Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Dead but dreaming
RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego
>
Offtopic
>
Dysputy przy piwie
>
Manga i anime
Strony: [
1
]
2
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Manga i anime (Przeczytany 4844 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 227
WAAAAGH!!!
Manga i anime
«
:
Luty 09, 2011, 14:00:26 »
Jak wy¿ej, wszyscy siedzimy w temacie mniej lub bardziej, piszmy, dyskutujmy, polecajmy sobie fajny stuff, bo dzieñ bez wielkich oczu jest dniem straconym a dziury po dobrym anime nale¿y zalewaæ innymi anime
"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
Odp: Manga i anime
«
Odpowiedz #1 :
Luty 09, 2011, 14:14:59 »
Ja mam tak, ¿e od czasu do czasu nachodzi mnie faza na anime i wtedy przez parê dni nie wychodzê z domu
Ostatnio spróbowa³em przekonaæ siê do
Bleach
a, ale jako ¿e pierwsze odcinki s± nie do zniesienia, a ja nie znoszê zaczynaæ od ¶rodka, to chyba siê nie przekonam
W nieod¿a³owanym
Kawaii
(kto¶ czyta³??) by³ niegdy¶ artyku³ o
Phantom Quest Corporation
, wiêc moje oko zatrzyma³o siê na tym tytule na d³u¿ej podczas przegl±dania listy na RealityLapse, no i ¶ci±gn±³em i mnie zjad³o
Anime jest o agencji, której seksowna i biu¶ciasta pani prezes w towarzystwie niezdarnego gliny likwiduje wszelkich paranormalnych przestêpców i stwory z za¶wiatów. Niby prosta linia fabularna, ale anime jest naprawdê wysokiej jako¶ci, jest ¶mieszne, inteligentnie napisane, dynamiczne i z jajcem. Trochê w klimacie
Lupin III
Miyazakiego, podobny klimacik przygodowy z takim specyficznym sznytem. No i klimacik Tokio na prze³omie 80's/90's.
Kolejn± rzecz± jest
You're Under Arrest
Fujishimy, kolesia od
Oh! My Goddess
, sympatyczna opowiastka o dwóch fajowych policjantkach, któr± jak dot±d skoñczy³em na wybitnie transseksualnym odcinku, po którym muszê zdecydowanie odpocz±æ od ca³ej serii. Plusami tego anime jest zajebista kreska Fujishimy, ta specyficzna plastyczno¶æ, której pe³no jest równie¿ w jego mangach, oraz dynamika i tempo.
Ostatnie anime to
Photon
, który klimatem przypomina joterpegi w stylu Alundra, Final Fantasy czy Breath of Fire (takie specyficzne fantasy, jak wiemy, z mnóstwem cudacznych ras i fajowymi wynalazkami) i jest tak zajebi¶cie ¶mieszny i nieprzewidywalny, ¿e ma³a bania. G³ównym bohaterem jest zidiocia³y dzieciak o wielkiej sile, mnóstwo fajnych panienek i adwersarz w postaci galaktycznego ksi±¿±tka z mani± wielko¶ci i wielkimi ambicjami. Polecam równie¿, bo beka i czasem mignie cyc.
Ma kto¶ dostêp do
Soul Eater
a inny, ni¿ przez torrenty?
"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Delial
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 177
«
Odpowiedz #2 :
Luty 10, 2011, 00:19:55 »
Jestem totalnym ignorantem w tej dziedzinie, ale mam kumpla który siedzi w tym po uszy i w sumie dziêki niemu parê rzeczy widzia³em, po które sam bym pewnie nie siêgn±³.
Z tytu³ów które wymieni³ Tromm to chyba niczego nie widzia³em. Na pewno.
W wersji filmowej
Ghost in the Shell
i
Ghost in the Shell 2: Innocence
. And that impressed me! A by³em sceptycznie nastawiony.
Co ja jeszcze widzia³em?
Kilka odcinków
Black Lagoon
, z których najbardziej w pamiêæ i tak zapad³a mi czo³ówka, muzycznie. Kinda cool:)
http://www.youtube.com/watch?v=IOmNWL5nzE4&feature=related
Cowboy Bepop
. Cholera, dawno to by³o, ju¿ nawet nie pamiêtam fabu³y do koñca, ale guns were blazing;d
Niestety nie pamiêtam nazwy filmu który zrobi³ na mnie najwiêksze wra¿enie. Fabularnie wygl±da to tak, ¿e kto¶ zapada w sen, kto¶ inny pod³±cza siê do tego snu? (brzmi jak Incepcja:D) W tym ¶nie jest jaki¶ potwór, wielki, który kroczy po mie¶cie, ale ten potwór jest jaki¶ "niepotworzasty" ...-_-?
Co¶ w stylu Piankowego Marynarzyka z Ghostbustersów(love it). Jedna ze scen, jest niemal wyjêta z "L¶nienia" - scena gdzie Jack Nicolson siedzi w hotelowym barze.
Damn, ale chaos.
No.
That would be all.
A kiedy¶ te¿ Daimosa i Czarodziejkê z Ksiê¿yca:D (ta zielona by³a fajna:P z Jupitera bodaj¿e:D:D)
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #3 :
Luty 10, 2011, 13:16:22 »
Zaciekawi³o mnie to anime o pod³±czaniu siê do snu, co¶ mi ¶wita, ale nie wiem w którym ko¶ciele
Cowboy Bebop
jest przereklamowany trochê, je¶li o mnie chodzi. Za du¿o ludzi lubi go przez ¶cie¿kê d¼wiêkow±.
GITS
to klasyka i kult, genialne anime genialnego cz³owieka, Masamune Shirow. Polecam mangi.
Delajlal, powiniene¶ obejrzeæ
Akirê
. W ogóle wszyscy powinni
Od Sailor Moon tak naprawdê wszystko siê zaczê³o, ale przed ni± by³y jeszcze kulty z Polonii 1 i kilka anime emitowanych nawet w jedynkach czy dwójkach:
Robin Hood
,
Sara Ma³a Ksiê¿niczka
i
Ganbare Kickers
. Ale to stare dzieje.
Z bólem serca skonstatowa³em jaki¶ czas temu, ¶ci±gn±wszy wszystkie odcinki
Genera³a Daimosa
w takiej formie, w jakiej by³y emitowane na Polonii 1, to jest z polskim lektorem i w³oskim dubbingiem, ¿e nie kopie po mordzie jak kiedy¶. Jakby skoñczy³a siê pewna era i zaczê³a nastêpna. Z natury sentymentalny ze mnie typ, wiêc ka¿da taka cezura mnie smuci
A wiecie, ¿e
Pszczó³ka Maja
i
Muminki
to te¿ anime?
Zw³aszcza Muminki by³y w pytê.
Black Lagoon
ma ZAJEBISTY opening, tu siê zgadzam! W ogóle to anime z jajcem i lekko psychodelicznym sznytem.
Lunar
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 70
«
Odpowiedz #4 :
Luty 12, 2011, 22:55:22 »
Cowboy Bebop
przereklamowany? Pod jakim wzglêdem? By³o to jedno z pierwszych anime które ogl±da³em, co na pewno wp³ynê³o na jego odbiór. Zrobi³ na mnie ogromne wra¿enie - g³ównie dziêki fantastycznej ¶cie¿ce d¼wiêkowej w³a¶nie. Ale z tego co pamiêtam historia, szczególnie pod koniec, by³a nielicho epicka.
Meldujê, ¿e
Akirê
ogl±da³em. I
Ghost in the Shell
. I wszystkie filmy Miyazakiego.
Pszczó³kê Majê
i
Muminki
te¿, ale te dzie³a s± imo warte osobnego tematu.
Je¶li chodzi o serie które mogê poleciæ:
HELLSING, HELLSING I HELLSING
, ponadto
HELLSING i HELLSING
te¿. Nie OVA.
Ponadto! Polecam przede wszystkim
Death Note
i
Full Metal Alchemist
(mam kilka tomów mangi, je¶li kto¶ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wcze¶niej, to do¶æ popularne anime.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 459
To ja jestem RPG-UG
«
Odpowiedz #5 :
Luty 18, 2011, 13:19:48 »
Dobra japoñszczyzna nie jest z³a!
Moja przygoda z M&A zaczê³a siê od
Pokémona
. Oj, to by³ sza³
Ale ja nie by³em jak inne bachory - by³em
true
-fanem
Nie tylko ogl±da³em anime, ale od
Pokémona
zaczê³a siê moja mi³o¶æ do kieszonsolek. Gameboy Advance - mój pierwszy sprzêcior elektroniczny na w³asno¶æ
A jak siê gra³o w
Pokémon Gold
! Mieli¶my na podwórku zgrany
team
trenerów - i tak! - uda³o mi siê uzbieraæ wszystkie (!) pokémony - pe³ne 251 sztuk. To by³ wyczyn dziejowy i nieprawdopodobny. W tym 2 pokémony dostêpne tylko i wy³±cznie podczas specjalnych
eventów
turniejowych. Pamiêtam jeszcze, jak kumpel przywióz³ z Niemiec upragnione Mew i Celebi - có¿ to by³o za ¶wiêto :')
A potem... có¿, okaza³o siê, ¿e stare kartrid¿e do Gameboya Color (bo to by³a gra ze starej platformy, odpalana na nowszej konsoli) nie s± niezawodne. Obudzi³em siê pewnego smutnego dnia, odpali³em konsolê, a tam "
File corrupted
"...
Save'y
nie do odzyskania
. To by³a cholerna czarna rozpacz. Wszystkie pokémony. Ponad 360 godzin gry. Tak, p³aka³em...
Ale do rzeczy
Dziêki pokémonom kupi³em pierwsze w ¿yciu
Kawaii
To by³ rok 1999. Oj, tak, dziwne to by³o i cudaczne odkrycie. "Jakie¶ takie kolorowe to wszystko i pokrêcone. O, cycki. O, jeszcze wiêcej cycków"
(Tak, M&A deprawuje m³odzie¿, ale to temat na inny
topic
) Na pocz±tku niewiele z tego rozumia³em... Ale szybko zakocha³em siê w tej pokrêconej japoñszczy¼nie. Moje pierwsze serie to m.in.:
-
Dragonball
. Bardziej manga, bo anime straszliwie siê d³u¿y, a i nie chce mi siê ¶ci±gaæ 1,000+ odcinków... O polskim lektorze przez lito¶æ nie wspomnê
-
Video Girl Ai
. Niezno¶ny baga¿ z czasów, kiedy by³em (bardzo) m³ody i (ciê¿ko) nadwra¿liwy (choæ to ponoæ prawda, ¿e ka¿dy twardy macho-man poczytuje shojo pod ko³derk±, co?
)
-
Teknoman
. Do dzisiaj s±dzê, ¿e to anime rz±dzi; pod infantylnym p³aszczem amerykañskiej wersji i polskiego t³umaczenia siedzie ca³kiem powa¿ny serial...
A potem odkry³em
Neon Genesis Evangelion
i wsi±k³em po uszy. Kurde, to jest rzecz g³êboka. Mecha to oczywi¶cie tylko przykrywka dla opowie¶ci najwy¿szych lotów... Mroczna metafizyka, thriller psychologiczny, powalaj±ca g³êbi± i wielow±tkowo¶ci± fabu³a... Chyba
NGE
walnie przyczyni³o siê do tego, jaki dzisiaj jestem powalony
Tak¿e
Akira
rz±dzi, przyznajê racjê
Trommowi
(zreszt± ta seria to i tak kult).
Ghost in the Shell
- a jak¿e. Chocia¿ wolê wersjê papierow±. Odno¶nie filmu - nie wiedzieæ czemu wolê pierwsz± czê¶æ ('95).
Blue Submarine No. 6
(anime z 2000, nie stara manga) tak¿e mnie urzek³o. ¦wietny klimat à la
Waterworld
. Super przes³anie, animacja etc. Szkoda tylko, ¿e takie krótkie...
Z innych fajnych rzeczy, które pozna³em parê lat temu (z
mainstreamu
)...
Record of Lodoss War
jest spoko. ¦wietny przyk³ad na to, jak ¿ó³ci bracia postrzegaj± europejskie
fantasy
Zreszt± – lubiê j-RPG, a ta seria ma fajny klimacik... Podobnie jak np.
Slayers
(manga!).
Final Fantasy Unlimited
te¿ jest bardzo fajne.
Cowboy Bepop
to nie moje klimaty... Nie wiem dlaczego. Mo¿e trochê odrzuca mnie w³a¶nie ta szeroko opiewana oprawa muzyczna i ogólny klimat
Choæ byæ mo¿e podejdê do niego kiedy¶ jeszcze raz...
Cytat: Lunar Luty 12, 2011, 22:55:22
Je¶li chodzi o serie które mogê poleciæ:
HELLSING, HELLSING I HELLSING
, ponadto
HELLSING i HELLSING
te¿. Nie OVA.
Oj tak,
Hellsing
rz±dzi
Ale k³óci³bym siê, czy manga lepsza od OAV. OAV pozna³em jako pierwsze, a surrealistyczno-humorystyczny aspekt mangi mnie nie przekonuje w pe³ni...
Death Note
i
Full Metal Alchemist
(mam kilka tomów mangi, je¶li kto¶ chce, niech powie s³owo, a...). Dziwi mnie, ¿e tytu³y te nie pad³y wcze¶niej, to do¶æ popularne anime.
Death Note
- nie przekonuje mnie, moim zdaniem to w³a¶nie ten tytu³ jest przereklamowany.
Full Metal Alchemist
- hej, mo¿e spróbujê od Ciebie po¿yczyæ tomik czy dwa
Cytat: Tromm Luty 10, 2011, 13:16:22
A wiecie, ¿e
Pszczó³ka Maja
i
Muminki
to te¿ anime?
Zw³aszcza Muminki by³y w pytê.
Wiemy
A co wiêcej - istniej± dowody na to, ¿e jest to hentai:
http://www.youtube.com/watch?v=p-TNrJnmGuU
Tak poza tym, to poza j-RPG ostatnio trochê zarzuci³em kontakt z szerok± pojêt± japoñszczyzn±... Mi³y temat, fajnie by³o zrobiæ retrospekcjê tudzie¿ przegl±d zbiorów na pó³ce i na dysku
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #6 :
Luty 23, 2011, 14:58:25 »
Mam na pó³ce dwa tomy
Hellsing
a i s± tragiczne. ¦rednio narysowane, fabu³y praktycznie nie ma, a t³umaczenie ju¿ zupe³nie ssie. Nie wiem jak z anime, 'll give it a shot, skoro
Lunar
poleca
Video Girl Ai
to jest co¶ zajebistego dla mnie, mam wszystkie tomy na pó³ce. Wydawa³oby siê, ¿e zwyk³a rzecz o zwi±zkach i wchodzeniu w doros³o¶æ, ale jest to autentycznie jedna z najlepszych mang, jakie czyta³em, wchodzi tak g³êboko w g³owê nieporadnego jeszcze, targanego emocjami dzieciaka, ¿e Freud i Jung mog± siê schowaæ z psychoterapiami, kozetkami i innymi fiksacjami oralnymi. Polecam, choæ nie w ka¿dym wieku. Katsura ponadto zajebi¶cie rysuje.
Amen,
Akirê
i
Ghost in the Shell
powinien obejrzeæ ka¿dy. To s± dzie³a tak wiekopomne, ¿e ¶wiat niewiele by³by bez nich wart.
Jov
, przykro mi z powodu
Pokemonów
, te¿ wiem jak to jest bezpowrotnie utraciæ sejvy, nad którymi siedzia³o siê wiele godzin. Mój bracki, jak Pokemon by³ emitowany w TV, te¿ mia³ na tym punkcie niez³ego hopla. Zosta³o nam do dzi¶ mnóstwo kart, tylko, ¿e bez energii, bo opyli³ je komu¶, ¿eby kupiæ sobie Herosy III
Tak czy inaczej - doskonale kumam, ¿e to mo¿e wci±gn±æ. W liceum mieli¶my nawet znajomego, na którego wo³ali "Pokemon", be je zbiera³, ale gra³ w kosza i nosi³ szerokie spodnie, wiêc go wspó³uczniowie nie zjedli. I mia³ uroczy¶cie wyjebane na nasze ¶mieszki, a ja zaczyna³em wtedy s³uchaæ Dark Funeral i Mayhem i nie waha³em siê okazywaæ pogardy
Otar³em siê o
Teknomen
a, jak pojawi³ siê ten nowy kana³ w TV, ale nie wsi±k³em, podobnie jak w
Guyver
a.
Kawaii
z kolei to by³ pocz±tek nowej ery. Byli¶my z kumplem wyg³odniali tego czego¶, co wygl±da jak Yattaman i Sailor Moon i byli¶my w podstawówce na wycieczce w Gniewie, bo zamek czy cu¶, i znale¼li¶my to pismo i to chyba by³ mój pierwszy w ¿yciu orgazm z zewn±trz,o który nie zadba³em sam, a który sp³yn±³ na mnie b³og± fal±
Krótko mówi±c, zajeba³em siê w mandze na chuj i w 2010 roku orgazmy wci±¿ mi siê zdarzaj±
Slayers
i
Lodoss
to jak dla mnie typowe jrpg, nie widzê nawi±zañ do europejskich erpegów. Nie mog³em z motywu w pierwszym odcinku Slayersów, gdzie pojawi³o siê chyba trzech identycznych zbirów w trzech identycznych sytuacjach w ró¿nych punktach fabu³y, no nie mog³em
Blue Submarine No.6 przyku³o moj± uwagê, ale na krótko, i nie obejrza³em w koñcu.
Lunar - filmi Miyazakiego ³ykam bezkrytycznie od lat, uwielbiam po prostu, ostatnio dorwa³em ten najnowszy,
Ponyo
, i te¿ chwyci³o
Miyazaki jest genialny, w jakim¶ wywiadzie powiedzia³ kiedy¶, ¿e nie ma za wiele do przekazania i przede wszystkim chce, ¿eby ludzie wychodzili z kina szczê¶liwi. Jak na razie nie by³em szczê¶liwy tylko po Hotaru no Haka, czyli
Grobowcu ¦wietlików
, który mnie zdewastowa³ na jednym z gdyñskich Manga no Sekajów.
A propo konwentów, kto¶ bywa³ na MnS w gdyñskiej YMCE? Albo na jakich¶ innych? Mam kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z jednym ziomem, który ma kontakt z organizatorami paru takich eventów, co wy na to, ¿eby siê kiedy¶ wybrac ponerdziæ i pogeekowac na ca³ego? :>
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 311
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #7 :
Marzec 27, 2011, 00:55:24 »
Death Note
i
Full Metal Alchemist
Przyniesiesz mi na ¶rodê 1 tom Death Note?
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 27, 2011, 09:12:26 »
Z innej beczki, czyta³ kto¶ mo¿e wydawanego przez Waneko
Tu detektyw je¿
?
To jest jedna z najlepszych mang jakie czyta³em, bez cycków, bez du¿ych oczu, genialna fabularnie.
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 311
All hail The Emperor!
«
Odpowiedz #9 :
Marzec 27, 2011, 20:04:56 »
Nie znam, a ciekaw jestem tego. Aczkolwiek brak du¿ych oczu i cycków to jakie¶ niedopatrzenie
I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ebonitowy_Ryszard
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 24
«
Odpowiedz #10 :
Marzec 27, 2011, 20:50:35 »
Czy ja wiem? Czyta³em jak kupowa³em Kawaii jeszcze.
Dla mnie to by³o takie CSI ambitniejsze. Mo¿e wtedy za g³upi by³em jednak, ¿eby poj±æ.
A od Cowboya Bebop'a wara! Czarny humor, papierosy i taoizm ³±cz± siê bardzo dobrze.
Nawet bez muzyki ca³o¶æ by³aby niesamowita
GITS wymiata, je¿eli mówimy o mandze i serialu. Filmy zosta³y do¶æ mocno skrócone i wykastrowane przez to.
Deathnote oczywi¶cie jeszcze, appleseed z takich innych.
Rozczulaj± mnie wszystkie filmy Miyazaki.
Teraz ogl±dam
Monstera
i
Mushishi
i nie wiem do czego bardziej gruchê waliæ
Nawet CB jaki¶ ubogi siê wydaje...
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #11 :
Marzec 28, 2011, 09:16:46 »
Monster
to jest absolutny killer, zjad³o mnie jaki¶ czas temu absolutnie. Takie wykrêcone anime, ¿e proszê siadaæ. Zajebiste. Aczkolwiek niepokoi mnie fakt, ¿e kto¶ miêtosi f±fla przy tym :>
Lunar
Akolita kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 70
«
Odpowiedz #12 :
Marzec 28, 2011, 22:06:17 »
Cytat: RDO Marzec 27, 2011, 00:55:24
Death Note
i
Full Metal Alchemist
Przyniesiesz mi na ¶rodê 1 tom Death Note?
Nieporozumienie: Mam kilka tomów FMA, Death Note niestety nie.
Co do anime
Monster
, skoro takie emocje tutaj wzbudza, to chyba siê z nim zapoznam nied³ugo.
Tromm
Woj Chaosu
P³eæ:
WAAAAGH!!!
«
Odpowiedz #13 :
Marzec 29, 2011, 10:34:26 »
Polecam ¶ci±gaæ przez RealityLapse.
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 133
«
Odpowiedz #14 :
Kwiecieñ 01, 2011, 11:34:17 »
Strony: [
1
]