RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Logo naszego Forum  (Przeczytany 24880 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Martin
Komandor Orderu Ma³ego Fanatyka
Wtajemniczony kultu
**

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 133

« Odpowiedz #45 : Sierpieñ 26, 2011, 23:36:27 »

Ech... kolejne forum o RPG.

inb4: Hurr durr, gwiazda chaosu ponad wszystko!

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 154

« Odpowiedz #46 : Sierpieñ 27, 2011, 08:24:55 »

Osobi¶cie - zrób to na o¶miok±cie foremnym (tak ¿eby ramiona by³y pod równymi k±tami), a nie sze¶ciok±cie. Najwy¿ej daj trochê wiêkszy i wtedy ta k6 nie bêdzie siê rzucaæ w oczy asymetri±. No i mo¿e sama kostka te¿ ¿eby by³a jaka¶ kolorowa czy teksturowana. Ale generalnie podoba mi siê kierunek w którym pod±¿asz. *thumbs up*

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #47 : Sierpieñ 27, 2011, 09:02:18 »

"kolejne forum o RPG"
a ile foum o rpg znasz, które maj± takie logo? : P

mówisz, ¿e jest to pomys³ wyksploatowany, wiêc proszê poka¿ mi zrobione ju¿ przez kogo¶ i u¿ywane logo opieraj±ce siê na gwie¼dzie chaosu i kostce.

tak siê sk³ada, ¿e nawet je¿eli jaki¶ symbol ju¿ istnieje to u¿ycie go w logo w po³±czeniu z pomys³em, który sprawa, ¿e logo jest ¶wie¿e i inowacyjne jest w cenie.

bowiem ³y¿wy ju¿ istnia³y zanim powata³o logo nike, kreski w logach ju¿ istnia³y zanim adiddas zmieni³ wizerunek, a pumy... sam wiesz jak dokoñczyæ.

przyk³ad dobrego u¿ycia 'oklepanych' przedmiotów ¿ycia codziennego - wtyczek.
Gdyby kto¶ pomy¶la³ 'eh, kurwa, kolejny sklep elektroniczny! dajcie mi zamiast wtyczek poniaki to nic by z tego nie wysz³o'
a tak przy dobrym pomysle mo¿na stworzyæ co¶ co zapada w pamiêæ na d³ugie lata.
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #48 : Sierpieñ 27, 2011, 09:21:15 »

Ed's Electric, to akurat przyk³ad przeciwny. "Któ¿ by pomy¶la³, ¿e mo¿na zrobiæ logo z wtyczek?"

Tromm
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #49 : Sierpieñ 27, 2011, 09:38:26 »

Dla mnie genialne logo

W sumie: Jov, wrzuæ na okres próbny poprzednie logo Monka na banner u góry, ³obacymy jak to bêdzie wygl±daæ. Chyba, ¿e Monk koñczy w³a¶nie cu¶ zajebistszego?:>

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
whtmnk
Mistrz Gry
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #50 : Sierpieñ 27, 2011, 12:46:09 »

Ed's Electric, to akurat przykład przeciwny. "Któż by pomyślał, że można zrobić logo z wtyczek?"

no.. tak jakby wszyscy?

<jenettelectronic school>

serio, dalej mi się nie chce. to są wyniki ok 1minuty googlowania.

generalnie na przestrzeni lat chyba każdy kto miał sklep elektroniczny używał wtyczki w logo : )
chodzi o to, żeby umieć użyć coś co ew. już istnieje w sposób inowacyjny, ciekawy i dobry graficznie.

Tromm: tak, poprawiam dalej, nie wrzucajcie póki co tych wersji co pokazywałem.
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Sierpieñ 27, 2011, 17:00:53 »

Hehehe, Monk ciê¿ki do zagiêcia : ))
Martin
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #52 : Sierpieñ 29, 2011, 11:43:17 »

Je¿eli pomin±æ fakt, ¿e spo¶ród przytoczonych przez Ciebie przyk³adów w ten sam typ co ed's electric wpisuje siê tylko happy electric (od biedy plug, ale to te¿ straszna szablonowo¶æ), to móg³by¶ mieæ racjê (Wszak mowa by³a o innowacyjnym zastosowaniu - którego z reszt± w przypadku naszej nieszczêsnej gwiazdy nie dostrzegam.)

Jestem i prawdopodobnie pozostanê przeciwnikiem gwiazdy chaosu, bo to straszna sztampa.

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #53 : Sierpieñ 31, 2011, 18:23:14 »

Czyli tak jak zawsze: nie umiemy siê dogadaæ, a w gruncie rzeczy Kuba i tak zrobi jak bêdzie chcia³ Chichot

Nie, nie zrobi... bo znów bêdzie flame i shitstorm, a tym razem z rozkosz± do³o¿ê kilka wiader gówna

Haters gonna hate! Zrobi. Mo¿e wydaje Ci siê, Martinie, ¿e mo¿esz u¿yæ wiader gówna. U¿yjesz ich na w³asn± odpowiedzialno¶æ. Ale przypominam Regulamin... Ja tu sterujê, mój drogi. A Twoja pozycja naczelnego warcho³a stada jest czysto nominalna. Nigdy o tym nie zapominaj.

Có¿, czy¿ nie jest bowiem tak, ¿e nie potraficie doj¶æ do konsensusu? Macie zalety „demokracji” - nie umiejêtno¶æ doj¶cia do jakichkolwiek wniosków; kto¶ ci±gnie w tê stronê, drugi w inn±... Niez³y chaos siê tu zrobi³. Czy nie przyda siê tu twarda rêka Admina? Jako pewne podsumowanie toczonej dotychczas dyskusji.

Zabawne, ¿e przez d³ugie miesi±ce konsekwentnie olewali¶cie ten temat. A gdy kto¶ zacz±³ co¶ robiæ – niektórzy (podkre¶lam: niektórzy) torpeduj± ten pomys³ na si³ê, robi±c shitstorm i chaos. (O, w³a¶nie – „chaos” po raz drugi. To tak odno¶nie naszego loga. Chichot).

Da³em wam „demokracjê”. I nie, nie zamierzam tego zmieniaæ... Siedzia³em z boku i nie¼le siê bawi³em, obserwuj±c wasz± wymianê zdañ. Jednak teraz, po d³ugim milczeniu, gdy siedzia³em na moim tronie g³êboko w Otch³ani Wszechrzeczy, objawiam siê w pe³nej krasie – ja, Jovaen, wype³zam do pradawnej czelu¶ci. I w³±czam siê do dyskusji.

(Przed przeczytaniem poni¿szego [je¿eli ktokolwiek przeczyta to w ca³o¶ci - w co w±tpiê ] proszê o parê g³êbokich wdechów i chwilê relaksu. Poni¿sze nie ma na celu obra¿anie kogokolwiek, ani wzbudzanie flame'a. Zbyt wielkiego flame'a )

Na wstêpie: Bardzo dziêkujê WhtMnk-owi za wielk± i konstruktywn± pracê jako wykona³. Ludzie, mamy tu grafika pe³n± gêb± i jednocze¶nie oddanego „naszego cz³owieka” z prawdziwego zdarzenia, wiêc szanujmy to. Bardzo te¿ dziêkujê RDO za (pó¼ne, ale jednak) wystawienie swojego projektu.

Ashowi, Trommowi, Disposable89, i ka¿demu kto bra³ udzia³ w tej dyskusji, a którego nie wymieni³em - dziêkujê za krytyczne acz wa¿ne i konstruktywne uwagi.

OK, uprzejmo¶ci za nami, czas zaj±æ siê samym tym nieszczêsnym logiem.

Temat: Gwiazda chaosu, jako symbol uniwersalny w kulturze fantasy – prawda czy fa³sz? Analiza krytyczna.

Na pocz±tek – porcja solidnej wiedzy. Tego tu bowiem zabrak³o.

Z jakiego¶ dziwnego powodu bowiem, wysnuli¶cie wniosek, jakoby gwiazda chaosu by³a znakiem Warhammera. Nie - moim znakiem, co by³o tym bardziej obra¼liwe dla mnie – jakobym zamierza³ kogo¶ dyskryminowaæ i prze¶ladowaæ...

Obawiam siê, ¿e nikt tego wcze¶niej tak dosadnie nie wyartykuowa³. Otó¿, moi drodzy, jeste¶cie w totalnym b³êdzie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_star

Otó¿ streszczê info z powy¿szego wiki-linka. Symbol ten zosta³ wymy¶lony przez jednego z najwa¿niejszych pisarzy fantasy XX wieku – Michaela Moorcocka. Mówiê „jednego z najwa¿niejszych”, gdy¿ tak w³a¶nie by³o i jest. Zdobywca nagrody Nebula, World Fantasy Award, British Fantasy Award i wielu innych wyró¿nieñ. Którego ksi±¿ki mia³y nieporównywalny wp³yw na (pop-)kulturê fantasy. Ca³a kultura fantasy lat 70. i 80., Warhammer, Blind Guardian, kultura metalowa – wszystko to wygl±da³oby zupe³nie inaczej, gdyby nie on. Je¿eli na takie has³a jak „Tanelorn”, „Elryk z Melniboné”, „Bia³y Wilk” nic wam w uchu nie dzwoni, a uznajecie siê za die-hard fantastów – radzê siê dokszta³ciæ. Jego ksi±¿ek na polskim rynku jest pe³no, s± te¿ w bibliotekach. Biegnijcie po nie teraz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Moorcock

Sama gwiazda chaosu, jego gwiazda chaosu, przesz³a do kultury i pojawi³a siê jako symbol w niezliczonych grach – najbardziej rozpoznawalny jest w tej kwestii Warhammer, ale korzystaj± te¿ z niej m.in. podsystemy ¦wiata Mroku, Dungeons & Dragons, inne. Pojawia³ siê w grach komputerowych, np. kultowym Hexen. Jest stale wykorzystywany w okultyzmie i jest znakiem kilku ezoterycznych ko¶cio³ów i sekt (istnieje ca³a realna ga³±¼ "czarnej magii" [lepiej: ¦cie¿ki Lewej Rêki] znana jako magia chaosu) – do tego stopnia, ¿e niektórzy home-made „okulty¶ci” bêd± wam wciskaæ kit, ¿e jest to w istocie „pradawny symbol infernalnej dysharmonii chtonicznej kosmicznych Atlantów” czy te¿ inny bullshit (a nie znak wymy¶lony w XX wieku przez pisarza – wiem, to brzmi ma³o mrocznie...). Stale obecny w muzyce metalowej – w swoich logach mia³ go m.in. Behemoth i wiele innych kapel z ciemnej strony muzyki.

Je¿eli wiêc ktokolwiek nazwie gwiazdê chaosu symbolem li tylko warhammerowym – ja nazwê go niedouczonym ignorantem i pospolitym idiot±. I bêdê mia³ do tego pe³ne prawo. Nie kierujê tego do ¿adnego z was i z góry sory za dosadny jêzyk. Na razie to tylko ostrze¿enie – da³em wam szansê na zrewidowanie pogl±dów.

Mam nadziejê, ¿e teraz rozumiecie, ¿e wsadzenie na logo gwiazdki nie oznacza dyskryminacji kogokolwiek ani wywy¿szania jakiego¶ systemu (có¿ za chory umys³ móg³ zrodziæ taki pogl±d?). Kiedy¶ RPG-UG (czyt. si³a przewodnia forum) to by³o D&D. Teraz jest WFRP. Ta równowaga si³ mo¿e zmieniæ, i chocia¿ tak, jestem „tr00 fanboyem” M³otka – nic mi do tego. A nawet popieram dywersyfikacjê.

Kolejny argument za gwiazdk±. Uprzejmie zawiadamiam, ¿e Warhammer (WFRP) by³ pierwsz± oficjalnie wydan± w Polsce gr± RPG (pomijam gazetowe Kryszta³y Czasu...). Has³a „1994”, „MAG”, „Magia i Miecz” – mam nadziejê, ¿e w dobie internetowego pluralizmu kto¶ jeszcze o tym pamiêta. Nie jest przesad± stwierdzenie, ¿e „na pocz±tku by³ Warhammer”. W latach 90. nak³ady tej gry siêga³y 10,000 egzemplarzy (to bardzo du¿o, jak na m³ody polski rynek RPG – nawet dzi¶ nie jest on du¿o "mniej podziemny”) - i by³o kilka dodruków. Pierwszy i najwa¿niejszy polski magazyn RPG o ogólnopolskim zasiêgu – Magia i Miecz – przez d³ugie lata po¶wiêca³ mu czêsto wiêksz± czê¶æ zawarto¶ci. Potem to siê naturalnie zmieni³o. Jak wszystko co kultowe – WFRP siê przejad³. Z koñcem lat 90. na rynku zaczêto wydawaæ wiele innych gier. Potem – w 2002 – przyszed³ upadek systemu. I odrodzenie 3 lata pó¼niej. Dzi¶ WFRP nie jest najpopularniejszym systemem RPG (czyt. nie hegemonizuje innych systemów, jak na pocz±tku). Ale wci±¿ jest w ¶cis³ej czo³ówce. Poza tym, Warhammer to potê¿na komercyjna machina, jedna z najwiêkszych na rynku gier fantasy. Pierwsza, najwa¿niejsza i praktycznie jedyna tak istotna gra figurkowa, liczne podsystemy tej¿e, 3 edycje RPG, 2 karcianki, grubo ponad setka powie¶ci wydana na przestrzeni dekad, komiksy, kilka gier komputerowych, jeden du¿y MMORPG, bardzo sprawnie dzia³aj±cy fandom - a to tylko Warhammer Fantasy, Warhammer 40,000 jest tylko niewiele mniejszy... Ciekawostka: w³a¶nie sprawdzi³em, i „Warhammer” ma w polskim Google wiêcej wyników ni¿ „Dungeons & Dragons”... 4,510,000 do 806,000.

O tak, czê¶æ z was, zawodowych kontestatorów wszystkiego co robiê i piszê, jêknie teraz ze zgrozy. Jednak nie ma co kopaæ siê z koniem, moi drodzy. To tylko fakty, one nie gryz±. Nie wywy¿szam WFRP ponad inne RPG – mam zamiar co¶ przez to wam uzmys³owiæ.

Dlaczego powy¿szy akapit? Chodzi³o mi o to, ¿e niemal ka¿dy kto mia³ kiedykolwiek cokolwiek do czynienia z papierowymi RPG wie co to jest Warhammer (nie mówiê o newbach „z ulicy”). Ba, 90% ludzi (a nawet 99%, je¿eli we¼miemy grupê wiekow± 25+...) kiedy¶ w niego gra³o – poniewa¿ by³a to pierwsza spopularyzowana gra RPG na rynku, gros ludzi od niej zaczyna³o. I mo¿na go kochaæ, mo¿na go nienawidziæ, ale jednego mu nie odmówicie – marka „Warhammer” ma praktycznie najwy¿szy wska¼nik rozpoznawalno¶ci kojarzonej. To dzia³a dok³adnie jak w marketingu. Kto¶ wchodzi na nasze Forum. Widzi „RPG”. Widzi gwiazdkê. Widzi „Warhammer Fantasy Roleplay” jako pierwszy dzia³. I ju¿ wie, ¿e jest w domu. ¯e nie jest to kolejne forum o cRPG, o Baldur's Gate, czy o innym Diablo. Je¿eli kiedykolwiek w wieku 13 lat cisn±³ na szkolnym korytarzu w WFRP – jest nasz. Mo¿e do³±czy do sekcji WFRP. Mo¿e jest zmêczony M³otkiem i spróbuje czego innego. Mo¿e rozrusza Sekcjê Bitewniaków. Proszê bardzo – ma pe³en wybór.

A my mamy dodatkow± warto¶ciow± duszyczkê w naszych sid³ach.

A je¿eli nie do³±czy do nas – to przynajmniej nas zapamiêta. Taka jest si³a dobrego loga i stara jak ¶wiat tajemnica marketingu – musi byæ proste i czytelne. Identyfikacja marki ma nast±piæ w u³amku sekundy. Identyfikacja = zysk. To taka forma prania mózgu... Spójrzcie np. na logo McDonad's. Spójrzcie na inne znane loga. Dobre logo musi byæ proste, rzucaj±ce siê w oczy, czêsto kontrastowe, nigdy – prze³adowane i nijakie. Zapytajcie speców od McDonald's...

Delial – zanim niejako zmieni³ zdanie – zwyczajowo storpedowa³ pomys³ gwiazdki w logo, nie bior±c pod uwagê powy¿szych argumentów. Za³ó¿my, ze doceniê jego elastyczno¶æ i mu odpuszczê (chcia³em mu odpisaæ na jego wcze¶niejszego posta, ale nie, nie chcia³em shitstormowaæ). Brawa dla Dela (szczere). Za to Martin wci±¿ uprawia negacjê dla samej negacji. Z nim to zamierzam pokopaæ siê po kostkach.

Najsmutniejsze jest to, ¿e nie proponuje niczego. To jest najbardziej bolesne – kiedy¶ kto¶ co¶ neguje, ale w zamian nie daje ¿adnego innego pomys³u. Sorry, ale ja widzia³em tam tylko „gwiazda chaosu jest be”, a nie „gwiazda chaosu jest be – mo¿e umie¶æmy tam...”.

Bo w³a¶nie – co innego? Mo¿e smok? Kurwa, lito¶ci! Co wyra¿a smok? Kojarzy siê z fantasy? Jasne... Co¶ jeszcze? Mo¿e z D&D... No, nie, sam nie wiem. Poza tym – 95% portali i forów o tematyce fantasy ma smoka w logo. Gildia, Katedra - to parê najwiêkszych które przychodz± mi od razu do g³owy. Je¿eli to nie jest jebana sztampa, to bardzo proszê o udowodnienie mi, ¿e gwiazda chaosu jest bardziej sztampowa!

Nie, smok nie. OK – to co? Macki Cthulhu? H.P. Lovecraft podobnie jak Warhammer stoi bardzo wysoko w kwestii rozpoznawalno¶ci marki w naszym radosnym fantasy-grajdo³ku. Ale zaraz... Gwiazda chaosu jest uniwersalna. Macki Cthulhu nie s±. Kto¶ kto przyjdzie na takie Forum mo¿e odnie¶æ mylne wra¿enie, ¿e po¶wiêcamy siê tylko H.P.L.-owi. A tak nie jest. Za to logo RDO inspiruje siê logiem NERV-u z Neon Genesis Evangelion. Dlaczego to nie kole was w oczy, bo przecie¿ to zdro¿ne i dyskryminuj±ce, takie „wywy¿szanie” mangi i anime!? (Tutaj trochê ¿artujê. I nie chodzi tu o kontestacjê loga RDO. Zwracam tylko uwagê na paradoks).

Wcale nie widzia³em gwiazdy chaosu na takiej ilo¶ci stron, jak sugeruje Martin. Nie jest to a¿ tak sztampowe.

Kostka – uniwersalny symbol RPG. Do¶æ sztampowy, ale wkomponowany w wiêksz± ca³o¶æ definiuje nas naprawdê dobrze. To te¿ kogo¶ boli?

Nasze Forum – jest chaotyczne, nie? Lubimy obrzucaæ siê b³otem? Mamy prê¿n± sekcjê WFRP? Zajmujemy siê ró¿nymi systemami (gwiazda chaosu symbolizuje wielo¶æ w jedno¶ci, a kostka k6 to symbol uniwersalny)? Approved, approved, approved?

My¶lê ¿e tak. W±tpiê te¿, ¿eby kto¶ wpad³ na jaki¶ bardziej prze³omowy pomys³.

Ró¿owe logo: mnie osobi¶cie wkurwia. Jest surrealistyczne i kretyñskie – problem w tym, ¿e a¿ za bardzo. Wewn±trz Forum mo¿ecie sobie czciæ poniaki, tego wam nie broniê... Ale kurde, ludzie patrz± na ten banner... Poza tym – nie nadaje siê „do ludzi” w³a¶nie. Raczej nie bêdzie siê dobrze prezentowaæ np. na plakacie...

...A uroczy¶cie og³aszam, ¿e w zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê rokiem akademickim, dla uczczenia naszej pe³nej sukcesów konsekwentnej bytno¶ci w sferze internetowo-realnej, naszych zacie¶niaj±cych siê wiêzów braterstwa, naszej dzia³alno¶ci na polu RPG, planszówek... zaczynamy kampaniê promocyjn±. „Pan Spec” WhtMnk ma na oku opcjê wydrukowania plakatów w zno¶nej cenie. Dlatego projekt plakatu og³oszê ju¿ wkrótce (sma¿y siê). Bêdziemy wieszaæ te plakaty na korytarzach UG (i PG?). Skoro Sigmar mo¿e, to my te¿. A my jeste¶my du¿o lepsi od Sigmara. Tym bardziej te¿ potrzebujemy jakiego¶ prostego, zgrabnego, eleganckiego loga.

Jeszcze odno¶nie projektu RDO: nie wykluczam wykorzystania go, w ramach takiej akcji promocyjnej w³a¶nie. Mog³oby pasowaæ na jak± ulotkê, czy jako element plakatu. Na bannerze jednak widzia³bym bardziej logo WhtMnk, gdy¿ przemawia za nim jego czytelno¶æ i elegancka prostota.

No to gwiazda chaosu + kostka. Plus nasz napis „RPG-UG: Forum gier fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego” (pojawi siê). I od razu wiadomo, o co chodzi, prawda?

PS. Tak w³a¶nie dzia³a „demokracja” na tym Forum:
<Jovaen likes it>
- Zgadzacie siê?
- Nie.
<delete> <delete> <delete>
- A teraz?!
Chichot
PPS. Powy¿sze jest jednak po czê¶ci ¿artem. Po czê¶ci.
PPPS. Na razie nie wrzucam ¿adnego loga – zgodnie z ¿yczeniem WhtMnk-a. Prace trwaj± i mam nadziejê, ¿e ju¿ w tym miesi±cu bêdziemy mogli poszczyciæ siê nowym, wspania³ym bannerem.
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #54 : Sierpieñ 31, 2011, 19:23:46 »

Zanim przejdê do meritum chcia³bym poprzeæ Jova w jego wywodach i uprzejmie prosiæ co wiêkszych wra¿liwców, ¿eby nie zaczêli broniæ siê przed atakiem którego nie by³o.

Od siebie chcia³bym dodaæ tylko tyle, ¿e czêsto sp³yca siê przes³anie i symbolizm Gwiazdy Chaosu, bo opatrzy³a siê wszystkim i upowszechni³a do tego stopnia, ¿e nie nastraja ju¿ do refleksji i w powszechnym mniemaniu nic ju¿ nie znaczy, tak samo jak np. pentagram. Jest to symbol tak bardzo popularny, ¿e przejad³ siê i poniek±d kumam, ¿e niektórzy u¿ytkownicy nie chc± go w logo.

Tymczasem, je¶li chcieliby¶my co¶ tym naszym logiem ewentualnemu przechodniowi powiedzieæ, co¶ zasugerowaæ, zamanifestowaæ, to gwiazda chaosu jest jak znalaz³, poniewa¿ symbolizuje przede wszystkim mnogo¶æ opcji, brak regu³, transgresjê i prze³amywanie granic. Jest to bardzo zasobny semantycznie symbol p³yniêcia pod pr±d i niezale¿no¶ci, bardzo mocny znak, którego nie musieliby¶my siê wcale wstydziæ.

Ró¿nie to z nami bywa, ale ¶miem twierdziæ, ¿e nie jeste¶my gromad± szarych no³lajfów, a zespo³em indywidualno¶ci, nie tylko czê¶ciami jednej ca³o¶ci, ale przede wszystkim zbiorem ca³o¶ci osobnych. Zebrali¶my siê po to, by ¶niæ i marzyæ, wyrywaæ siê wspólnie ze stagnacji kauzalnego ¶wiata poprzez erpegowe lucid dreaming.

Zauwa¿my, jak czêsto robi siê u nas na Forum burdel, flejm itd. itp. - toæ przecie¿ kurwa rozpi¼dziel jakich ma³o Chaosfera pasuje jak ula³ Równie¿ z tego powodu, ¿e mimo ró¿nych niesnasek dalej przemy do przodu, a je¶li kto¶ siê zrazi³, zdystansowa³ i odp³yn±³, to ¶wiadczyæ to mo¿e o stopniu jego przywi±zania do naszego krn±brnego kolektywu.

Tyle ode mnie. To logo tutaj to dla mnie absolutny killer:

Do want it!

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #55 : Sierpieñ 31, 2011, 19:42:35 »

Pomiesza³y mi siê tu strony, ale teraz ogarniam ju¿ Nie rozumiem, dlaczego toczy³y siê tu jeszcze jakie¶ rozmowy po zaprezentowaniu przez WhtMnk loga z postu powy¿ej.

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #56 : Sierpieñ 31, 2011, 20:19:08 »

Nie rozumiem, dlaczego toczy³y siê tu jeszcze jakie¶ rozmowy po zaprezentowaniu przez WhtMnk loga z postu powy¿ej.
Dlatego, ¿e w przeciwieñstwie do lemingizmu jaki chcia³by¶ tu zaprowadziæ, ludzie jednak maj± w³asne zdanie i czasami nawet chcieliby je wyraziæ.

Podsumowuj±c post Jova dla tych który stwierdzili TL;DR - "Gwiazdka jest zajebista, wiec bêdzie w logo i chuj! Jak nie to tupnê nó¿k± i tak bêdzie." [IRONIA!]

A ju¿ zupe³nie na temat, ¿eby to nie by³ tylko flame:
Mnie ta gwiazda ni ziêbi ni grzeje. Mo¿e byæ, bo nie mam innych pomys³ów, te 8 rami±czek sprawia rado¶æ najwiêkszym krzykaczom i furiatom tego forum, wiêc czemu nie. Aczkolwiek, to co poruszy³ Jov a propos loga z NGE - w³a¶nie to by³o fajne, ¿e poza "uniwersalnym symbolem czego¶tam i czego¶tam, hokus pokus ró¿ne dziwne s³owa" mia³ jeszcze ma³± nutkê innych naszych zainteresowañ. Dobra, "tylko" mangi i anime która ma tu przynajmniej tylu zwolenników ilu wrogów, ale jednak. Symbol ³±cz±cy 2 zainteresowania. Mo¿e da³oby siê to jako¶ rozci±gnaæ na kilka dalszych 'smaczków'? Pewnie wyszed³by totalny chaos (który podobno lubimy?) ale jest to jaki¶ pomys³. Mo¿e na koñcu ka¿dej strza³ki daæ jaki¶ ma³y symbol, co¶ kojarz±cego siê z innymi rzeczami, systemami? Nie mam w tej chwili nic bardziej konkretnego na my¶li, ale dla przyk³adu nutka (w koñcu wszyscy lubimy muzykê?), czy jaki¶ ma³y sztampowy smok, czy poniak, czy cokolwiek innego.

I zupe³nie zupe³nie na powa¿nie - je¶li ta gwiazda ma byæ tak krzywa to ja podziêkujê. Albo symetria w osi ka¿dej pary przeciwleg³ych ramion, albo kurde zróbcie t± gwiazdê 6-ramienn±.

I jeszcze jedna rzecz, niejako pochodna tego tematu - co z nazw±? Bior±c pod uwagê ¿e spora cze¶æ (wiêksza?) nie ma z UG nic wspólnego, to mo¿e czas pomy¶leæ nad czym¶ powa¿niejszym? Czym¶ co bêdzie wzbudza³o zachwyt u neofitów, a paniczny strach u konkurencji. Nazwa która swoj± epicko¶ci± sprawi ¿e ka¿dy klub zwi±zany z fantastyk± bêdzie chcia³ ¿eby¶my przygarnêli go pod swoje skrzyd³a. Bo póki co brzmimy jak Kó³ko Matematyczne PG czy Sekcja Aerobiku AWF. Seriously.

Shapes in shadow
a glint of steel
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #57 : Sierpieñ 31, 2011, 20:32:49 »

A id¼ pan w chuj z demokracj± Nie próbujê zaprowadziæ tu niczego, acz kusz±ca jest my¶l, ¿e mogliby¶my byæ nieco bardziej zgodni i nie przejmowali siê pierdo³ami.

Logo jest w pytê, jestem zdania niczego lepszego nie znajdziemy. Monk wykona³ w pe³ni profesjonaln± robotê i my¶lê, ¿e sporo z nas jest pod du¿ym wra¿eniem.

Ideê jakoby wrzucaæ nutki, du¿e oczy itd. pominê milczeniem, bo zrobi siê kupa bez ³adu ni sk³adu. A propos kupy: je¶li ka¿dy z nas od czasu do czasu j± produkujê, to mamy po¶wiêciæ jedno z ramion na br±zowego zawijasa? A fe.

Podsumowuj±c, trafi³ nam siê w grupie grafik z prawdziwego zdarzenia który odjeba³ logo, za które normalnie musieliby¶my nie¼le buliæ, a i tak s± ludzie, którym se ne podoba. Ciê¿ko mi traktowaæ ich "opiniê" powa¿nie, kurwa, ilekroæ s³yszê takie ma³ostkowe popierdó³ki ogarnia mnie chêæ wdro¿enia systemów najs³ynniejszego w±sacza XX wieku.

Ashu, je¶li ani ciê ziêbi ani grzeje to mo¿e jednak oddasz g³os na tak? Pomys³ z NERV-em ma siê nijak do loga powy¿ej, no na lito¶æ... Smutny Jeste¶ defetysta i maruda.

Brak symetrii w tym¿e w ogóle mnie nie razi. Jest to wrêcz atut, bo wszystkie elementy graficzne ¶wietnie ze sob± wspó³graj±. Chwa³a Tzeentchowi! \m/

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #58 : Sierpieñ 31, 2011, 20:44:24 »

A id¼ pan w chuj z demokracj±
Jak w chuj, to po co Jov w ogóle zaczyna³ temat zamiast zwróciæ siê bezpo¶rednio do grafików i oceniæ na w³asn± rêkê to co zaprezentuj±?

¿e mogliby¶my byæ nieco bardziej zgodni
Ró¿nie to z nami bywa, ale ¶miem twierdziæ, ¿e nie jeste¶my gromad± szarych no³lajfów, a zespo³em indywidualno¶ci, nie tylko czê¶ciami jednej ca³o¶ci, ale przede wszystkim zbiorem ca³o¶ci osobnych.
Rozdwojenie ja¼ni? Albo jedno albo drugie. Jak jeste¶my indywidualno¶ci, to ka¿dy ma swoje zdanie.

Podsumowuj±c, trafi³ nam siê w grupie grafik z prawdziwego zdarzenia który odjeba³ logo, za które normalnie musieliby¶my nie¼le buliæ, a i tak s± ludzie, którym se nie podoba.
Mam wra¿enie, ¿e to ma byæ *NASZE* logo. A nie jakie¶ logo które kto¶ "odjeba³" (bez obrazy WhtMnk), a my mamy zaakceptowaæ bo Tromm uwa¿a, ¿e jest najbardziej zajebiste na ¶wiecie.

Shapes in shadow
a glint of steel
Tromm
Woj Chaosu

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #59 : Sierpieñ 31, 2011, 21:36:37 »

"Rozdwojenie ja¼ni? Albo jedno albo drugie. Jak jeste¶my indywidualno¶ci, to ka¿dy ma swoje zdanie."

Ka¿dy swoje, ale czemu wszystkie inne...?

"Mam wra¿enie, ¿e to ma byæ *NASZE* logo. A nie jakie¶ logo które kto¶ "odjeba³" (bez obrazy WhtMnk), a my mamy zaakceptowaæ bo Tromm uwa¿a, ¿e jest najbardziej zajebiste na ¶wiecie."

Lepiej "nie nasze" ni¿ chujowe To mo¿e zróbmy g³osowanie, co? Mamy kilka opcji, wybierzmy jedn± drog± g³osowania. Albo niech Ash sporz±dzi swoje logo i dopiero wtedy, ale w±tpiê, ¿e wyjdzie z jak±¶ propozycj±, za to krêcenie nosem najwyra¼niej jest wpisane w ashow± kartê postaci.

Tak wiêc g³osujmy. Ja jestem za pierwszym du¿ym logiem, tym kilka postów wy¿ej.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

conworlder maro kotyteam trzywahaty zmiany-2tia