RPG@UG: Forum Gier Fabularnych Uniwersytetu Gdańskiego

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Dead but dreaming

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Morskie opowieÂści!  (Przeczytany 13408 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 14, 2011, 20:16:20 »

SiĂłdme Morze, jeÂśli juÂż uÂżywamy oficjalnej nazwy. I ja osobiÂście za tym systemem nie szalejĂŞ. Poza tym, wbrew nazwie to nie jest system majÂący wiele wspĂłlnego z morzem - mniej wiĂŞcej tyle co MÂłotek.

Shapes in shadow
a glint of steel
the silence steals my happy life
Lunar
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 16, 2011, 17:32:46 »

A WIÊC.

Mamy jacht! Informacja na 100% potwierdzona. Do tego na termin preferowany przez WiêkszoœÌ, czyli 6-13 sierpnia.

Okaza³o siê te¿, ¿e jest to ³ódŸ zdolna pomieœciÌ 7 osób - choÌ, rzecz jasna, da³oby siê pewnie wcisn¹Ì jeszcze jedn¹. Czym jest komfort w obliczu PrzyjaŸni! (przekonamy siê wkrótce).

Tromm - pamiêtaj, ¿e zaprawdê nie jest to kosztowny wyjazd. Ok. 100 z³ za sam jacht, kwestiê prowiantu trzeba bêdzie jeszcze rozwa¿yÌ (Kupujemy jakieœ ¿arcie komunalnie? Zaopatrzamy siê w jedzenie w portach? Polujemy?) Jeœli rozwa¿asz do³¹czenie do Sekcji ¯eglarskiej RPG-UG, najwa¿niejsze jest abyœ móg³ swoje uczestnictwo potwierdziÌ tak z tydzieù wczeœniej. PotwierdziÌ nieodwo³alnie. I nieodwracalnie. I nieomylnie.
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 19, 2011, 13:15:59 »

Mamy jacht!
Czy ja wreszcie mogĂŞ siĂŞ doprosiĂŚ o model?
A takÂże informacjĂŞ skÂąd wypÂływamy - GiÂżycko? Wilkasy? Sztynort? Wegorzewo? Insze zadupie?

da³oby siê pewnie wcisn¹Ì jeszcze jedn¹.
Nie wszêdzie. Dla wiêkszoœci jachtów iloœÌ maksymalna to w³aœnie to - absolutne maximum. WeŸ pod uwagê, ¿e ten jacht nie tylko ma pomieœciÌ nas (g³ównie w nocy), ale równie¿ nasze plecaki, œpiwory, zapasy piwa, jedzenie etc. A ¿e nie jedzie nas gromadka malutkich dziewczynek tylko same solidne ch³opy (i jedna sch³opcza³a Madzia ) to te¿ nie bêdzie takie niebo. Ale to te¿ wszystko zale¿y od modelu jachtu - jak bêdê wiedzia³ czym p³ynê to bêdê móg³ dok³adniej powiedzieÌ czy siê da czy nie.
Drobna uwaga, ¿eby nie by³o niespodzianek - na jachcie 7 osobowym uk³ad miejsc do spania to z regu³y 4+3, czyli 3 koje 2 osobowe i jedna pojedyncza. Tak wiêc przygotujcie siê ¿e bêdzie siê trzeba do kogoœ przytuliÌ. Koje 2 osobowe s¹ z regu³y doœÌ szerokie, wiêc romantycznego œcisku mo¿na unikn¹Ì, ale ¿eby nie by³o kwêkania przy rozk³adzie noclegów. You have been warned.

JeÂśli chodzi o jedzenie i standardowe picie (alko to we wÂłasnym zakresie) to oczywiÂście moÂżna robiĂŚ kaÂżdy za siebie - wychodzi wygodniej dla tych co oszczĂŞdzajÂą, bo moÂżna ÂżyĂŚ na zupkach chiĂąskich i kanapkach. Problem robi siĂŞ jak wszyscy chcÂą sobie coÂś ciepÂłego ugotowaĂŚ, a jest jeden palnik.

Z drugiej strony opcja zbiorowego wyÂżywienia wymaga dogadania siĂŞ jeÂśli chodzi o potrawy ktĂłre wszyscy zjedzÂą. Bo ktoÂś moÂże nie mieĂŚ ochoty na spaghetti, komuÂś moÂże nie pasowaĂŚ saÂłatka warzywna, a jeszcze inny ma odruch zwrotny na widok curry. No i najlepiej dziaÂła to jeÂśli jedna, gĂłra dwie osoby gotujÂą (i wiedzÂą co robiÂą) - inaczej robi siĂŞ zamieszanie.

W zesz³ym roku uda³ nam siê wygodny system - normalnie ka¿dy ¿ywi³ siê sam. Obiady by³y 'zamawiane' jak by³ dostêp do sklepu - w stylu "dziœ gotujemy kurczaka curry z ry¿em, do tego mizeriê - ci którzy chc¹ to zrzutka po 8z³". Jako ¿e zaopatrzenie by³o robione po ustaleniu iloœci chêtnych to nie by³o ¿e czegoœ jest za du¿o i siê marnuje. A kto wola³ chinola to móg³ sobie bez wyrzutów sumienia takiego wtrz¹chn¹Ì. No ale wtedy mieliœmy 2 facetów lubi¹cych i umiej¹cych gotowaÌ - nie wiem jak z tym na naszym erpegowym wyjeŸdzie bêdzie wygl¹daÌ. U mnie to tak sobie - spaghetti, jakiœ kotlet, przygotowanie jakiegoœ posi³ku z gotowych sk³adników, ale to w zasadzie tyle.

JeÂśli chodzi o dokÂładniejsze koszty to naleÂży doliczyĂŚ jeszcze:
- tzw opÂłaty portowe (aczkolwiek wlicza siĂŞ tu  rĂłwnieÂż bezyna do silnika jak zabraknie, Âśluzowanie i takie tam) - 30zÂł od Âłebka (jakby byÂło za duÂżo to siĂŞ na koniec zwrĂłci)
- kaucja za jacht - rzĂŞdu 400-800zÂł, zwrotna na koniec rejsu jeÂśli nic nie rozwalimy. Chyba Âże magiczny znajomy rodzicĂłw Czarka zaÂłatwi nam bez kaucji, ale wÂątpiĂŞ. WiĂŞc niech kaÂżdy ma te dodatkowe 100zÂł (z reguÂły jest to dobra rezerwa na bilet powrotny )
- Âżarcie
- bilet tam i z powrotem na pociÂąg; dla zmotoryzowanych (mamy takich?) - parking waha siĂŞ w okolicach 10-20zÂł za dzieĂą;
W sumie, wliczajÂąc koszt jachtu, to jakieÂś 300-400zÂł wychodzi.

A propos pociÂągĂłw, dojazd wyglÂąda mniej wiĂŞcej tak (zakÂładajÂąc Âże startujemy z GiÂżycka lub Wilkas - 2 najpopularniejszych miejscĂłwek):
Regio Gdynia G³. 04:33 - 08:24 Olsztyn G³ówny 08:45 - 10:40 Niegocin; bilet 2kl. normalny 35,70z³
TLK Gdynia GÂł. 07:45 - 13:35 GiÂżycko; bilet 2kl. normalny 54,00zÂł
TLK Gdynia GÂł. 07:45 - 13:07 KĂŞtrzyn, Regio KĂŞtrzyn 14:55 - 15:26 Niegocin; bilet 2kl. normalny 61,30zÂł

Shapes in shadow
a glint of steel
Delial
Wtajemniczony kultu
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 19, 2011, 16:02:37 »

Hahaha, CzÂłowiek Centrum LotĂłw Kosmicznych i Synchronizacji ZegarkĂłw czyli Sebastian;
Lunar
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #49 : Lipiec 01, 2011, 17:17:33 »

Oto wiĂŞc kluczowe informacje:

Jacht:
Trim 26 (nr Toliman NZ-0302)
Termin: 6.08.2011 do 13.08.2011

Jacht przejmuje i zdaje siĂŞ w "Centrum Mazur" Hotel "Zamek" w GiÂżycku ul. Moniuszki 1 o godz. 9:30 w obecnoÂści przedstawiciela Sekcji Socjalnej Pana Marka SzukieĂŚ nr tel. kom. 502 516 613.

Teraz niech tylko Ash oceni, czy na ten jacht jest sens wciskaĂŚ 8 osĂłb i czas zacz¹Ì ostatecznie ustalaĂŚ zaÂłogĂŞ. 

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #50 : Lipiec 01, 2011, 18:47:20 »

Bardzo fajnie, AntilÂą 26 miaÂłem okazjĂŞ pÂływaĂŚ parĂŞ dni, wiĂŞc wiem co i jak.

Najpierw wrzucam linka do stronki z opisem i zdjĂŞciami tego jachtu (nieco niÂżej jest teÂż standardowy rozkÂład koi).

http://www.czartermazury.pl/ranking_jachtow/100/opis.html

Sugerujê najpierw obejrzeÌ, a potem czytaÌ co dalej, bo nie zrozumieta. A wiêc sprawa wygl¹da tak: jak mówi³em *technicznie* da siê te 8 osób upchaÌ, jacht jako taki jest na tyle przewidziany. Ale! Standardowe koje 2-osobowe s¹ dwie (dziób i rufa [przednia i tylnia]), pozosta³e (burtowe) to tzw. dok³adki - standardowo dla jednej osoby, ale rozk³ada siê na 2. Z doœwiadczenia jednak wiem, ¿e jest na nich ciasno nawet jeœli te 2 osoby to para damsko-mêska (damsko-damska ma mniej wiêcej komfort). Jeœli bêdzie pogoda to mo¿na na tym jachcie bez problemu spaÌ na pok³adzie (co zazwyczaj czyniê) - zarówno kokpit jak i ³aweczki pozwalaj¹ siê spokojnie rozwaliÌ i wyci¹gn¹Ì. Gorzej jak zdarzy nam siê pogoda deszczowa.
No ale w skrĂłcie - 8 osĂłb da radĂŞ, ale nie bĂŞdzie komfortowo. W 7 teÂż nie, ale byÂłoby lepiej w wypadku sÂłabej pogody.

Druga sprawa, nieco waÂżniejsza - za chiny nie damy rady siĂŞ zjawiĂŚ na 9.30 (chyba Âże ktoÂś bierze samochĂłd). Pierwszy pociÂąg jest w GiÂżycku circa 11 (jak wynika z rozkÂładu parĂŞ postĂłw wyÂżej), a mnie siĂŞ nie uÂśmiecha nocowanie na Âławeczce w parku. WiĂŞc proÂśba do Ciebie Czarku - spytaj siĂŞ czy moÂżemy odebraĂŚ ten jacht o 11. 

EDIT: I trzecia sprawa - jak z pieniĂŞdzmi? Gdzie i komu mamy wpÂłaciĂŚ?

Shapes in shadow
a glint of steel
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #51 : Lipiec 07, 2011, 18:11:37 »

SiĂłdme Morze, jeÂśli juÂż uÂżywamy oficjalnej nazwy. I ja osobiÂście za tym systemem nie szalejĂŞ. Poza tym, wbrew nazwie to nie jest system majÂący wiele wspĂłlnego z morzem - mniej wiĂŞcej tyle co MÂłotek.
Za to Weird War II - jak ostatnio na sesji ktĂłrejÂś gadaliÂśmy - moÂże mieĂŚ z morzem wspĂłlnego bardzo wiele. MoÂże wyglÂądaĂŚ n.p. tak:
<a href="http://www.youtube.com/v/MRmUxH0bWO0?version=3&amp;amp" target="_blank">http://www.youtube.com/v/MRmUxH0bWO0?version=3&amp;amp</a>
<a href="http://www.youtube.com/v/Yo8-9Z9eTqY?version=3&amp;amp" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Yo8-9Z9eTqY?version=3&amp;amp</a>
<a href="http://www.youtube.com/v/K0iD4FkZmEs?version=3&amp;amp;hl=en_US&amp;amp" target="_blank">http://www.youtube.com/v/K0iD4FkZmEs?version=3&amp;amp;hl=en_US&amp;amp</a>
Co myÂślicie o tak wyglÂądajÂącej sesji? (nie wiem, czy umiem to poprowadziĂŚ dobrze ;-) )

WW2 jednak jak ustaliliÂśmy... nie bĂŞdzie ;-) Co innego wygraÂło.

WiĂŞcej dyskusji o sesji w: http://www.rpg-ug.darmowefora.pl/index.php?topic=207.0

I will make it easy for you all to understand: Acknowledge me as the Emperor!
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #52 : Lipiec 24, 2011, 10:41:25 »

Widzia³em ju¿ nasz¹ przysz³¹ ³ódeczkê i nie wygl¹da Ÿle. Nie mia³em okazji zwiedzaÌ, bo mija³em j¹ na wodzie, ale z zewn¹trz nie wygl¹da³a na dobit¹, wiêc jestem dobrej myœli.

Shapes in shadow
a glint of steel
Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #53 : Sierpień 01, 2011, 19:59:32 »

rzeczy ktĂłre naleÂży niezbĂŞdnie zabraĂŚ:
- ÂśpiwĂłr
- latarka
- jakaÂś kurtka przeciwdeszczowa (najlepiej cienka, ale nieprzemakalna)
- coÂś ciepÂłego z dÂługim rĂŞkawem - polar, sweter etc.
- 2 pary butĂłw (najlepiej jakieÂś lekkie (sandaÂły, japonki czy whatever) oraz coÂś zamkniĂŞtego (adidasy, lekkie treki))
- krem do opalania (filtr UV co najmniej 20, jak ktoÂś ma nordyckÂą cerĂŞ to 40)
- zestaw kosmetyczny
- baterie do caÂłego sprzĂŞty dziaÂłajÂącego na takowe (znam ludzi ktĂłrzy przywozili latarkĂŞ bez baterii)
- coÂś na gÂłowĂŞ - czapka, chustka, kapelusz etc.
- kÂąpielĂłwki/strĂłj kÂąpielowy
- odpowiedni zapas ubraĂą

z rzeczy przydatnych acz nieobowiÂązkowych:
- obuwie w którym mo¿na chodziÌ w wodzie (tudzie¿ pod prysznicem) jest mile widziane - dla waszego bezpieczeùstwa, ró¿ne rzeczy na dnie le¿¹
- kubek oraz zestaw sztuĂŚcĂłw - niby na jachtach z reguÂły sÂą, ale moÂże siĂŞ okazaĂŚ, Âże jednak na tym nie ma, albo Âże nie ma dla wszystkich
- grill (taki za 13z³ z biedronki) - wygodny jeœli dop³ywamy na dziko o jakiejœ póŸnej porze i nikomu nie chce siê iœÌ po drewno na ognisko
- jakiÂś sprzĂŞt grajÂący - radyjko czy coÂś, moÂże mp3 z solidniejszymi gÂłoÂśniczkami
- aparat fotograficzny (baterie radzê na³adowaÌ w domu przed przyjazdem i wzi¹Ì zapasowe)
- wĂŞdki jeÂśli ktoÂś ma
- telefon inny ni¿ standardowy - naprawdê nie radzê braÌ wszelakich iphoneów, smartphone'ów i inszych lepiej wzi¹Ì coœ po czym nie bêdziecie p³akaÌ jak pójdzie p³ywaÌ, poza tym te nowoczesne telefony siê szybko roz³adowuj¹, a mo¿liwoœÌ na³adowania mo¿e byÌ niedostêpna (zbyt szybko)
- jak planujecie siê pluskaÌ i lubicie to jakieœ pi³eczki, kaczuszki, kó³ka czy p³ywaczki.
- coÂś na komary/kleszcze/ugryzienia takowych.
- kawaÂłek firany - uwierzcie w jachcie po zamkniĂŞciu moÂżna siĂŞ autentycznie udusiĂŚ, a zostawienie otwartego grozi zeÂżarciem przez komary - posiadanie kurwiszmatki© do zasÂłoniĂŞcia jest baaardzo przydatne

rzeczy ktĂłrych nie braĂŚ:
- walizka typu 'telewizor' - jacht posiada tzw. bakisty (¿eglarski odpowiednik szafek) do których mo¿na siê wypakowaÌ, a pusty plecak zawsze da siê gdzieœ upchn¹Ì. Walizki upchn¹Ì siê nie da, wiêc robi za zawalidrogê. Nie braÌ o ile nie jest to zupe³nie niezbêdne.
- rzeczy ktĂłre wymagajÂą przechowywania w lodĂłwce (w tym leki) - nie ma takowej na pokÂładzie chyba Âże ktoÂś przywiezie takÂą turystycznÂą, ale i wtedy bĂŞdzie problem z mroÂżeniem wkÂładĂłw.
- przesadnej iloÂści lekĂłw - na pokÂładzie jest apteczka z podstawowymi rzeczami, ja teÂż wezmĂŞ swojÂą. JeÂśli ktoÂś ma wÂłasne, specyficzne leki to oczywiÂście ma obowiÂązek zabraĂŚ.
- sprzêt dzia³aj¹cy na 220V - na jachcie nie ma 'normalnego' kontaktu - jedyny pr¹d jaki spotkamy w u¿ytkowej postaci to w wiêkszych portach - ale ¿e pod³¹czenie kosztuje 10z³+ to raczej rzadka przyjemnoœÌ. Oczywiœcie ³adowarkê do telefonu czy mp3 mo¿na zabraÌ - pod³adowaÌ telefon bêdzie gdzie
- kalosze - odradzam, chyba Âże ktoÂś ma takie lekkie, piankowe. Inaczej duÂży ciĂŞÂżar, maÂło poÂżytku.
- duÂże iloÂści Âżarcia - w GiÂżycku sÂą normalne sklepy, bĂŞdzie siĂŞ moÂżna zaopatrzyĂŚ, aczkolwiek o ile rozumiem wszyscy jadÂą samochodem, wiĂŞc nie bĂŞdzie z problemu jeÂśli chodzi o noszenie. Jednak bez sensu Âżeby siĂŞ miaÂło zmarnowaĂŚ.

Shapes in shadow
a glint of steel
TensaiOni
Akolita kultu
*

« Odpowiedz #54 : Sierpień 04, 2011, 00:58:32 »

[...] aczkolwiek o ile rozumiem wszyscy jadÂą samochodem [...]

Chyba nie wszyscy, bo nic mi o tym nie wiadomo... chyba, ¿e ktoœ przez moj¹ super forumowo stalkerowoœÌ wykreœli³ mnie z listy chêtnych
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #55 : Sierpień 04, 2011, 11:19:51 »

Nie wszyscy jadÂą samochodem. (gg).

BTW: ciekawostka okoliczna: http://samoloty.pl/index.php/artykuly-lotnicze/8133-mazury-airshow-2011-ju-w-ten-weekend

Ash
Naczelny Lurker Stada
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #56 : Sierpień 04, 2011, 12:31:39 »

Nie wiedziaÂłem Âże Maciek i jego samochĂłd sobie nie ufajÂą. PowaÂżnie - zaufanie to podstawa kaÂżdego zwiÂązku. :p

W zwiÂązku z tym Air Show prosiÂłbym Âżeby ktoÂś (albo nawet wiĂŞcej ktosiĂłw) zabraÂł aparat.

A, z tymi kleszczami to powaÂżnie coÂś weÂźcie. Ja przyniosÂłem 4 z wizyty w lesie (znaczy 4 znalazÂłem, cholera wie ile przyniosÂłem )

Shapes in shadow
a glint of steel
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #57 : Sierpień 13, 2011, 22:54:32 »

DziĂŞki Wam Wszystkim.
ByÂło fajnie.
BTW: fotek nie publikujĂŞ; wysyÂłam indywidualnie.

bodysnatcher!
Wtajemniczony kultu
**

« Odpowiedz #58 : Sierpień 15, 2011, 18:29:56 »

Way hay and up she rises!

ByÂło fantastycznie, optujĂŞ za powtĂłrkÂą za rok ;-)
rdo
Jego Imperatorska MoœÌ
StraÂżnik Tronu
Woj Chaosu

All hail The Emperor!

« Odpowiedz #59 : Sierpień 15, 2011, 18:42:40 »

tak. W identycznym skÂładzie. Nie potrafiĂŞ sobie wyobraziĂŚ lepszego.

Chyba ¿e za rok zdobêdziemy dwie ³ódki?

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

no zmiany-2tia kotyteam freeforall my-wery-world