RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Logo naszego Forum  (Przeczytany 24920 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 19, 2011, 09:59:11 »

to tak kilka s³ów od autora:

nie, nie koniecznie jest to wersja ostateczna - po zrobieniu potrzebujê trochê czasu
¿eby zdystansowaæ siê i na spokojnie oceniæ co zmieniaæ co nie.

jest opcja, ¿eby zobaczyæ jakby logo wygl±da³o w wersji 'no takiej z naszych klimatów'
zobaczcie:
http://www.antonw.com/portfolio/165/downloads/fantasy-shield-logo.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_ts1HdLGjywM/SqbPU6jJAPI/AAAAAAAAJSU/datXbwCiOKg/s800/Warhammer_Invasion_logo_Fantasy_Flight_Games.bmp

nie znalaz³em lepszych przyk³adów, ale kojarzycie pewnie o co chodzi - te textury w¶wietlone w obszar liter/logo
u nas mo¿e byæ te¿ w tym stylu : )
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 19, 2011, 11:30:38 »

Wiecie, problem polega na tym, ¿e "nasze klimaty", to raczej "haters gonna hate", du¿o ró¿u, chiñskie bajki i poniaki (nad czym powoli przestajê ju¿ ubolewaæ - chyba pogodzi³em siê z losem) Tr00 fanboy'a WFRP mamy tu a¿ jednego Chichot

whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 19, 2011, 14:11:00 »

zbyt warhammerowe..
z jednej strony mo¿e masz racjê, ¿e nie do koñca logo mówi za wszystkie dzia³y rpg.
z drugiej strony, mimo ¿e gwiazda chaosu ma swoje korzenie w m³otku, to przesi±knê³a
ju¿ na tyle w kierunku.. nazwijmy to nerdowskiej popkultury...

w mojej intencji nie by³o faworyzowanie m³otka, a jedynie odnalezienie symbolu,
który by³by rozpoznawalny przez wszystkich (nas) i jak najwiêcej... tych innych.

czekam z zapartym tchem na rozwój dyskusji : P
Tromm
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 19, 2011, 16:50:56 »

Kurde, cokolwiek bêdzie lepsze ni¿ ten ró¿owy syf, co mryga nam w nag³ówku teraz Mo¿e byæ ten pierwszy, mo¿e ten byæ ten gotycki, który pokaza³em ju¿ Jovowi, a który wrzucam tutaj, co by¶cie ogarnêli: http://www.dafont.com/theme.php?cat=401

Fajniej i czê¶ciej by mi siê pisa³o, gdyby nie to jebane logo w gwiazdki i serduszka

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 311

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 19, 2011, 17:36:53 »

Ej. Sprowokowali¶cie mnie.
Precyzyjniej: Martin mnie sprowokowa³:

Proszê to traktowaæ jako komentarz a nie jako konstruktywn± propozycjê z gatunku "zaprojektowa³em logo".

Mi siê koncepcja gwiazdy chaosu jako dominuj±cego motywu bardzo podoba. To taki rpg-owo-bitweniakowo-planszówkowy mocny symbol ;-)

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 19, 2011, 17:45:15 »

generalnie rzecz bior±c jest o tyle przechlapane, ¿e z racji mojego zawodu nie pozwolê ¿eby logo to by³a kicha.

1) napisanie nazwy forum <czy czegokolwiek innego> wybranym przez siebie fontem nie tworzy loga.

2) fajnie, ¿e co¶ siê ruszy³o!

3) napiszcie jakie macie oczekiwania wobec logo - czyt co ma na nim np. byæ, to do jakiego¶ konsensusu w koñcu dojdziemy : )
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 19, 2011, 23:47:13 »

Wow, good job. BARDZO zmy¶lne te logo! Kostka i Mark of Chaos. Fajnie to sobie wykoncypowa³e¶. Really, ale... powiedzia³bym, ¿e to jest idealne logo dla jednosobowej frakcji któr± jest Jovaen ni¿ dla ca³ego RPG-UG. (Jovaen TO JEST ¯ART:D) Ale faktycznie, przyda³by siê znak który swoim nawiasem obejmowa³by wiêksz± przestrzeñ, wiêcej znaczeñ, by³ bardziej uniwersalny. Mówie tu oczywi¶cie o wypadku idealnym.
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 20, 2011, 00:39:37 »

mam pomys³!
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 21, 2011, 15:33:08 »

Fajniej i czê¶ciej by mi siê pisa³o, gdyby nie to jebane logo w gwiazdki i serduszka

R U FUCKING KIDDING ME?! O.o

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 154

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 22, 2011, 09:23:36 »

To ja optujê za zostawieniem starego ró¿u. Inaczej spam nas zaleje.

A tak na serio - do wygl±du ja siê nie czepiam, co najwy¿ej do formy - fajnie jakby to logo by³o rozmiaru bannerowego (czyt. szerokie). Albo 2 wersje (na jednym motywie), bo to co wrzucili WhtMnk i RDO to mo¿na jak najbardziej daæ na jakiej¶ ulotce reklamowej, ale do nag³ówka forum niespecjalnie pasuje.

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 22, 2011, 11:21:08 »

wydaje mi siê, ¿e powinni¶my zacz±æ od g³osowania, w którym ustalimy:
a) czy gwiazda chaosu jest dobrym symbolem dla reprezentowania rpg ug*

*bior±c pod uwagê, ¿e po tych wszystkich latach jest to najbardziej rozpoznawalny symbol rpg-owy i nie u¿ywany ju¿ tylko w m³otku.
potrzebujemy czego¶ co bêdzie wzbudza³o skojarzenia z rpgami, najlepiej te¿ w¶ród osób, które s± z nimi ma³o obeznane.

b) (i nad tym podpkt-em trzeba siê zastanowiæ przed oddaniem g³osu na pytanie z pkt a.) je¿eli nie gwiazda chaosu, to co?
czy znamy jakikolwiek inny znak, który móg³by j± zast±piæ?

proponujê, ¿eby osoby które nie s± w stanie podaæ innego symbolu ( w domy¶le lepszego ) nie g³osowa³y przeciw gwie¼dzie chaosu...

c) czy wszyscy zgadzamy siê, ¿e obecny ró¿owy syf musi znikn±æ?

d) Ash: logo to g³ównie problem pomys³u i wykonania, a nie czy jest za w±skie na baner, to nie jest kryterium wg. którego ocenia siê projekt.
mam nadziejê, ¿e wszyscy siê zgodz± ¿eby nie odrzucaæ projektów: "bo nie jest zbyt szerokie"

generalnie rzecz bior±c w bran¿y graficzno projektowej w przypadku je¿eli logo = znak graficzny + logotyp (tekst), to w zale¿no¶ci od no¶nika
(i oczywi¶cie od projektu samego logo) zdarza siê, ¿e obydwa elementy mo¿na skalowaæ i umieszczaæ w ró¿nych miejscach w zale¿no¶ci od potrzeb, wiêc:

to s± propozycje, a nie finalne narzucane projekty, wiêc mam nadziejê, ¿e dalej bez flame'a pokierujemy nasze obrady w jak±¶ logiczn± stronê
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #26 : Sierpieñ 22, 2011, 13:06:13 »

Tak wiêc...

Ad A und B
Ja osobi¶cie lubiê ten symbol i sk³onnym wykorzystywaæ go równie¿ w innych, pozam³otkowych, kontekstach... chodzi mi jednak o co¶ innego, jest on nie tylko nieadekwatny czy zbyt dos³owny, ale te¿ (w³a¶nie ze wzglêdu na jego powszechno¶æ, rozpoznawalno¶æ i to, ¿e wszyscy, powiem wiêcej - WSZYSCY, go lubimy) pospolity i sztampowy.

Gwiazda chaosu w logu forum rpg to jak koñcówka -bud lub -ex w nazwach firm za³o¿onych na pocz±tku lat 90. (Ilo¶æ Darbudów, Wojtexów, Drutexów, Stalbudów i innych niech mówi sama za siebie.)

Co do innego symbolu: a czy my go w ogóle potrzebujemy? To tylko forum, a nie lo¿a masoñska. (Choæ mogê siê myliæ )

Ad C
Przede wszystkim chcia³bym podkre¶liæ, i¿ absolutnie nie zgadzam siê z nazywaniem naszego piêknego dotychczasowego loga "tym ró¿owym syfem". <flame> <butthurt> <shitstorm> <etc>

Poza Trommem, któremu nie podoba³o siê od pocz±tku, g³osów przeciw nie by³o. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e fakt, i¿ logiem naszej "paczki", niemal od zarania jej istnienia w takim sk³adzie by³o co¶ tak groteskowego i irracjonalnego jest tylko kolejnym przejawem specyficznego folkloru tego forum i dla mnie jedn± z rzeczy na tyle charakterystycznych, ¿e w ogóle zainteresowa³em siê t± ide±.

Powiem w tym temacie wiêcej - wole wielkie ró¿owe i b³yszcz±ce "HATERS GONNA HATE" ni¿ jakie¶ hurr durrr, serjous byznys logo. (Z prostej przyczyny, mam do¶æ spraw powa¿nych na co dzieñ, by wy¿ej od nich ceniæ chêdogi przyk³ad irracjonalnego humoru.) Nie jeste¶my typow± banda nerdów, Kuba ma fio³a na punkcie m³otka i bród, ja lubiê pruskie marsze i darcie ryja po niemiecku, Krzysiek grafikê i capoeirê bez u¿ycia b³êdnika, RDO chiñskie bajki, Jonasz poniaki i czo³gi, Czarek wampiry, Madzia jednoro¿ce i Lwa Lona, a Ash drêczyæ ludzi ...a przecie¿ jest nas du¿o wiêcej! Wiem, ¿e wci±¿ platform±, na której to wszystko budujemy s± gry RPG, ale RPG to nie tylko gwiazda chaosu - poza tym, ka¿de forum RPG, czy wiêcej, forum o szeroko pojêtej fantastyce mo¿e mieæ w logu gwiazdê chaosu... a my nie jeste¶my jakim¶ tam pierwszym lepszym forum, jeste¶my RPG UG!

...a dla nienawidzaczy, którzy i tak bêd± nienawidziæ mam do przekazania tylko:

Tromm
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #27 : Sierpieñ 22, 2011, 22:13:49 »

Mi siê podoba motyw RDO, chcia³bym, ¿eby nasz Bia³y Mnich przepoczwarzy³ je tylko nieco. Loga Krisa s± spoko, ale nie pasuj± do klimatu naszej ekipy, poniewa¿ s± zbyt sterylne. Czyli: pomys³ RDO ¶wietny, przyda³by siê tylko krisowy szlif.

RDO: czy dobrze odgadujê inspiracjê logiem NERV-u?

Ko¶æ i gwiazda Chaosu byæ musz±! Jestem za i nie zgadzam siê, ¿e to atrybuty wy³±cznie Jova. Ja sam prêdzej czy pó¼niej bêdê mia³ Chaosferê wydziaran± na klacie, jest to symbol bardzo mi bliski

Pomys³y Krisa pasowa³yby bardziej do jakiej¶ firmy marketingowej, nie do zgromadzenia kud³atych no³lajfów

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
rdo
Jego Imperatorska Mo¶æ
Stra¿nik Tronu
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 311

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #28 : Sierpieñ 23, 2011, 00:08:26 »

Dobrze ;-) To bezpo¶rednia odpowied¼ na ogóln± ekscytacjê gwiazd± chaosu i Martinowy komentarz o chiñskich bajkach a ¿e to wszystko poszarpane i zdeformowane? Taki zamys³ ;-) Takie mia³o kud³ate i no³lajfowe byæ ;-) Of course róbcie z tym co chcecie ;-) To jest zrobione na szybko na biurowym komputerze

Jak we wrze¶niu wrócê do domu i naprawiê mój PC, to jeszcze siê kreatywnie w tym w±tku poudzielam.

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #29 : Sierpieñ 23, 2011, 10:43:29 »

to ja znowu napiszê:
"mam pomys³!"
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: