Mamy jacht!
Czy ja wreszcie mogê siê doprosiæ o model?
A tak¿e informacjê sk±d wyp³ywamy - Gi¿ycko? Wilkasy? Sztynort? Wegorzewo? Insze zadupie?
da³oby siê pewnie wcisn±æ jeszcze jedn±.
Nie wszêdzie. Dla wiêkszo¶ci jachtów ilo¶æ maksymalna to w³a¶nie to - absolutne maximum. We¼ pod uwagê, ¿e ten jacht nie tylko ma pomie¶ciæ nas (g³ównie w nocy), ale równie¿ nasze plecaki, ¶piwory, zapasy piwa, jedzenie etc. A ¿e nie jedzie nas gromadka malutkich dziewczynek tylko same solidne ch³opy (i jedna sch³opcza³a Madzia
) to te¿ nie bêdzie takie niebo. Ale to te¿ wszystko zale¿y od modelu jachtu - jak bêdê wiedzia³ czym p³ynê to bêdê móg³ dok³adniej powiedzieæ czy siê da czy nie.
Drobna uwaga, ¿eby nie by³o niespodzianek - na jachcie 7 osobowym uk³ad miejsc do spania to z regu³y 4+3, czyli 3 koje 2 osobowe i jedna pojedyncza. Tak wiêc przygotujcie siê ¿e bêdzie siê trzeba do kogo¶ przytuliæ.
Koje 2 osobowe s± z regu³y do¶æ szerokie, wiêc romantycznego ¶cisku mo¿na unikn±æ, ale ¿eby nie by³o kwêkania przy rozk³adzie noclegów. You have been warned.
Je¶li chodzi o jedzenie i standardowe picie (alko to we w³asnym zakresie) to oczywi¶cie mo¿na robiæ ka¿dy za siebie - wychodzi wygodniej dla tych co oszczêdzaj±, bo mo¿na ¿yæ na zupkach chiñskich i kanapkach. Problem robi siê jak wszyscy chc± sobie co¶ ciep³ego ugotowaæ, a jest jeden palnik.
Z drugiej strony opcja zbiorowego wy¿ywienia wymaga dogadania siê je¶li chodzi o potrawy które wszyscy zjedz±. Bo kto¶ mo¿e nie mieæ ochoty na spaghetti, komu¶ mo¿e nie pasowaæ sa³atka warzywna, a jeszcze inny ma odruch zwrotny na widok curry. No i najlepiej dzia³a to je¶li jedna, góra dwie osoby gotuj± (i wiedz± co robi±) - inaczej robi siê zamieszanie.
W zesz³ym roku uda³ nam siê wygodny system - normalnie ka¿dy ¿ywi³ siê sam. Obiady by³y 'zamawiane' jak by³ dostêp do sklepu - w stylu "dzi¶ gotujemy kurczaka curry z ry¿em, do tego mizeriê - ci którzy chc± to zrzutka po 8z³". Jako ¿e zaopatrzenie by³o robione po ustaleniu ilo¶ci chêtnych to nie by³o ¿e czego¶ jest za du¿o i siê marnuje. A kto wola³ chinola to móg³ sobie bez wyrzutów sumienia takiego wtrz±chn±æ. No ale wtedy mieli¶my 2 facetów lubi±cych i umiej±cych gotowaæ - nie wiem jak z tym na naszym erpegowym wyje¼dzie bêdzie wygl±daæ. U mnie to tak sobie - spaghetti, jaki¶ kotlet, przygotowanie jakiego¶ posi³ku z gotowych sk³adników, ale to w zasadzie tyle.
Je¶li chodzi o dok³adniejsze koszty to nale¿y doliczyæ jeszcze:
- tzw op³aty portowe (aczkolwiek wlicza siê tu równie¿ bezyna do silnika jak zabraknie, ¶luzowanie i takie tam) - 30z³ od ³ebka (jakby by³o za du¿o to siê na koniec zwróci)
- kaucja za jacht - rzêdu 400-800z³, zwrotna na koniec rejsu je¶li nic nie rozwalimy. Chyba ¿e magiczny znajomy rodziców Czarka za³atwi nam bez kaucji, ale w±tpiê. Wiêc niech ka¿dy ma te dodatkowe 100z³ (z regu³y jest to dobra rezerwa na bilet powrotny
)
- ¿arcie
- bilet tam i z powrotem na poci±g; dla zmotoryzowanych (mamy takich?) - parking waha siê w okolicach 10-20z³ za dzieñ;
W sumie, wliczaj±c koszt jachtu, to jakie¶ 300-400z³ wychodzi.
A propos poci±gów, dojazd wygl±da mniej wiêcej tak (zak³adaj±c ¿e startujemy z Gi¿ycka lub Wilkas - 2 najpopularniejszych miejscówek):
Regio Gdynia G³. 04:33 - 08:24 Olsztyn G³ówny 08:45 - 10:40 Niegocin; bilet 2kl. normalny 35,70z³
TLK Gdynia G³. 07:45 - 13:35 Gi¿ycko; bilet 2kl. normalny 54,00z³
TLK Gdynia G³. 07:45 - 13:07 Kêtrzyn, Regio Kêtrzyn 14:55 - 15:26 Niegocin; bilet 2kl. normalny 61,30z³