RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sekcja Planszówkowa RPG-UG  (Przeczytany 16083 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #45 : Maj 04, 2011, 16:04:43 »

Achtung, Achtung!

Znalaz³em nowy koncept na nerdowanie, nawet bez opuszczania piwnicy!

http://online.neuroshima.org/

bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 113

« Odpowiedz #46 : Maj 04, 2011, 19:26:25 »

Nie podoba mi siê NeoD¿ungla i New York :<

Btw, kiedy nastêpne spotkanie IRL? Piwnica piwnic±, ale w Chaos i Draculê znowu by mo¿na pograæ.

Dodatkowo, mo¿e nied³ugo bêdzie opcja pogrania w http://www.planszomania.pl/strategiczne/1022/Gra-o-Tron.html  Spoko
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #47 : Maj 04, 2011, 21:18:54 »

Magda marudzi, bo nie obczai³a jeszcze na nich taktyki i oberwa³a

bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #48 : Maj 04, 2011, 21:56:16 »

Nie oberwa³am tylko honorowo zremisowa³am! :P
Poza tym helo³, NeoD¿ungla ma jakie¶ killerskie jednostki które zadaj± po sto tysiêcy obra¿eñ na wszystkie strony, NY - snajperów, którzy przechodz± przez moje tarcze i ¿etony ¿eby wbijaæ w sztab - co to ma byæ?! :D
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #49 : Maj 04, 2011, 23:23:31 »

Nie przechodz±, po prostu mog± wybraæ sobie konkretny cel, zamiast waliæ w pierwsz± jednostkê z brzegu

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #50 : Maj 06, 2011, 15:24:36 »

Martin: Plus dla Ciebie za Neuroshimê Hex w wersji online. Chichot Fajne to.

Cholera, RDO, musimy siê wymieniæ numerami, bo nie zgrali¶my siê przez brak komunikacji. Nie mo¿na wiêcej do tego dopu¶ciæ

Ech, no zgadzam siê, i raz jeszcze mówiê - sorry, RDO. Po prostu nie mia³em czasu napisaæ na G-G. Ale teraz wiesz ju¿, gdzie jest Nora, wiêc...

A tak poza tym niemi³ym faktem - spotkali¶my siê i by³o fajnie.

Posiedzenie #7
22.IV.2011.

Partycypanci: Bodysnatcher!, Jovaen, Lunar, Martin
Miejsce: Oliwska Nora

Zagrali¶my d³ug± partiê w Chaos in the Old World. By³o turbo-mega! Nurgle (Lunar) sia³ zepsucie niczym wcielony Papcio Zarazy i do spó³ki ze Slaaneshem (Bodydsnatcher!) elegancko zepsu³ Imperium (brawa!) i Kislev (brawa!). W miêdzyczasie, Khorne (ja) tradycyjnie bi³, kosi³ i irytowa³. A Tzeentch a.k.a. Wielki Ptak (Martin) taktycznie zaj±³ po³udnie Starego ¦wiata i tam plót³ swoje mroczne sieci intryg... Skoñczy³o siê na tym, ¿e w ostatniej fazie (emocje do koñca; jeszcze trochê, a staro¶wiatowe kmiotki by nas pokona³y!) Khorne i Tzentch dokrêcili swój licznik Grozy do koñca, a Nurgle i Slaanesh przekroczyli poziom 50 punktów zwyciêstwa... Czyli Khorne i Tzeentch wygrali, ale pozosta³a dwójka by³a bardzo blisko pierwszego miejsca na podium. Stary ¦wiat nie mia³ szans.

I nie tylko ja twierdzê, ¿e ta gra jest genialna, prawda?

Zagrali¶my w Draculê. By³o kilka wspaniale epickich momentów - Godalming (Bodysnatcher!) który No¿em zjecha³ Draculê chyba do 3/4 ¿ywotno¶ci. By³y zakrojone na szerok± skalê poszukiwania. Ale hrabia nas, niestety, przechytrzy³ (motyw z Kryjówk±) i có¿ - przegrali¶my sromotnie. Na dodatek van Helsing (Martin) sobie nie powalczy³ w tej rozgrywce. a ja tylko siê dozbraja³em...

Co nie umniejsza faktu, ¿e - tradycyjnie - Dracula rz±dzi.

Ach, i podczas ostatniej sesji Neuroshimy ¿e¶my siê zrewan¿owali Lunarowi. Osaczyli¶my go i skopali¶my mu ty³ek w piêknym stylu. Nie omieszkam dodaæ, ¿e pad³o na mnie, jako na najwiêkszego bijacza rozgrywki - zdj±³em 2 wampiry, a Draculê za³atwi³em Ko³kiem... w jednej turze.

Zaczêli¶my te¿ naukê Space Hulk: Death Angel - kooperacyjnej gry karcianej w realiach Warhammera 40,000. Moim skromny zdaniem (i chyba tak¿e zdaniem Lunara) - gra zapowiada siê nader miodnie. Mam nadziejê, ¿e sprawdzimy j± - mo¿e jeszcze na nastêpnym spotkaniu?

No i - tradycyjnie - pocisnêli¶my te¿ w Neuroshimê Hex. Czy muszê dodawaæ co¶ wiêcej?

Jak wam siê podoba³o to spotkanie?

I teraz najwa¿niejsze - czy widzimy siê w tym tygodniu? Weekend? Bodysnatcher!, mój Troll... I w co chcieliby¶my pograæ? Od siebie: proponujê rozpracowaæ Space Hulk: Death Angel, no i Chaos in the Old World, to tak na radosny start.

Eldrad proponowa³, ¿eby udaæ siê na Forty, jest tam takie miejsce, gdzie mo¿na sobie siedzieæ i cisn±æ w planszówki… Ja jednak optujê za posiedzeniem u Lunara; nie ma to jak w³asne ¶mieci, luz, blues i znajomi ludzie dooko³a. A Forty zostawi³bym na jakie¶ wyj¶cia specjalne, co¶ w rodzaju naszego wspólnego wyj¶cia na targi GRAMY.

Kto siê pisze? I kiedy? Dawajcie propozycje.

Ja od siebie proponujê niedzielê (sobota - s³abo, choæ teoretycznie jest to mo¿liwe).
Lunar
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #51 : Maj 06, 2011, 19:41:22 »

Mi pasuje niedziela, godziny raczej popo³udniowe ni¿ wieczorne. I mo¿na bez problemu graæ u mnie.

Poniek±d wiem, ¿e Bodysnatcher! i Martin te¿ mog± siê stawiæ.
bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #52 : Maj 06, 2011, 19:56:17 »

Mhm, potwierdzam, ¿e niedziela brzmi dobrze.
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #53 : Maj 06, 2011, 22:29:29 »

Niedziela popo³udnie/wieczór bardzo chêtnie, ale nie do pó¼na. Szanowny Pan red. Grabowski da³ mi do zrozumienia, ¿e jak nie dojdê na poranne zajêcia, to bêdzie lipka Spróbujê donie¶æ jeszcze ze dwie-trzy gry.

Forty, tzn? (inb4: Tak, wiem gdzie znajduje siê Fort Hagelsberg Pytam tylko o konkretn± miejscówkê tam na miejscu. Ta dziupla rpgowców w Redicie? Bo Forteczna chyba od jakiego¶ roku nie funkcjonuje.)

Eldrad
chaos is the only true answer
Mistrz Gry
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #54 : Maj 07, 2011, 13:03:07 »

http://wikimapia.org/7736191/pl/Gda%C5%84ski-Klub-Kultury-Schron

Chodzi o ten fort i jest tam taka kanciapa w bunkrze, graj± w ¶rody i pi±tki od 17 do upad³ego (ostatniego posiadacza klucza)

Dojazd jest prosty jak konstrukcja cepa mianowicie wsiadamy w cokolwiek co jedzie do g³ównego i wysiadamy na przystanku PKP/PKS i idziemy w stronê urzêdu pracy, id±c za ten urz±d trafimy na ¶cie¿kê pod górkê wzd³u¿ wa³u obronnego gdzie czekaj± na nas oznaczone drzwi (bodaj¿e narysowanym smokiem) w bunkrze i domofon.

Blood for the blood god!
Skulls for His Skull Throne!
Let the universe drown in it!
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #55 : Maj 07, 2011, 13:09:13 »

Eldrad: Dziêki za link. Na pewno przyda siê na przysz³o¶æ. Ale poniewa¿ teraz jest ju¿ sobota - jako¶ s³abo widzê zorganizowanie siê i podró¿ tam¿e. Tote¿ proponujê pozostaæ na razie przy Oliwskiej Norze. (Eldrad i Makman: odbiorê was z pêtli oliwskiej).

Potwierdzam - widzimy siê jutro. Godzina - pasuje wam ok. 17.00? Kto bêdzie? Bodysnatcher!, Eldrad, Lunar, Martin, ja - te osoby siê zadeklarowa³y. Eldradzie, dasz znaæ Makmanowi? Czy kto¶ jeszcze?

Skoro bêdzie nas ok. 6 osób, to podzielmy siê na dwie grupy, bo w jedn± grê nie pogramy w takiej ilo¶ci.

Wezmê Chaos in the Old World i Space Hulk: Death Angel. Lunar ma moj± Neuroshimê Hex i ma Draculê. Martin te¿ niech we¼mie co¶ dobrego. Ka¿da insza kontrybucja (Eldrad, Makman?) bêdzie mile widziana.

Potwierd¼cie, czy pasuje wam godzina.
Eldrad
chaos is the only true answer
Mistrz Gry
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #56 : Maj 07, 2011, 13:26:19 »

Mi pasuje na dan± chwilê jak najbardziej.

Blood for the blood god!
Skulls for His Skull Throne!
Let the universe drown in it!
Lunar
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #57 : Maj 07, 2011, 22:17:51 »

17.00 mi pasuje.
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #58 : Maj 08, 2011, 12:06:56 »

Eldradzie... pozwolê sobie przytoczyæ samego siebie

(inb4: Tak, wiem gdzie znajduje siê Fort Hagelsberg Pytam tylko o konkretn± miejscówkê tam na miejscu. Ta dziupla rpgowców w Redicie?)

Swego czasu pracowa³em na Forcie jako przewodnik, wiêc ogarniam.
...ale pewnie zamie¶ci³e¶ info dla mniej u¶wiadomionych, a ja, uparty zgred, jak zwykle siê czepiam

Niechaj bêdzie tak siedemnasta!

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2011, 13:26:56 »

Posiedzenie #8
08.V.2011.
Miejsce: Oliwska Nora
Partycypanci: Bodysnatcher!, Eldrad, Jovaen, Lunar, Martin

Zaczêli¶my od Cytadeli - znanej strategicznej gry karcianej. Cel gry: Zbuduj dzielnicê miasta w ¶wiecie quasi-fantasy sk³adaj±c± siê z minimum 8 budynków. Pobieraj z³oto. Przeszkadzaj przeciwnikowi wykorzystuj±c zdolno¶ci kart postaci, którymi dowodzisz (postaci wymieniaj± siê co turê). Gra wspania³a - zmusza graczy do kombinowania, niczym w rasowej grze hazardowej, a jednocze¶nie ma proste i przyjemne zasady.

Wygra³a Bodysnatcher! - bo Jovaen mia³ zamroczenie umys³u i u¿ywaj±c zdolno¶ci Magika wymieni³ siê z ni± kartami. A na rêku mia³em budowlê specjaln± która pozwala³a zakoñczyæ grê przy wznoszeniu 7. budynku (Body mia³a ich 6). Có¿... pocieszam siê, ¿e to by³ pierwszy raz, gdy gra³em w tê grê. Ze swojej strony powiem tyle, ¿e padniêcie ofiar± Z³odzieja, gdy ma siê du¿o z³ota i ambitne plany boli. Ale element losowy to, oczywi¶cie, jedna z mocnych stron gry. A "królowanie" bardzo mi siê spodoba³o, podobnie jak opcja zwracania siê do Króla per "Wasza Wysoko¶æ". <punkt ego w górê!> Chichot By³o te¿ ¶miechu co nie miara, np. gdy Lunar wznosi³ swoj± dzielnicê - skojarzenia z obozem koncentracyjnym by³y nader adekwatne. Chichot By³o ekstra, i liczê, ¿e zagramy w Cytadelê jeszcze nieraz.

Z racji ¿e by³a nas pi±tka, do gry w Chaos in the Old World podeszli¶my w sk³adzie: Bodysnatcher! + Lunar (Slaanesh), Eldrad (Tzeentch), Jovaen (zgadnijcie kto... Khorne, a jak¿e - i to losowo!) i Martin (Nurgle). Co dwie g³owy to nie jedna - i umacniaj±c swoj± pozycjê na pó³nocy Starego ¦wiata, Duo in Crime solidnie skopa³o nam dupy - nie pomog³a nawet desperacka koalicja Khorne-Tzeentch-Nurgle w ostatnich Fazach, choæ nasze wspólne dzia³ania istotnie by³y wielkie i epickie (np. zablokowane Field of Ecstasy). Có¿... Wielkie Dildo dog³êbnie spenetrowa³o (bez skojarzeñ) spo³eczeñstwo Kisleva i przyleg³o¶ci, wprowadzaj±c wszystkich w stan grzesznej ekstazy i moralnego zepsucia - czyli oto zwyciêstwo "cywilizacji ¶mierci". Chichot Fuj, fuj, fuj. Khorne siê zapluwaæ. Fail for the Fail God...

To by³a ¶wietna partia Chaos in the Old World (choæ przegra³em). Nie bez znaczenia jest te¿ fakt, ¿e poduczyli¶my siê zasad odno¶nie obracania Znacznikiem Grozy - ju¿ teraz Khorne nie bêdzie tak dziarsko krêci³ t± korbk±. Smutny Przykre.

Dracula. Jak zawsze nabiegali¶my siê za Hrabi± w te i nazad (ja osobi¶cie pop³ywa³em sobie miêdzy Angli± a Irlandi±, co by³o - jak siê pó¼niej okaza³o - bez sensu...), chocia¿ pod sam koniec gry (Pó³wysep Apeniñski - Ba³kany) nie¼le go przyszpilili¶my. Có¿ z tego, skoro mimo ¶cis³ej kooperacji, ni¿ej podpisany wtarabani³ siê na s³ugê Draculi - i zgin±³... Dlaczego? A dlatego, ¿e mia³em na rêce wspania³e karty - ale tylko do u¿ytku w walce z samym Hrabi±. A jako nadworny cieæ - zapomnia³em ¿e mam te¿ na rêku 3 karty "defaultowe" - czyli Piê¶ci, Unik i Ucieczkê... Tak wiêc sobie macha³em Krucyfiskem przed nosem draba z flint±, a¿ ten odstrzeli³ mi ³eb. A mo¿e mnie "zano¿owa³"... W ka¿dym b±d¼ razie - moja ¶mieræ przypieczêtowa³a pora¿kê dru¿yny. Mora³: Drewniane symbole religijne i woda ¶wiêcona ¶rednio nadaj± siê w starciu ze ¶miertelnikiem, jeden-na-jeden, w mrocznej uliczce - zapamiêtajcie, je¿eli kiedy¶ napadnie was banda dresów. No fun.

Martin przyniós³ te¿ Prawo D¿ungli, czyli popularnego i kultowego Jungle Speeda. Nie ma co siê rozwodziæ nad zasadami itp. (s± jakie¶?) - ka¿dy wie, co to. Nie ka¿dy ma wy¶migany refleks (oczywi¶cie - z mojej strony by³o to tylko i wy³±cznie zmêczenie; prawda Eldrad? ) - Bodysnatcher! brylowa³a, a ja by³em naczelnym zbieraczem kart od wszystkich. Choæ pod koniec zacz±³em siê trochê odkuwaæ. Trochê.

Gra³o siê nam ¶wietnie - jak zwykle, nikt nie mia³ ochoty koñczyæ. Jeszcze jedna kolejka, i jeszcze jedna... Koniec koñców nie zagrali¶my (by³ taki plan) kolejnej partii w Chaos in the Old World, i tak zakoñczy³o siê nasze radosne posiedzenie.

By³o ¶wietnie. Poznali¶cie Eldrada. Pe³en sukces, moim zdaniem.

Komentarze, przemy¶lenia?

Kiedy nastêpny raz?
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

muzycznekoloseum trzywahaty zmiany-2tia no conworlder