RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdañskiego

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Dead but dreaming

Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Quo vadis, dru¿yno?  (Przeczytany 9585 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 459

To ja jestem RPG-UG

« : Marzec 25, 2011, 16:49:42 »

Wczoraj odby³a siê 16. sesja WFRP.

Spotkali¶my siê w pe³nym sk³adzie.

Walczyli¶cie z G³ównym Wielkim Z³ym.

Moment kulminacyjny krótkiej kampanii, która ci±gnê³a siê od listopada.

By³o do dupy.

Powtarzam raz jeszcze postulat podniesiony wczoraj przeze mnie i przez inne osoby: Jest was w dru¿ynie za du¿o. Jak powiedzia³ Tromm: "Spotkanie towarzyskie na pó³ gwizdka i granie te¿ na pó³ gwizdka". Tak nie bêdzie. Mam powy¿ej dziurek od nosa ogl±dania waszych znudzonych min i wys³uchiwania k±¶liwych komentarzy. Oto lista tego, co mi siê nie podoba i co nale¿y zmieniæ.

Za du¿o ludzi -> nie jestem w stanie dogodziæ ka¿demu graczowi z osobna -> osoby najmniej aktywne nudz± siê jak pieprzone mopsy. Sorry, ale ci±gniêcie 8 osobnych w±tków dla ka¿dego z osobna jest po prostu niewykonalne. Koniec koñców gra wygl±da tak: Chodzicie sobie od lokacji do lokacji, ja nieudolnie próbujê budowaæ klimat (patrz ni¿ej), walka. Walka, walka, walka. Bo nikomu tak naprawdê nie chce siê dzia³aæ we wszechobecnym zgie³ku a Mistrzowi wszystko siê sypie. „- Co robisz?”, „- Ech, no idê/atakujê”. Przy tak du¿ej ilo¶ci graczy po prostu nie da siê inaczej. Kiedy próbujê wykrzesaæ z kogo¶ co¶ wiêcej – próba rozmywa siê i odp³ywa w cholerê, bo kto¶ nieaktywny akurat z nudów zarzuci³ radosnym komentarz, który poszybowa³, hen, hen, dalej, wzbudzaj±c powszechn± weso³o¶æ i burz±c klimat. Klimat jest rzecz± bardzo, bardzo ulotn±, niestety. Bez pe³nego zaanga¿owania wszystkich graczy siê go nie osi±gnie. I tak, nasze sesje dalej bêd± wygl±daæ nastêpuj±co: Nudny przerywnik, walka, nudny przerywnik, walka. Ad infinitum.

Nie zamierzam tak prowadziæ.

Kiedy grali¶my w 3-4-5 osób, gra sz³a ca³kiem ra¼no do przodu i ka¿dy mia³ okazjê siê wykazaæ. To by³o dobre. A RPG nie polega na operowaniu najemn± kompani±, ale ma³± dru¿yn± awanturników. Sorry, ale kto twierdzi inaczej, ten niech zacznie siekaæ w jakiego¶ RTS-a.

Teraz idziemy dalej. Personalne nastawienie ka¿dego gracza i scysje które wynikaj± przy tak du¿ej grupie ludzi. Delial, mia³e¶ mi za z³e brak „didaskaliów” dla reszty dru¿yny podczas opisywania zwiadu Rolfa? Co mia³em opisaæ? Paj±ka id±cego po ¶cianie? Malowniczo rze¼bione i bogato inkrustowane statuy? B±d¼cie konsekwentni. Mia³em ograniczyæ barok jêzykowy, skupiæ siê na konkretnym opisie. To i opisywa³em, ¿eby przyspieszyæ scenê Rolfa i przej¶æ do was. A poza tym: Co ja poradzê, ¿e wy zwyczajnie nie s³uchacie tego, co mówiê? G³upawka, panie i panowie, ot co. Lunar, sk±din±d wiem, ¿e mia³e¶ problem z wczuciem siê w sceneriê zamku. ¦wietnie. Po pierwsze: Kiedy¶ powiedzieli¶cie mi, ¿e mam przyci±æ opisy, ¿e wasza wyobra¼nia wystarczy, czyli patrz wy¿ej. Po drugie: Co ja mam opisywaæ i po co, skoro kiedy tylko w korytarzu którym kroczyli¶cie pojawi³y siê gobeliny z herbem ksiêcia, to Vicky i Gabrielle zaczê³y je zrywaæ ze ¶cian i siê w nie stroiæ?! Kto tu jest winny, co?

Ach, i sprawa chyba najwa¿niejsza. Konwencja.

Nie ukrywam, ¿e Bodysnatcher! i Lunar do³±czyli do RPG-UG g³ównie z powodu chêci gry w nowoczesne settingi, a nie w fantasy. Krótko i na temat. Trwaj±ce ca³± sesjê rozwalanie bezmy¶lnych hord wrogów w ¶wiecie fantasy jest nudne. Trwaj±ce ca³± sesjê rozwalanie bezmy¶lnych hord wrogów w ¶wiecie post-apokaliptycznym jest od¶wie¿aj±ce, wspania³e i porywaj±ce. Nie, nie chodzi mi tu o tworzenie jakiej¶ niezdrowej rywalizacji miêdzy dru¿ynami. Ale pomy¶lcie jeszcze raz, z czego sk³ada³a siê nasza pierwsza sesja u RDO. I wyci±gnijcie wnioski.

No i jeszcze Delial i Tromm, czyli D&D-kowi herosi. Dla Tromma je¿eli nie ma bitki to jest do dupy. Ergo: Bitwa musi byæ zawsze i musi byæ "epicka". Nie, ja nie prowadzê a¿ tak epicko jak by Tobie pasowa³o. A bitki w WFRP maj± to do siebie, ¿e bywaj± niebezpieczne. To nie D&D. Delial z kolei z uporem maniaka szar¿uje swoim fanatykiem w najwiêksz± ci¿bê wrogów, dziwi siê ¿e traci PP-ki i jeszcze wci±¿ wmawia nam, ¿e nie, jego postaæ nie jest "temporalna". Sorry, Del, ale ja tu widzê jak±¶ logiczn± pêtlê.

Z drugiej strony - coby klimat tych rozwa¿añ nie by³ zbyt ponury - muszê pochwaliæ co niektórych graczy. Abaddona, który bêd±c RPG-owym newbem wczu³ siê w klimat i w swoj± postaæ i który usilnie namawia mnie do sesji 2 razy w tygodniu Asha, który konsekwentnie ci±gnie ca³y ten bajzel do przodu. Ebonitowego_Ryszarda, który pokaza³ mi fajny koncept na postaæ i co do którego jestem pewien, ¿e bêdzie dobrym graczem (w koñcu ju¿ kiedy¶ grali¶my razem). Leal, która ostatnio zaczê³a u mnie punktowaæ i która - mimo posiadania "lajfa" - rokuje.

Tak wiêc chcê, a¿eby ka¿dy z was uwa¿nie zapozna³ siê z powy¿szym tekstem, a nastêpnie liczê na odzew. Szczery odzew, a nie na teksty typu "Sesje s± ekstra" a za plecami - cich± kontestacjê. Mam ju¿ propozycje dla zmian w sk³adach osobowych dru¿yn, ale chcê najpierw wys³uchaæ was.
Tromm
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2011, 17:46:18 »

W zasadzie zgadzam siê z wiêkszo¶ci± postulatów, jest nas za du¿o i generowanie atmosfery jest w tych warunkach niezmiernie trudne. Jeden ¿arcik potrafi p³ywaæ po pomieszczeniu dobre parê minut, które zupe³nie wystarcz±, ¿eby powa¿nie spowolniæ p³ynno¶æ ca³ej gry. Nale¿y wiêc albo podzieliæ sk³ad Warhammera na dwa sk³ady prowadzone albo oddzielnie przez Jova albo przez Jova i jakiego¶ nowego MG, albo czê¶æ osób przerzuciæ na D&D albo Neuro.

Ja osobi¶cie muszê wyznaæ, ¿e po zakoñczeniu tej kampanii bêdê potrzebowa³ przerwy od Warhammera i przez jaki¶ czas wola³bym ograniczyæ siê do Neuroshimy. W±tpiê, ¿e styknie mi teraz czasu na dwa systemy, wiêc na razie odpuszczam równie¿ i D&D. Neuro to dla mnie co¶ nowego, wiêc i zapa³u mam nieco wiêcej. Mam nadziejê, ¿e to siê nie zmieni

My¶lê, ¿e jak pomniejszymy dru¿yny, to momentalnie wszystko ruszy z kopyta. Gdyby¶my uzgodnili jeszcze, ¿e skupimy siê na grze i nie bêdziemy robiæ sobie jaj, my¶lê, ¿e do¶wiadczymy czego¶ o wiele g³êbszego, je¶li chodzi o RPG. Wiêc to by³by mój pomys³ w³a¶nie - uzgodniæ przed sesj±, ¿e nie ¿artujemy, tylko gramy.

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Ebonitowy_Ryszard
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2011, 18:13:38 »

Bardzo, bardzo dobrze! Ja ze swojej strony dorzucê, ¿e na ¿arciki i planszówki to mo¿emy siê w Paszczy Lwa na przyk³ad co pi±tek spotykaæ.
Sesje bêd± powa¿niejsze i siê tak jako¶ skonsolidujemy. Przy okazji mo¿na by to wszystko razem przedyskutowaæ, bez parcia na mocz, ¿e tracimy czas na granie.

Mo¿na by by³o wywiesiæ og³oszenia na UG, ¿e jeste¶my tam i tam o tej i o tej, to mogliby¶my mogli newbies rekrutowaæ i ich wprowadzaæ w klimat

bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 113

« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2011, 02:46:06 »

To prawda, ¿e gdyby¶my integrowali siê te¿ poza sesjami, to podczas samej gry rzeczywi¶cie mogliby¶my skupiæ siê na rolplejowaniu zamiast na towarzyskiej socjalizacji i ¿arcikach. Na "po³o¿enie" ostatniej sesji z³o¿y³o siê wiele czynników, niektóre zosta³y ju¿ s³usznie wymienione - inne nie. Ale nie chce mi siê teraz tego analizowaæ na pó³ strony, bo nie bawi mnie wzajemne hejtowanie siê na forum ;)

Co do podzia³u dru¿yn, to ja podobnie jak Tromm - biorê chyba krótki urlop od WFRP. Wydaje mi siê, ¿e na chwilê obecn± Neuroshima wyczerpie zarówno moje mo¿liwo¶ci czasowe jak i potrzeby rpg-owe.
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2011, 13:37:29 »

Podzia³ dru¿yny/graczy - nie.

To nie jest istota problemu. Chyba mamy tu jaki¶ my¶lowy error, najpierw robimy wszystko co siê da, ¿eby wszyscy byli a potem jest problem, bo jest nas za du¿o? Absurd. Obecna lokalizacja - Piwnica - po prostu absolutnie nie sprzyja takiej ilo¶ci graczy jak± mamy obecnie. Za czasów ¶.p Nory Oliwskiej, sesja w pe³nym sk³adzie, by³a jedn± z najbardziej udanych i to jest dla mnie wyznacznik jako¶ci. Podzielenie siê, to pój¶cie na ³atwiznê, dezintegrowanie grupy.

Poza tym, w ca³ej tej litanii grzechów nie widzia³em choæby ziarna popio³u na Twojej g³owie. Jakie¶ zabiegi typu, "bêdê mówi³ szeptem do Asha, to reszta bêdzie mnie s³uchaæ". Efekt odwrotny to zamierzonego. Ale to jest akurat jednostkowe zdarzenie. Imo w wiêkszo¶ci przypadków radzisz sobie z grup±, chyba, ¿e masz danego dnia wybitny problem z koncentracj± albo masz zjebany humor. Dla mnie generalnie nie ma ani problemu, ani winnych, ani roz³o¿onej sesji.

By³ Wielki Fina³ - móg³ byæ lepszy? Mo¿e. Ale co z tego. By³ jaki by³, i po co to roztrz±saæ.

Chyba ka¿dy powinien sobie zadaæ pytanie, czego oczekuje od sesji. Dla mnie aspekty grania i aspekty towarzyskie s± na równi. G³êboka immersja, ¶miertelna powaga na sesji, i do¶wiadczenie katharsis rodem z teatru greckiego w trakcie sesji? Sorry, ja siê na to nie nastawiam.

Balansowanie miêdzy salwami ¶miechu, r±baniem wrogów i rozwojem fabu³y.
Tak ja to widzê.

Ca³y ten topic to dla mnie niezrozumia³y Panic Mode.

We¼my poprawkê na ¿ycie. Z³apmy dystans. Je¿eli s³yszysz, ¿e sesja by³a ekstra, to znaczy prawdopodobnie, ¿e by³a ekstra, a szmery w kuluarach? No lajf!:D Wielkich rzeczy nie osi±ga siê pojedynkê, ani w ma³ych grupach.

Co do "DNDowego herosowania". Sorenem gram, jak gram, i nie mam do nikogo pretensji o to, ¿e liczba moich PP wynosi zero w tej chwili. Jest fanatykiem, wiêc co ma robiæ? Strugaæ kurwa paciorki? Modliæ siê w drugiej lini? (Okazuje siê, ¿e to te¿ jest niebezpieczne:D) Wiêc napierdalam!

I uwa¿am, ¿e Soren bêdzie ¿y³ jeszcze d³ugo i szczê¶liwie. Choæ do tej pory absolutnie nic na to nie wskazywa³o:P

Jestem osob±, która po ka¿dej sesji (nawet tej gdzie musia³em wydaæ PP na jaja), mówi, ¿e by³o ekstra. Bo tak uwa¿am. Ewentualne zastrze¿enia zg³aszam straightforwardly na bie¿±co czy to w formie merytorycznych czy to k±¶liwych uwag.

Poza tym, Jov, jeste¶ zbyt rozemocjonowany, masz zero dystansu do siebie i rpga którego prowadzisz. Wyluzuj. Bo jako¶æ sesji, choæ pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy cierpi g³ównie z powodu Twoich wewnêtrznych nastrojów. Wraz ze spadkiem Twojego humoru, ro¶nie ilo¶æ problemów którego tworzysz i jednocze¶nie drastycznie obni¿a siê Twoja umiejêtno¶æ ich rozwi±zywania. Im jeste¶ szczê¶liwszy tym i sesje s± lepsze i mniej rejd¿owe posty piszesz:)
Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2011, 14:02:09 »

Del - we¼ pod uwagê, ¿e niemal wszyscy zgodzili siê z moimi postulatami, a wiêc zosta³e¶ przeg³osowany. A z Twoimi argumentami nie zgadzam siê - i nie tylko ja. Mam Twój g³os na "nie" i mam inne g³osy (wiêkszo¶æ) na "tak", wiec decyzja wydaje siê prosta.

A wiêc, okrajamy dru¿ynê do nastêpuj±cych osób:
- Abaddon
- Ash
- Ebonitowy_Ryszard
- Leal
Potencjalnie zaprosi³bym jeszcze Tromma i/lub Deliala, je¿eli który¶ z nich siê zgodzi.
Je¿eli ani Tromm ani Del siê nie zgodz± - proponujê wci±gn±æ do dru¿yny "¶wie¿± krew" w postaci Marcina Kole¶ wydaje siê byæ "w klimacie".

Bodysnatcher! i Lunar przechodz± do dru¿yny Neuroshimy. Mam nadziejê, ¿e nie na zawsze.

Sesje D&D i ewentualne roszady z tym zwi±zane pozostawiam wam - ja w D&D nie gram.

Potencjalnie istnieje jeszcze jedna mo¿liwo¶æ: Prowadzenie WFRP na dwóch MG (bo sam raczej nie wyrobiê z dwiema grupami w tygodniu). Ale poniewa¿ czê¶æ osób zadeklarowa³a urlop od WFRP - pomys³ zostaje w zawieszeniu.

Natomiast dalsze granie w 8 osób wydaje mi siê niemo¿liwe.
Tromm
Woj Chaosu

Wiadomo¶ci: 227

WAAAAGH!!!

« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2011, 15:53:03 »

Delowi nie mo¿na odmówiæ racji, sam musisz przyznaæ, ¿e jeste¶ obra¿alski i ¿e z tym dystansem to ró¿nie bywa w zale¿no¶ci od humoru. Nie pisz mi proszê teraz, ¿e masz prawo itd., owszem masz, pytanie tylko, jakie ¶wiadectwo sobie wystawiamy robi±c wszystko, do czego mamy prawo.

Del jest przeciw dzieleniu grupy, jego sprawa, moim zdaniem RPG to sprawa raczej kameralna. Czy podzia³ rozwi±¿e problem - nie wiem, zak³adam ¿e tak. Nie rozwi±¿e natomiast jedynie wtedy, gdy zostanie narzucony z góry. Nie, Jov, nie zarzucam ci zamordyzmu Bodysnatcher! i Lunar faktycznie chc± z luzowaæ z WFRP, luz.

"Barbarism is the natural state of mankind," the borderer said, still staring somberly at the Cimmerian. "Civilization is unnatural. It is a whim of circumstance. And barbarism must always ultimately triumph."
Abaddon
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2011, 16:49:08 »

Del - na koniec ostatniej sesji wynik³a k³ótnia, pó¼niej ka¿dy powiedzia³ co my¶li (dlaczego na sesjach jest "tak a nie inaczej") i wysz³o, ¿e g³ówne powody to zbyt du¿a ilo¶æ osób i zbyt ma³o miejsca (in general + kilka "pomniejszych" kwestii...), w bodaj¿e 4 osoby uznali¶my, ¿e co¶ trzeba z tym zrobiæ... Okazuje siê, ¿e czê¶æ ludzi woli odpocz±æ od WFRP / skupiæ siê na innych systemach

Je¿eli dobrze rozumiem, nikt nie zosta³ wyrzucony na si³ê, wiêc chyba nie ma problemu...?
Ebonitowy_Ryszard
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2011, 21:28:38 »

Haters gonna hate!

Zaraz kto¶ 95 tez do drzwi piwnicy przybije.

Nie po to jeste¶my geekami i nie lubi nas spo³eczeñstwo, ¿eby jeszcze siê miêdzy sob± ¿reæ.

Przekujmy miecze na dildacze i odbanujmy zbanowanych.

Je¿eli bêdzie trzeba, to mogê komu¶ pa³kê obessaæ w ramach darowizny na rzecz pokoju.

Lunar
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2011, 21:56:12 »

O k³óceniu siê w internecie mam wyrobione zdanie, wiêc darujê sobie wszelkiego rodzaju kontrargumenty, kontr-kontrargumenty i wszelkiego riposty. Zgadzam siê w pe³ni z Ebonitowym_Ryszardem, choæ za proponowane us³ugi grzecznie podziêkujê.

Chcia³em tylko potwierdziæ, ¿e, po zakoñczeniu tej¿e kampanii zrobiê sobie przerwê od wfrp. Gdy wrócê, bêdê mia³ now± postaæ, tym razem nie wymy¶lon± "na kolanie".

Jovaen
Wszechwybraniec
Ulubieniec Chaosu

To ja jestem RPG-UG

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 02, 2011, 13:10:31 »

Hear ye, hear ye!

Nasza przygoda w Ksiêstwach Granicznych jeszcze siê nie zakoñczy³a. Czê¶æ z was chce wzi±æ urlop. Czê¶æ z was chce kontynuowaæ wasze epickie dzieje. Ta ma³a kampania w Ksiêstwach rozros³a siê do tytanicznych 16 sesji. Ale ¶wiat Warhammera jest ogromny, po tysi±ckroæ wiêkszy od Ksiêstw. A ja mam, oczywi¶cie, pomys³ów a pomys³ów, na ca³e dekady prowadzenia

Zatem odpowiedzcie na parê pytañ.

1. Co zamierzacie zrobiæ dalej, po skoñczeniu w±tku z ksiêciem Borgio, Herr Hessem i zgraj± Fu Chenga? Czy macie jakie¶ sugestie odno¶nie tego, gdzie chcecie siê udaæ etc.? Ja proponujê standardowo - Imperium.

2. Kto zostaje w dru¿ynie, kto wymienia postaci, a kto czyni sobie urlop? I kiedy - i czy w ogóle - urlopowicze wróc± do gry? co robimy z tymi, którzy odchodz±?

3. Punkt najtrudniejszy, a jednocze¶nie wa¿ny... W w±tku Przemeblowanie w sk³adzie dru¿yn niewiele w sumie ustalili¶my... poza tym, ¿e wiêkszo¶æ z was jakoby zgodzi³a siê na podzia³ dru¿yny. Na razie mogê prowadziæ dla 5 osób (Abaddon, Ash, Delial, Ebonitowy_Ryszard, Leal; reszta mia³a wzi±æ urlop)... Aczkolwiek, na horyzoncie pojawi³a siê Kaja i Martin. Obecno¶æ tych osób w dru¿ynie jeszcze nie jest pewna... ale Bodysnather!, Lunar i Tromm i tak pierwotnie mieli wróciæ. Zatem... proponujê daæ szansê na bycie MG RDO (je¿eli siê zgodzi) albo Eldradowi (wyrazi³ tak± chêæ). Wtedy ja poprowadzi³bym dla 5 i który¶ z nich tak¿e dla 5. Albo jako¶ tak. Sam nie jestem pewien, ale... Wbijali¶cie mi szpile, jakoby mój kryzys dzia³a³ ¼le na prowadzenie. Mo¿e trochê, ale zapewniam was, ¿e i tak przy 10 osobach na d³u¿sz± metê nie wydolimy.

No to proszê pisaæ.
Abaddon
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 02, 2011, 13:39:47 »

Nasza przygoda w Ksiêstwach Granicznych jeszcze siê nie zakoñczy³a. Czê¶æ z was chce wzi±æ urlop. Czê¶æ z was chce kontynuowaæ wasze epickie dzieje.

Ja zdecydowanie chcê kontynuowaæ =].

Ta ma³a kampania w Ksiêstwach rozros³a siê do tytanicznych 16 sesji. Ale ¶wiat Warhammera jest ogromny, po tysi±ckroæ wiêkszy od Ksiêstw. A ja mam, oczywi¶cie, pomys³ów a pomys³ów, na ca³e dekady prowadzenia

Obok "tytanicznych", doda³bym jeszcze jeden epitet, mianowicie "zajebistych 16 sesji" ;]. Co do pomys³ów - mi³o =].

1. Co zamierzacie zrobiæ dalej, po skoñczeniu w±tku z ksiêciem Borgio, Herr Hessem i zgraj± Fu Chenga? Czy macie jakie¶ sugestie odno¶nie tego, gdzie chcecie siê udaæ etc.? Ja proponujê standardowo - Imperium.

Mi to pasuje, jedyn± moj± "sugesti±" jest to, ¿e raczej nie chcia³bym niczego egzotycznego. Jako¶ nie mam ochoty graæ w Estalii, Bretonii czy Tilei, przynajmniej jak na razie... chocia¿... patrz±c przez pryzmat mojego "zami³owania" do S³owiañszczyzny i Skandynawii, w±tpiê, ¿ebym w ogóle mia³ ochotê na "egzotykê", ale kto wie... Póki co - Imperium, Kislev, Norsca jak najbardziej. Kataj ¶rednio, Arabia mo¿e byæ. O reszcie ewentualnie musia³bym doczytaæ.

2. Kto zostaje w dru¿ynie, kto wymienia postaci, a kto czyni sobie urlop? I kiedy - i czy w ogóle - urlopowicze wróc± do gry? co robimy z tymi, którzy odchodz±?

Magnus zostaje na swoim miejscu, do koñca ¶wiata i jeden dzieñ d³u¿ej <lol>, a przynajmniej tak d³ugo jak d³ugo prze¿yje . O "urlopowiczach" nie bêdê siê wypowiada³, sami zdecydujcie co chcecie zrobiæ, czy i kiedy wróciæ do WFRP.

3. Punkt najtrudniejszy, a jednocze¶nie wa¿ny... W w±tku Przemeblowanie w sk³adzie dru¿yn niewiele w sumie ustalili¶my... poza tym, ¿e wiêkszo¶æ z was jakoby zgodzi³a siê na podzia³ dru¿yny. Na razie mogê prowadziæ dla 5 osób (Abaddon, Ash, Delial, Ebonitowy_Ryszard, Leal; reszta mia³a wzi±æ urlop)... Aczkolwiek, na horyzoncie pojawi³a siê Kaja i Martin. Obecno¶æ tych osób w dru¿ynie jeszcze nie jest pewna... ale Bodysnather!, Lunar i Tromm i tak pierwotnie mieli wróciæ. Zatem... proponujê daæ szansê na bycie MG RDO (je¿eli siê zgodzi) albo Eldradowi (wyrazi³ tak± chêæ). Wtedy ja poprowadzi³bym dla 5 i który¶ z nich tak¿e dla 5. Albo jako¶ tak. Sam nie jestem pewien, ale... Wbijali¶cie mi szpile, jakoby mój kryzys dzia³a³ ¼le na prowadzenie. Mo¿e trochê, ale zapewniam was, ¿e i tak przy 10 osobach na d³u¿sz± metê nie wydolimy.

No wiêc ja zdecydowanie chcia³bym zostaæ w dawnej dru¿ynie, z Tob± jako MG. Kaja póki co chcia³aby zobaczyæ czym s± RPGi (Jov, Ash, Del, Tromm, przypomina Wam siê jaka¶ historia...? krasnolud Abaddon i takie tam xD), a ja by³bym zobowi±zany gdyby¶ zostawi³ jedno miejsce dla dodatkowej osoby w tej dru¿ynie =]. Co do 10 osób - zgadzam siê, ale jak ju¿ mówi³em, IMO piwnica te¿ zbytnio nie sprzyja grze w wiêkszej grupie.

Chyba tyle ode mnie.

Eldrad
chaos is the only true answer
Mistrz Gry
Akolita kultu
*

Wiadomo¶ci: 21

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 02, 2011, 16:56:12 »

Jestem w stanie poprowadziæ wfrp od przysz³ej soboty -najszybciej-

Blood for the blood god!
Skulls for His Skull Throne!
Let the universe drown in it!
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 154

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 02, 2011, 17:20:48 »

Jestem w stanie poprowadziæ wfrp od przysz³ej soboty -najszybciej-
Bior±c pod uwagê 2 tygodniow± przerwê w WFRP by Jov to chyba nie bêdzie problem.

Mnie tam pasuje. Z chêci± wrócê do Reiklandu albo przynajmniej ziem gdzie ludzie mówi± w normalnym (czyt Imperialnym) jêzyku. Popieram inicjatywê Abby'ego - egzotyce mówimy stanowcze nie.

Ja mogê dru¿ynê zmieniæ je¶li zajdzie potrzeba. Nie ¿ebym mia³ do¶æ prowadzenia Kuby (ale¿ sk±d¿e!), ale fajnie by by³o jakby siê obie ekipy (je¶li podzia³ wypali) wyrówna³y.

3. Punkt najtrudniejszy, a jednocze¶nie wa¿ny...
W tym wzglêdzie siê wstrzymam z g³osem - jak ju¿ siê trochê wyklaruje podzia³ to zobaczê gdzie siê do³±czê (patrz wy¿ej). Bêdê taki wolny elektron.

Mo¿e trochê,
[szpila]Mo¿e nawet trochê wiêcej. [/szpila]

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Wiadomo¶ci: 177

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 03, 2011, 13:43:43 »

Ja chyba te¿ " Poczekam, popatrzê - zrozumiem wiêcej. I wtedy wreszcie sam te¿ w³±czê siê do akcji. " 
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

my-wery-world muzycznekoloseum no conworlder freeforall