byÂło i cudaczne odkrycie. "JakieÂś takie kolorowe to wszystko i pokrĂŞcone. O, cycki. O, jeszcze wiĂŞcej cyckĂłw"
(Tak, M&A deprawuje mÂłodzieÂż, ale to temat na inny
topic
) Na poczÂątku niewiele z tego rozumiaÂłem... Ale szybko zakochaÂłem siĂŞ w tej pokrĂŞconej japoĂąszczyÂźnie. Moje pierwsze serie to m.in.:
-
Dragonball
. Bardziej manga, bo anime straszliwie siê d³u¿y, a i nie chce mi siê œci¹gaÌ 1,000+ odcinków... O polskim lektorze przez litoœÌ nie wspomnê
-
Video Girl Ai
. NieznoÂśny bagaÂż z czasĂłw, kiedy byÂłem (bardzo) mÂłody i (ciĂŞÂżko) nadwraÂżliwy (choĂŚ to ponoĂŚ prawda, Âże kaÂżdy twardy macho-man poczytuje shojo pod koÂłderkÂą, co?
)
-
Teknoman
. Do dzisiaj sÂądzĂŞ, Âże to anime rzÂądzi; pod infantylnym pÂłaszczem amerykaĂąskiej wersji i polskiego tÂłumaczenia siedzie caÂłkiem powaÂżny serial...
A potem odkryÂłem
Neon Genesis Evangelion
i wsi¹k³em po uszy. Kurde, to jest rzecz g³êboka. Mecha to oczywiœcie tylko przykrywka dla opowieœci najwy¿szych lotów... Mroczna metafizyka, thriller psychologiczny, powalaj¹ca g³êbi¹ i wielow¹tkowoœci¹ fabu³a... Chyba
NGE
walnie przyczyniÂło siĂŞ do tego, jaki dzisiaj jestem powalony
TakÂże
Akira
rzÂądzi, przyznajĂŞ racjĂŞ
Trommowi
(zresztÂą ta seria to i tak kult).
Ghost in the Shell
- a jak¿e. Chocia¿ wolê wersjê papierow¹. Odnoœnie filmu - nie wiedzieÌ czemu wolê pierwsz¹ czêœÌ ('95).
Blue Submarine No. 6
(anime z 2000, nie stara manga) takÂże mnie urzekÂło. ÂŚwietny klimat à la
Waterworld
. Super przesÂłanie, animacja etc. Szkoda tylko, Âże takie krĂłtkie...
Z innych fajnych rzeczy, ktĂłre poznaÂłem parĂŞ lat temu (z
mainstreamu
)...
Record of Lodoss War
jest spoko. Œwietny przyk³ad na to, jak ¿ó³ci bracia postrzegaj¹ europejskie
fantasy
ZresztÂą – lubiĂŞ j-RPG, a ta seria ma fajny klimacik... Podobnie jak np.
Slayers
(manga!).
Final Fantasy Unlimited
teÂż jest bardzo fajne.
Cowboy Bepop
to nie moje klimaty... Nie wiem dlaczego. MoÂże trochĂŞ odrzuca mnie wÂłaÂśnie ta szeroko opiewana oprawa muzyczna i ogĂłlny klimat
ChoĂŚ byĂŚ moÂże podejdĂŞ do niego kiedyÂś jeszcze raz...
Cytat: Lunar Luty 12, 2011, 22:55:22
JeÂśli chodzi o serie ktĂłre mogĂŞ poleciĂŚ:
HELLSING, HELLSING I HELLSING
, ponadto
HELLSING i HELLSING
teÂż. Nie OVA.
Oj tak,
Hellsing
rzÂądzi
Ale k³óci³bym siê, czy manga lepsza od OAV. OAV pozna³em jako pierwsze, a surrealistyczno-humorystyczny aspekt mangi mnie nie przekonuje w pe³ni...
Death Note
i
Full Metal Alchemist
(mam kilka tomów mangi, jeœli ktoœ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wczeœniej, to doœÌ popularne anime.
Death Note
- nie przekonuje mnie, moim zdaniem to wÂłaÂśnie ten tytuÂł jest przereklamowany.
Full Metal Alchemist
- hej, moÂże sprĂłbujĂŞ od Ciebie poÂżyczyĂŚ tomik czy dwa
Cytat: Tromm Luty 10, 2011, 13:16:22
A wiecie, Âże
Pszczó³ka Maja
i
Muminki
to teÂż anime?
ZwÂłaszcza Muminki byÂły w pytĂŞ.
Wiemy
A co wiĂŞcej - istniejÂą dowody na to, Âże jest to hentai:
http://www.youtube.com/watch?v=p-TNrJnmGuU
Tak poza tym, to poza j-RPG ostatnio trochê zarzuci³em kontakt z szerok¹ pojêt¹ japoùszczyzn¹... Mi³y temat, fajnie by³o zrobiÌ retrospekcjê tudzie¿ przegl¹d zbiorów na pó³ce i na dysku
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #6 :
Luty 23, 2011, 14:58:25 »
Mam na pó³ce dwa tomy
Hellsing
a i sÂą tragiczne. ÂŚrednio narysowane, fabuÂły praktycznie nie ma, a tÂłumaczenie juÂż zupeÂłnie ssie. Nie wiem jak z anime, 'll give it a shot, skoro
Lunar
poleca
Video Girl Ai
to jest coœ zajebistego dla mnie, mam wszystkie tomy na pó³ce. Wydawa³oby siê, ¿e zwyk³a rzecz o zwi¹zkach i wchodzeniu w doros³oœÌ, ale jest to autentycznie jedna z najlepszych mang, jakie czyta³em, wchodzi tak g³êboko w g³owê nieporadnego jeszcze, targanego emocjami dzieciaka, ¿e Freud i Jung mog¹ siê schowaÌ z psychoterapiami, kozetkami i innymi fiksacjami oralnymi. Polecam, choÌ nie w ka¿dym wieku. Katsura ponadto zajebiœcie rysuje.
Amen,
AkirĂŞ
i
Ghost in the Shell
powinien obejrzeĂŚ kaÂżdy. To sÂą dzieÂła tak wiekopomne, Âże Âświat niewiele byÂłby bez nich wart.
Jov
, przykro mi z powodu
PokemonĂłw
, teÂż wiem jak to jest bezpowrotnie utraciĂŚ sejvy, nad ktĂłrymi siedziaÂło siĂŞ wiele godzin. MĂłj bracki, jak Pokemon byÂł emitowany w TV, teÂż miaÂł na tym punkcie niezÂłego hopla. ZostaÂło nam do dziÂś mnĂłstwo kart, tylko, Âże bez energii, bo opyliÂł je komuÂś, Âżeby kupiĂŚ sobie Herosy III
Tak czy inaczej - doskonale kumam, ¿e to mo¿e wci¹gn¹Ì. W liceum mieliœmy nawet znajomego, na którego wo³ali "Pokemon", be je zbiera³, ale gra³ w kosza i nosi³ szerokie spodnie, wiêc go wspó³uczniowie nie zjedli. I mia³ uroczyœcie wyjebane na nasze œmieszki, a ja zaczyna³em wtedy s³uchaÌ Dark Funeral i Mayhem i nie waha³em siê okazywaÌ pogardy
OtarÂłem siĂŞ o
Teknomen
a, jak pojawiÂł siĂŞ ten nowy kanaÂł w TV, ale nie wsiÂąkÂłem, podobnie jak w
Guyver
a.
Kawaii
z kolei to by³ pocz¹tek nowej ery. Byliœmy z kumplem wyg³odniali tego czegoœ, co wygl¹da jak Yattaman i Sailor Moon i byliœmy w podstawówce na wycieczce w Gniewie, bo zamek czy cuœ, i znaleŸliœmy to pismo i to chyba by³ mój pierwszy w ¿yciu orgazm z zewn¹trz,o który nie zadba³em sam, a który sp³yn¹³ na mnie b³og¹ fal¹
Krótko mówi¹c, zajeba³em siê w mandze na chuj i w 2010 roku orgazmy wci¹¿ mi siê zdarzaj¹
Slayers
i
Lodoss
to jak dla mnie typowe jrpg, nie widzê nawi¹zaù do europejskich erpegów. Nie mog³em z motywu w pierwszym odcinku Slayersów, gdzie pojawi³o siê chyba trzech identycznych zbirów w trzech identycznych sytuacjach w ró¿nych punktach fabu³y, no nie mog³em
Blue Submarine No.6 przykuÂło mojÂą uwagĂŞ, ale na krĂłtko, i nie obejrzaÂłem w koĂącu.
Lunar - filmi Miyazakiego Âłykam bezkrytycznie od lat, uwielbiam po prostu, ostatnio dorwaÂłem ten najnowszy,
Ponyo
, i teÂż chwyciÂło
Miyazaki jest genialny, w jakimÂś wywiadzie powiedziaÂł kiedyÂś, Âże nie ma za wiele do przekazania i przede wszystkim chce, Âżeby ludzie wychodzili z kina szczĂŞÂśliwi. Jak na razie nie byÂłem szczĂŞÂśliwy tylko po Hotaru no Haka, czyli
Grobowcu ÂŚwietlikĂłw
, ktĂłry mnie zdewastowaÂł na jednym z gdyĂąskich Manga no SekajĂłw.
A propo konwentĂłw, ktoÂś bywaÂł na MnS w gdyĂąskiej YMCE? Albo na jakichÂś innych? Mam kontakt z jednym ziomem, ktĂłry ma kontakt z jednym ziomem, ktĂłry ma kontakt z jednym ziomem, ktĂłry ma kontakt z organizatorami paru takich eventĂłw, co wy na to, Âżeby siĂŞ kiedyÂś wybrac ponerdziĂŚ i pogeekowac na caÂłego? :>
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 27, 2011, 00:55:24 »
Death Note
i
Full Metal Alchemist
Przyniesiesz mi na ÂśrodĂŞ 1 tom Death Note?
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 27, 2011, 09:12:26 »
Z innej beczki, czytaÂł ktoÂś moÂże wydawanego przez Waneko
Tu detektyw jeÂż
?
To jest jedna z najlepszych mang jakie czytaÂłem, bez cyckĂłw, bez duÂżych oczu, genialna fabularnie.
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 27, 2011, 20:04:56 »
Nie znam, a ciekaw jestem tego. Aczkolwiek brak duÂżych oczu i cyckĂłw to jakieÂś niedopatrzenie
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ebonitowy_Ryszard
Akolita kultu
«
Odpowiedz #10 :
Marzec 27, 2011, 20:50:35 »
Czy ja wiem? CzytaÂłem jak kupowaÂłem Kawaii jeszcze.
Dla mnie to by³o takie CSI ambitniejsze. Mo¿e wtedy za g³upi by³em jednak, ¿eby poj¹Ì.
A od Cowboya Bebop'a wara! Czarny humor, papierosy i taoizm ³¹cz¹ siê bardzo dobrze.
Nawet bez muzyki ca³oœÌ by³aby niesamowita
GITS wymiata, je¿eli mówimy o mandze i serialu. Filmy zosta³y doœÌ mocno skrócone i wykastrowane przez to.
Deathnote oczywiÂście jeszcze, appleseed z takich innych.
RozczulajÂą mnie wszystkie filmy Miyazaki.
Teraz oglÂądam
Monstera
i
Mushishi
i nie wiem do czego bardziej gruchĂŞ waliĂŚ
Nawet CB jakiÂś ubogi siĂŞ wydaje...
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #11 :
Marzec 28, 2011, 09:16:46 »
Monster
to jest absolutny killer, zjadÂło mnie jakiÂś czas temu absolutnie. Takie wykrĂŞcone anime, Âże proszĂŞ siadaĂŚ. Zajebiste. Aczkolwiek niepokoi mnie fakt, Âże ktoÂś miĂŞtosi fÂąfla przy tym :>
Lunar
Akolita kultu
«
Odpowiedz #12 :
Marzec 28, 2011, 22:06:17 »
Cytat: RDO Marzec 27, 2011, 00:55:24
Death Note
i
Full Metal Alchemist
Przyniesiesz mi na ÂśrodĂŞ 1 tom Death Note?
Nieporozumienie: Mam kilka tomĂłw FMA, Death Note niestety nie.
Co do anime
Monster
, skoro takie emocje tutaj wzbudza, to chyba siĂŞ z nim zapoznam niedÂługo.
Tromm
Woj Chaosu
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #13 :
Marzec 29, 2011, 10:34:26 »
Polecam ÂściÂągaĂŚ przez RealityLapse.
Martin
Komandor Orderu MaÂłego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecień 01, 2011, 11:34:17 »
Strony: [
1
]
2
Do góry