RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ksi±¿ki  (Przeczytany 1343 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Tromm
Woj Chaosu

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« : Luty 27, 2011, 14:38:38 »

Jako ¿e siedzimy w fantastyce, a nie tylko w RPG, zak³adam temat o ksi±¿kach. Co obecnie czytacie z fantasy/sci-fi? Co czytali¶cie i zosta³o w was na dlu¿ej? Je¶li macie na tapecie co¶, czym warto siê podzieliæ w tej kwestii - piszcie.

Ja dorwa³em niedawno zrobione w 1981 roku s³uchowisko radiowe na bazie W³adcy Pier¶cieni. Bardzo zacna rzecz, acz mo¿e nieco archaiczna w 2010 roku. W ka¿dym razie dok³adnie oddaje klimat powie¶ci. Jest tego 13 odcinków i jest tu przynajmniej jeden aktor, który gra³ pó¼niej w filmie. Zainteresowanych odsy³am na Darkwarez.

W zwi±zku ze s³uchowiskiem ogarniam sobie ponownie W³adcê, kawa³kami, randomowo. Czysta przyjemno¶æ

Postanowi³em te¿ pu¶ciæ w niepamiêæ mój ¶rednio udany pocz±tek znajomo¶ci z Robertem Jordanem i jego sag± Ko³o Czasu. Jest to zupe³nie epicka rzecz, zakrojony na 14 bodaj¿e tomów cykl o perypetiach Randa al'Thora, który zostaje Smokiem, mêskim odpowiednikiem czarodziejek-kap³anek Aes Sedai. Czyta³em polskie t³umaczenie, które ssa³o do tego stopnia, ¿e "leggings" t³umaczono jako "leginy", a stary wojak u¿ywa³ kln±c s³ów typu "chromolony" i "nicpoñ". W oryginale czyta siê o niebo lepiej, wci±ga jak cholera, fabu³a o tyle¿ interesuj±ca, co kanoniczna, a jêzyk Jordana piêkny. Polecam. Ko³o Czasu zdoby³o sobie na ca³ym ¶wiecie tylu mi³o¶ników, ¿e maj± nawet w³asne konwenty!

Wala mi siê gdzie¶ po domu kolejny rozpoczêty i nieco zapomniany tom Miecza Prawdy Terry'ego Goodkinda. Jedna z pierwszych wielkich sag, jakie czyta³em, wiêc podchodzê do serii bezkrytycznie. Na pewno opatrzyli¶cie siê z ok³adkami, ksiêgi z tej serii od lat nie znikaj± z pó³ek ksiêgarskich (w sensie, ¿e jest popyt, wiêc zawsze s± na stanie . Polskie t³umaczenie mog³oby byæ lepsze, ale i tak czyta siê ¶wietnie i szybko, mimo objêto¶ci.

Jovaen wie, o czym teraz bêdzie mowa - od jakiego¶ czasu mêczê drugiego omnibusa Williama Kinga, który pisze cykl Gotrek & Felix, absolutnie epick± i ¶wietnie napisan± seriê o przygodach niepokonanego trollslayera Gotreka Gurnissona i jego towarzyszaa Felixa Jaegera. Ka¿demu, kto lubi Warhammera i epicko¶æ polecam z ca³± moc±. Byle w oryginale, bo "manling" brzmi zajebi¶ciej, ni¿ "cz³eczyna"

Polecam te¿ znane mniej lub bardziej arcydzie³o steampunka - Maszynê ró¿nicow± Gibsona i Sterlinga w nie najgorszym przek³adzie polskim.

Jako ¿e gromadzê ksi±¿ki na³ogowo, a potem przez lata nie mam czasu albo chêci, by je zacz±æ i skoñczyæ, mam te¿ zak³adki w kilku innych tomiszczach, g³ównie Glena Cooka, Patricii McKillip, George'a R.R. Martina i Tolkiena, ale potrzebowa³bym miesiêcy, by to wszystko opisaæ i polecaæ, wiêc skoñczê w tym punkcie. Dodam jeszcze tylko, ¿e z nie-fantastyki wgryzam siê ostatnio w Moby Dicka Melville'a i Paragraf 22 Hellera.

Piszta!

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Abaddon
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2011, 13:35:00 »

¦rednio na temat, ale mam pro¶bê. Mo¿e mi kto¶ z was poleciæ/po¿yczyæ jak±¶ ksi±¿kê, która:
-jest po angielsku
-jest ciekawa i fajnie siê j± czyta
-zachodzi o tematykê medyczn± (mo¿e byæ biografia jakiego¶ lekarza / powie¶æ, której akcja dzieje siê w szpitalu albo jest zwi±zana ze ¶rodowiskiem lekarskim... co¶ w tym klimacie)
-ma 250+ stron (ale te¿ nie du¿o wiêcej)

Bêdê wdziêczny za wszelkie propozycje. =]
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 154

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 09, 2011, 13:33:43 »

Ja tak zareklamujê moj± obecn± lekturê, bo czyta siê ¶wietnie: Robert M. Wegner - "Opowie¶ci z meekhañskiego pogranicza". Ma to dwa tomy: 1. Pó³noc-Po³udnie oraz 2. Wschód-Zachód. Generalnie zbiór opowiadañ, ale podanych w formie historii 4 postaci (po 2 na tom). Ksi±¿ki czytaj± siê lekko i jednocze¶nie wci±gaj±. Niestety, mam je z biblioteki, wiêc nie mogê podaæ dalej.

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

maro conworlder freeforall muzycznekoloseum kotyteam